Last news in Fakti

22 Ноември, 2023 17:40 3 694 14

Срещу гнева на природата! Гърция вдига туристическия данък

  • гърция-
  • туризъм-
  • кириакос мицотакис-
  • наводнение

Премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че правителството има за цел да осигури 3,3 млрд. евро за щетите, причинени от тежките наводнения в Централна Гърция

Срещу гнева на природата! Гърция вдига туристическия данък - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гръцкото правителство планира да създаде фонд на стойност 600 млн. евро за незабавно подпомагане при щети, свързани с климатичните промени, предадоха гръцките медии. Фондът ще бъде финансиран чрез увеличаване на туристическия данък, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис обяви фонда днес по време на парламентарен дебат за щетите, причинени от летните пожари и есенните наводнения в регионите Тесалия и Еврос, Централна и Северна Гърция, информира гръцката телевизия ЕРТ.

Туристическият данък в страната ще бъде увеличен. За най-евтините нощувки в къщи за гости таксата ще се вдигне от 0,50 евро на 1,50 евро на вечер, а в петзвездните хотели – от 4 на 10 евро на вечер.

Мицотакис заяви, че правителството има за цел да осигури 3,3 млрд. евро за щетите, причинени от тежките наводнения в Централна Гърция.

Част от сумата ще дойде от европейски средства, а останалата от държавния бюджет.

Мицотакис посочи, че има три приоритета за справяне с последиците от изменението на климата – „възможно най-бързата мобилизация за спасяване на човешки живот при бедствията, с които ще се сблъскаме в бъдеще, осигуряване на финансови ресурси и цялостен план за защита от климатичната криза“.

В началото на септември средиземноморският циклон „Даниел“ наводни Тесалия, при което загинаха 17 души. Десетки хиляди животни умряха, а къщи, пътища, мостове, земеделска земя и посеви бяха унищожени. Водите и калта по улиците и в жилищата не се оттеглиха дълго време след наводненията и в страната се надигна опасност от епидемия, поради което властите предприеха изгаряне на умрелите животни и птици.

Броени дни след удара на „Даниел“ заради проливни дъждове преля тесалийската река Пиниоса, а в град Волос за един ден беше отчетено количество валежи, каквото се излива в столичния район Атика за цяла една година, припомни министър-председателят.

Тази година Гърция за пореден път пострада и от мащабни горски пожари. Според гръцките източници пожарите в Североизточна Гърция в края на август са били най-големите в ЕС, откакто се води статистика. През юли около 20 000 туристи трябваше да бъдат евакуирани в рамките на няколко часа от остров Родос, за да се спасят от стихията.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само питам

    14 5 Отговор
    Платена статия от нашето финансово министерство.Вдигай данъците,виж какво правят в Гърция!

    Коментиран от #4, #7

  • 2 значи спане по поля и пълен багажник

    11 1 Отговор
    Гърция вдига туристическия данък
  • 3 СЕЛЯНИН

    8 10 Отговор
    Всеки, който е ходил в Албания последните години, знае че това ще бъде следващата перла. Правят се сериозни инвестиции и предполагам, че резултатът няма да закъснее. Гърците ще се пекат сами на техните плажове.

    Коментиран от #5

  • 4 Клети неграмотни копейки

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Само питам":

    Как ги излови само, а?
    Ще продават те на ватенка копейки, ама ха.
  • 5 QR Виза

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "СЕЛЯНИН":

    Албания т. е. нейното крайбрежие се презастроява и ще се превърне на много други държави, като нея с малки ивици, ако не в скупщина и бетон, като България.
    Гърция не могат да я стигнат с нейните хиляди километри брегова ивица, плажове и острови😉

    Коментиран от #6

  • 6 СЕЛЯНИН

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "QR Виза":

    Клиентите за летни почивки в Европа, са едни и същи хора, само дестинациите се променят, броя на почиващите се преразпределя. Не казвам, че няма да има желаещи за Гърция. Но да си спомним факта, че допреди 20тина години и нашето черноморие беше атрактивна дестинация. Една грешна стъпка на Ердоган и целият поток от руснаци може да се изсипе в Албания, е комплект с неограничени инвестиции.
  • 7 Колко са го дигата...

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Само питам":

    Той сега у нас е по висок от НОВИЯ ГРЪЦКИ НА ТРАГИЧНОТО НИ БЕЗПАРИЧИЕ...
  • 8 ххммм

    5 6 Отговор
    гъркоманите не спират да лижат обувките на гръцките си шефове.... паплач!

    Коментиран от #11

  • 9 ха ха

    6 0 Отговор
    в 100 % от случеите природата е победител , а данъка по стар балкански обичай ще бъде откраднат
  • 10 Гъркините не раждат да

    4 1 Отговор
    Омилостивят Зевс и Хера
  • 11 Гошо

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "ххммм":

    Ти иди на Приморско , плувайки да си хапнеш кафява наденица,
  • 12 НАКРАЯ ГЪРЦИТЕ ЩЕ

    2 4 Отговор
    ТЪРСЯТ ТУРИСТИТЕ СЪС СВЕЩ !

    Коментиран от #14

  • 13 ТУРЦИЯ СЕ ЧУДИ КАК ДА УГОДИ НА ТУРИСТИТЕ

    2 1 Отговор
    ГАДНИТЕ ГЪРЧУЛЯ ИСКАТ ДА ГИ ОСКУБЯТ !
  • 14 Негър от украйна

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "НАКРАЯ ГЪРЦИТЕ ЩЕ":

    Не виждам това как ще стане
Новини по държави: