Last news in Fakti

22 Ноември, 2023 16:23 1 053 10

Деликатно равновесие в Близкия изток! Ливан няма да се включи във войната

  • хизбула-
  • ливан-
  • хасан насрала-
  • израел-
  • хамас-
  • газа

Ситуацията рязко ескалира след нахлуването на бойци на "Хамас" в Израел на 7 октомври, придружено от убийства на жители на израелски селища близо до границата и вземане на над 200 заложници

Деликатно равновесие в Близкия изток! Ливан няма да се включи във войната - 1
Снимка: Shutterstock

Военна конфронтация между Израел и Ливан в момента е малко вероятна. Това прогнозира Владимир Фитин, съветник на директора на Руския институт за стратегически изследвания, цитиран от ТАСС.

"Малко вероятно е Ливан да се включи в конфронтацията в Близкия изток. Към момента рисковете от подобно развитие на събитията не са се увеличили", отбеляза той.

По негови думи евентуална война може да изостри срива в икономиката на Ливан.

"Страната страда от тежка икономическа криза. Времената са трудни за по-голямата част от населението, така че война с Израел, която може да бъде отприщена от "Хизбула", сега просто би била катастрофа за Ливан", обясни Фитин.

Той допълни, че по тази причина всички сили в Ливан, които не са свързани с "Хизбула", са "категорично против всякакво участие на Ливан във военна конфронтация с Израел".

"Смятам, че "Хизбула", освен спорадичните ракетни удари по отделни израелски бази, няма да засили участието си. И осъзнава, че ако избухне сериозна война, израелските удари със сигурност ще унищожат основната инфраструктура на тази групировка", коментира анализаторът.

Според Фитин, подобно на други арабски страни, Ливан ще продължи да "осъжда Израел за непропорционалното му използване на сила, безразборния подход и цивилните жертви, но нищо повече".

Ситуацията в Близкия изток рязко ескалира след нахлуването на бойци на "Хамас" в Израел на 7 октомври, придружено от убийства на жители на израелски селища близо до границата и вземане на над 200 заложници, включително деца, жени и възрастни хора.

"Хамас" твърди, че атаката е в отговор на израелските действия срещу джамията Ал-Акса в Йерусалим. На свой ред Израел обяви пълна обсада на ивицата Газа и започна военна операция там.

Освен това Израел нанася удари и по части на Ливан и Сирия като отмъщение за бомбардировките, идващи от тези страни. Сблъсъци има и на Западния бряг.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 С двата крака в ...Газа

    3 5 Отговор
    И да искаш да набуташ евреите в по-дълбоко от това, в което сами се набутаха не можеш. За това всички избират да гледат това зрелище.

    Коментиран от #4

  • 2 От къде се

    8 0 Отговор
    Финансира хамас, пътят на парите дава всички отговори, кой стои зад тях и по каква причина
  • 3 Русофил

    9 4 Отговор
    На руснак не можеш да вярваш.
  • 4 Повикаха ги хамас,

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "С двата крака в ...Газа":

    Не са се набутали, поканиха ги ма 7 октомври най-учтиво

    Коментиран от #5

  • 5 Св търговски център

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "Повикаха ги хамас,":

    Кой доставя поканата не е важно, важно е кой е поръчал музиката, а шансът това да е Израел и Бенджи, с всеки ден става по-вероятен.
  • 6 ТрампЛин

    4 0 Отговор
    Това не зависи от ливанските власти, а от Хизбула! Те ще ви включат, така както Хамас включиха мирното палестинско население, използвайки го за жив щит.

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.