Last news in Fakti

23 Ноември, 2023 09:26 1 132 7

Нови оръжия на границата, Северна Корея се отказа от военна сделка с Южна Корея

  • северна корея-
  • нови оръжия-
  • военна сделка-
  • южна корея-
  • граница-
  • въоръжени сили

Северна Корея обяви, че ще разположи по-силни въоръжени сили и нови оръжия на границата си с Юга

Нови оръжия на границата, Северна Корея се отказа от военна сделка с Южна Корея - 1
Снимка: Shutterstock

Северна Корея заяви в четвъртък, че ще разположи по-силни въоръжени сили и нови оръжия на границата си с Юга, ден след като Сеул прекрати част от военното споразумение от 2018 г. между двете Кореи в знак на протест срещу изстрелването от Пхенян на шпионски сателит, предава AFP.

Министерството на отбраната на Северна Корея заяви в изявление, разпространено от агенция KCNA, че ще възстанови всички военни мерки, които е спряло съгласно споразумението с Южна Корея, което е предназначено да деескалира напрежението по общата им граница.

"Отсега нататък нашата армия никога няма да бъде обвързана с военното споразумение Север-Юг от 19 септември", се казва в изявлението. "Ще оттеглим военните стъпки, предприети за предотвратяване на военно напрежение и конфликти във всички сфери, включително наземна, морска и въздушна, и ще разположим по-мощни въоръжени сили и военна техника от нов тип в региона по протежение на военната демаркационна линия".

Изстрелването на сателит във вторник беше третият опит на Севера за тази година след два провала и последва рядко пътуване на севернокорейския лидер Ким Чен-ун до Русия, по време на което президентът Владимир Путин обеща да помогне на Пхенян да изгради сателити.

Южнокорейски представители заявиха, че последното изстрелване най-вероятно е включвало руска техническа помощ в рамките на нарастващото партньорство, при което Пхенян доставя на Русия милиони артилерийски снаряди.

Русия и Северна Корея отрекоха оръжейни сделки, но обещаха по-задълбочено сътрудничество, включително по сателити.

Южна Корея в сряда прекрати част от междукорейската сделка в отговор на стартирането на Пхенян и заяви, че незабавно ще засили наблюдението по силно укрепената граница със Севера.

Северна Корея обвини Южна Корея, че се е отказала от сделката, известна като Всеобхватно военно споразумение (CMA), и заяви, че Сеул ще бъде държан "изцяло отговорен, в случай че избухне безвъзвратен сблъсък" между двете Кореи.

Изявлението на Северна Корея дойде часове, след като тя изстреля балистична ракета към морето край източното си крайбрежие късно в сряда. Южнокорейската армия заяви, че изстрелването изглежда се е провалило.

Говорител на Държавния департамент на САЩ заяви, че решението на Южна Корея да спре част от CMA е "разумен и сдържан отговор", позовавайки се на "неуспеха на Северна Корея да се придържа към споразумението".

"Спирането на ROK ще възстанови дейностите по наблюдение и разузнаване по протежение на ROK страна на военната демаркационна линия, подобрявайки способността на ROK да наблюдава заплахите на КНДР", заяви официалният представител, като се позова съответно на Южна Корея и Северна Корея с инициалите на официалните им имена.

Южна Корея възобнови използването на пилотирани и непилотирани разузнавателни самолети в граничната зона в сряда, съобщи агенция Yonhap.

Суспендираният пакт Север-Юг беше подписан на срещата на върха през 2018 г. между Ким Чен-ун и тогавашния южнокорейски президент Мун Дже-ин, една от най-конкретните мерки, които идват от месеци на дипломация, които спряха до 2019 г.

Мун Чун-ин, професор в университета "Йонсей", който беше специален съветник на президента Мун по време на разговорите с Ким, заяви, че въпреки че Северна Корея не е следвала всички елементи на споразумението, смъртта на CMA може да увеличи риска от конфронтация по границата.

"Случайните сблъсъци могат да ескалират в пълномащабен конфликт, включително ядрени удари", каза той. "Имаме всички основания да се опитаме да намалим риска и напрежението и вместо това Югът върви в обратната посока".

Критиците твърдят, че пактът отслабва способността на Сеул да наблюдава Северна Корея и че Пхенян е нарушил споразумението.

"CMA беше добро споразумение на теория, тъй като намаляването на риска и мерките за изграждане на доверие и сигурност са от полза и за двете страни, като намаляват риска от тактически сблъсъци и непреднамерена ескалация", каза Брус Клингнер, бивш анализатор на ЦРУ, сега от базираната в САЩ фондация "Херитидж".

Въпреки това, с по-нататъшните мерки в застой, мярката дойде с цената на ограничаване на съюзническото наблюдение и военно обучение и не намали севернокорейската военна заплаха, каза той.

Въпреки че остава публично неангажиран, Вашингтон в частни разговори призовава Сеул да запази CMA, каза Клингнер.

Северна Корея заяви във вторник, че е поставила първия си шпионски сателит в орбита, предизвиквайки международно осъждане за нарушаване на резолюциите на ООН, които забраняват използването на технологии, приложими за програмите за балистични ракети, предава AFP.

Южна Корея заяви, че се смята, че севернокорейският сателит е влязъл в орбита, но ще отнеме време, за да се прецени дали работи нормално.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 КОТарАК

    1 5 Отговор
    нов сорт ориз , кога? тва е пример за държава , изолирала се от запада-погледнете я/КИМ не е чак толкова изолиран от западни стоки
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Прикриването

    4 5 Отговор
    на жалкото си съществуване, което контрастира със големите амбиции да управляат света води русия и СК до тук.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ...

    2 2 Отговор
    В крайна сметка се оказа(както и предполагах), че сателита бил в орбита ма му избухнала втората степен на ракетата.(видео от обсерваторията на Южна Корея) Ма виждаш ли... в орбита уж бил
    Тия почнаха да лъжат повече от ушанките
Новини по държави: