Last news in Fakti

13 Януари, 2014 12:10 899 1

Иран замразява ядрената си програма от 20 януари

  • иран-
  • ядрена програма

Техеран се задължава през посочения период и да не инсталира нови центрофуги за обогатяване на уран

Иран замразява ядрената си програма от 20 януари - 1
Снимка: AP/БTA

От 20 януари Иран замразява ядрената си програма. От своя страна международната общност ще облекчи част от санкциите срещу режима на аятоласите, съобщи Би Би Си.

Техеран се нагърбва да прекрати обогатяването до 5% на уран. До шест месеца страната ще неутрализира обогатения до 20% уран, за да може да получи близо $4,2 млрд., от продажбата на петрол. Средствата бяха блокирани в западни банки.

Международните експерти ще имат ежедневен достъп до завода за обогатяване на уран Фордо, разположен близо до свещения град Кум и месечен до реактора с тежка вода край Арак.

Техеран се задължава през посочения период и да не инсталира нови центрофуги за обогатяване на уран.

Сделката беше договорена през ноември месец през миналата 2013 г. Президентът на САЩ Барак Обама приветства постигнатото споразумение, но не пропусна да предупреди, че предстои много работа преди да бъде постигнато окончателна сделка. Обама заплаши с нови санкции, ако има нарушение на договореностите.

Външният министър на ЕС Катрин Аштън обяви, че световните сили ще се обърнат към Международната агенция за ядрена енергетика да потвърди, че договореното се изпълнява и спазва. Пожелал анонимност дипломат, близък до преговорите, разкри, че основният спорен въпрос по време на преговорите бил колко често инспекторите ще извършват проверки.

Западът обвинява Иран, че се опитва да се сдобие с ядрено оръжие, но режимът на аятоласите отрича, посочвайки че се стреми да осигури енергийна независимост на страната.

Главният преговарящ от Иран по ядрена програма Абас Аракчи заяви пред местна телевизия, че съгласно сделката Техеран няма да ограничи изследването и проучването, но ще спре с увеличаването на оборудването.

„Например, няма да бъдат поставени нови центрофуги, нито ще бъдат произведени нови центрофуги и нови мощности няма да бъдат поставени в Арак. Ние няма да увеличаваме количеството, а качеството на нашата ядрена програма“, заяви Абас Аракчи.

Шесторката, петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия, даде ясен сигнал, че ще продължи работа по ядрената програма на Иран.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Разбирайте, че тези са си сложили атомните бомби в хладилника.