Last news in Fakti

23 Ноември, 2023 17:55 2 299 25

Още нагоре! Икономическият план на Реджеп Ердоган

  • турция-
  • лихва-
  • реджеп ердоган-
  • инфлация

Финансовата институция посочва в прессъобщение, че нивото на затягане на паричната политика е много близо до необходимото и затова темпът на вдигане на лихвата ще се забави

Още нагоре! Икономическият план на Реджеп Ердоган - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турската централна банка повиши днес основната си лихва за шести пореден месец до 40 на сто - най-високото ниво, откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган е на власт, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Банката вдигна водещата си лихва (едноседмичната репо лихва) с пет процентни пункта спрямо миналия месец.

Финансовата институция посочва в прессъобщение, че нивото на затягане на паричната политика е много близо до необходимото и затова темпът на вдигане на лихвата ще се забави.

През юни Централната банка на Турция за първи път от 2021 г. увеличи основния лихвен процент от 8,5 процента на 15 процента и обеща по-строга парична политика и контрол на инфлацията. Това бе първото вдигане на лихвата, осъществено от новия ръководител на централната банка Хафизе Гайе Еркан.

Банката започна да намалява лихвата в края на 2021 г. в съответствие със схващането на Ердоган, че понижаването на лихвения процент се бори с инфлацията, което противоречи на традиционната икономическа теория.

Инфлацията в Турция достигна 24-годишен връх от 85 процента миналата година.

Годишното ниво на инфлацията в Турция бе на равнище 61,36 на сто миналия месец.

В началото на месеца Централната банка на Турция повиши прогнозите си за растежа на цените за тази и следващата година съответно на 65 на сто и 36 на сто.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    12 9 Отговор
    нищо..избра ли си самолети?

    Коментиран от #11

  • 2 реру

    20 2 Отговор
    "Още нагоре! Икономическият план на Реджеп Ердоган"


    Ердоган отдавна дефинира приоритета си в икономическите планове, разбирането за икономика и т.н....

  • 3 Абе ердо,

    12 3 Отговор
    Що спря да сваляш лихвите,щяхме да продължаваме да пазаруваме евтинко
  • 4 Варненец

    22 12 Отговор
    Като риташ ръжена, така става. Бай ердо е краен ислямист и рушофил, затова сега лирата е по-евтина от татет, също като рАблата.
  • 5 Кольо Фичето майстора

    7 23 Отговор
    Повече турци са мързеливи ,вижте им само сериалите ,други са по търговията и нищо не произвеждат ,жените туркини са мързели от класа ,скараха се почти със всичките си съседи , повечето стоки им не струват ,вижте им обувките само ,и т.н. и т.н. ...И кой да произвежда,икономиката се крепи на производство или ресурси , ами така ще е ,слаб народ слаби пари !

    Коментиран от #6, #7, #8, #10

  • 6 Българските турци

    21 10 Отговор

    До коментар #5 от "Кольо Фичето майстора":

    Само разходите за операциите против терористите от началото на годината в Турция , са способни да фалират няколко пъти България !...А не е ли много дразнещо ,че въпреки "затъналата" си икономика , въпреки щетите от уникалната по големина сеизмична катастрофа ,въпреки "убийствената" инфлация...въпреки милионите бежанци в страната...въпреки сриналата си валута...Турция да провежда такива мащабни военни операции , които струват скъпо дори на страни като Сащ , Русия или Китай ?!?... Отгоре на всичко се натискат да купуват Ф- 16 /70 или Еurоfіghtеr Турhооn вариант 4 за 5 милиарда Э !...А не е ли още по дразнещо, че няма протестиращи , няма стачкуващи, няма клошари, няма бездомни и скитници , няма просяци , няма голи и боси деца , няма епидемии и смърт ?!?... Кой помага на Турция ?...Кой "избавя" турците от мизерия ?...Кого експлоатират турците за да си набавят толкова средства ,за да не се получава онзи дългоочакван катаклизъм ?!?...Хайде обяснете и изяснете по някакъв начин , драги туркофоби !?..

    Коментиран от #12, #13, #19, #20

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мехмед

    15 11 Отговор

    До коментар #5 от "Кольо Фичето майстора":

    Повечето българи са вечно недовлни, дърдорещи, страхливи, завистливи и злобни особи.
  • 9 Швейк

    6 2 Отговор
    Ще изнася имам баялдъ за цял свят.

