Last news in Fakti

23 Ноември, 2023 15:20 617 0

Трипартийна коалиция за сформиране на ново правителство в Нова Зеландия

  • нова зеландия-
  • ново правителство-
  • коалиция-
  • кристофър лъксън

Официалната церемония по полагане на клетва е насрочена за понеделник

Трипартийна коалиция за сформиране на ново правителство в Нова Зеландия - 1
Снимка: БГНЕС

Новият консервативен министър-председател на Нова Зеландия Кристофър Лъксън обяви днес, че е постигнато споразумение за съставяне на коалиционно правителство от три партии 40 дни след общите избори.

Лъксън, бивш изпълнителен директор на "Еър Ню Зийланд", заяви пред репортери в Уелингтън, че официалната церемония по полагане на клетва е насрочена за понеделник.

Националната партия на Нова Зеландия на Лъксън, която спечели 48 от 123 места, се нуждаеше от подкрепата на консервативната партия ACT Нова Зеландия и популистката партия "Нова Зеландия на първо място".

Лъксън обяви, че продължителните преговори са били успешни и че споразумението трябва да бъде ратифицирано от тримата коалиционни партньори.

"След това ще се срещнем отново с генерал-губернатора, за да се уверим, че сме в състояние официално да сформираме правителството", заяви Луксън, като уточни, че официалното подписване на указа за назначаване на новото правителство трябва да се състои утре сутринта, за да "можем да се заемем с работата и да придвижим страната напред".

Лъксон заяви, че след това ще обяви имената на министрите на коалиционното правителство.

Лидерът на АСТ Нова Зеландия Дейвид Сиймор и лидерът на Първа партия на Нова Зеландия Уинстън Питърс се борят за поста на заместник министър-председател. Нова Зеландия има временно правителство от 14 октомври, когато избирателите сложиха край на шестгодишното управление на лейбъристите. Лидерът на лейбъристите Крис Хипкинс, който замени Джасинда Ардерн на поста министър-председател през януари, призна поражението си часове след затварянето на избирателните секции.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА