Last news in Fakti

18 Март, 2024 08:57 721 2

Състоя се среща в Уелингтън между новозеландския външен министър и китайския дипломат Ван И

  • среща-
  • уелингтън-
  • нова зеландия-
  • външен министър-
  • китай-
  • ван и-
  • посещение

За последно Ван посети страната през 2017 г.

Състоя се среща в Уелингтън между новозеландския външен министър и китайския дипломат Ван И - 1
Снимкa: БГНЕС

Заместник министър-председателят и министър на външните работи на Нова Зеландия Уинстън Питърс посрещна най-високопоставения китайски дипломат Ван И в новозеландската столица Уелингтън, съобщи Асошиейтед прес и БТА.

"От последната ни среща се случиха някои важни събития, не на последно място глобалната пандемия, която засегна и двете ни страни", каза Питърс в началото на официалните им разговори в сградата на новозеландския парламент. "Днешният ден е ценна възможност да обсъдим предизвикателствата и възможностите, които сега са пред нас", добави той.

За последно Ван посети страната през 2017 г.

През последните години Нова Зеландия има силни икономически връзки с Китай и е първата развита държава, която през 2008 г. подписа двустранно споразумение за свободна търговия с Пекин.
По време на престоя си в Уелингтън Ван ще проведе кратки срещи още с министър-председателя Кристофър Лъксън и министъра на търговията Тод Макклей.

След Нова Зеландия китайският топдипломат ще посети Австралия.

"Китай очаква с нетърпение да работи с двете страни за постигане на общите договорености между лидерите, засилване на стратегическата комуникация, задълбочаване на взаимното доверие, напредък в обмена и сътрудничеството, насърчаване на стабилния и устойчив растеж на всеобхватните стратегически партньорства между Китай и Нова Зеландия и Китай и Австралия и допринасяне за световния мир, стабилност и просперитет", заяви говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това е новината, какво я заобикаляте!

    2 3 Отговор
    Досегашният президент на Руската федерация Владимир Путин получи 85,13% от гласовете след обработката на 100% от протоколите на изборите за държавен глава. Тези данни бяха публикувани на уебсайта на руската Централна избирателна комисия, предаде ТАСС.

    Коментиран от #2

  • 2 чиба чиба

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Това е новината, какво я заобикаляте!":

    мстийо