    Коментиран от #21

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Българските турци са наши братя, имам

    8 4 Отговор

    До коментар #6 от "Българските турци":

    много приятели турци. Както ми каза един възпитан, културен, образован акана турчин
    - Еродган и хората около него са едни имами, които хабер нямат от икономика. Ердоган не може да се опре и на малкия пръст на Кемал Ататюрк. Не може да уволняваш специалисти и на тяхно място да поставяш верни хора завършили медресета.

    Коментиран от #14, #16

  • 13 стоян

    3 6 Отговор

    До коментар #6 от "Българските турци":

    До 6 ком - другар - явно не си ходил в уста миллет махла в Одрин та да видиш бедни - нашти цигани спрямо тях са богаташи

    Коментиран от #15

  • 14 Ти изобщо

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "Българските турци са наши братя, имам":

    Знаеш ли какво е медресе и какво се е изучавали в него?
  • 15 Те някои наши сиганя

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "стоян":

    Са доста по-богати и от мнозина българи
  • 16 Българските турци

    6 6 Отговор

    До коментар #12 от "Българските турци са наши братя, имам":

    Те затуй Ердоган управлява Турция от 2002 до ако не умре или не го убият до 2028 ще са цели 26 години ! А Мустафа Кемал е управлявалият най дълго досега Република Турция от 1923 до 1938 точно 15 години ! Ердоган не кърка като Ататюрк , затова нищо чудно да бие и рекорда на Сюлейман Великолепни !!!...

    Коментиран от #18

  • 17 Да ти кажа..

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ако бяха мързеливи":

    Те за това българите сега ви инсталираха Шиши.. ша гледаме сеир, много сеир... ..
  • 18 Мехмед

    1 9 Отговор

    До коментар #16 от "Българските турци":

    Епохата на ердоган ще влезе в историята на Турция като мрачен период; Времана на незачитане на човешките права, върховенстото на закона, изпадане в икононичекса криза и т.н. Без да отричам неговите постижения в някои области, като здравния сектор, отчасти външна политика и напредъка във военната индустрия, не мога да приема образа на един диктатор, като източник на благополучие за турския народ.
    Не, ние Турците не го заслужаваме.

    Коментиран от #24, #25

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Само да добавя и..

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Швейк":

    ..небет шекер и шам фъстък..
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Българските турци

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "Хи Хи Хи":

    Закриването всеки пазар е пир за събирачите на вторични суровини за рециклиране и на био отпадъци ! Това е неимоверен доходоносен сектор популярен най вече сред легитимните сирийски и други бежанци в страната , който се толерира от държавата и се подкрепя от общонационалната кампания "Съфър Атък"( Нула Отпадъци ) , който започва от улицата и стига до станциите за производство на биогаз и центровете за преработка и сортиране на вторични суровини за рециклиране ! Гледате през криви призми и се опитвате да отразявате от криви огледала една действителност, която е много далеч от вашето въображение !...
  • 24 Българските турци

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Мехмед":

    Ердоган управлява Турция от 2002 до ако не умре или не го убият до 2028 ще са цели 26 години ! А Мустафа Кемал е управлявалият най дълго досега Република Турция от 1923 до 1938 точно 15 години ! Ердоган не кърка като Ататюрк , затова нищо чудно да бие и рекорда на Сюлейман Великолепни !!!... А дотогава май няма да нямерят някой марионетен ШИШИ Кълъчдароглу или МИШИ Екрем Имамоглу че да приберат изпуснатата глутница на Сивите вълци отново в краварската кошара !!!
    Едва ли вече е възможно да съществуват все още хора в Турция, които да вярват в това ,че някой от милосърдие и благородни чувства ще избавя турците и Турция от мизерия ?!... Откакто ни има в историята на планетата, тия от запад и ония от изток и север, се мъчат да ни унищожават и затрият от лицето на земята !...Това е факт, който е известен на всеки, който се е самоопределил като турчин в днешното ни настояще и в очакващото ни бъдеще Драги мои стъпи тр ол чета!...Кой знае кое е и къде е "границата на възможното" ?...А граница на невъзможното дали съществува ?!...Дали има някой,който да се е допрял и до там ?...
  • 25 Вие от шекер маала

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "Мехмед":

    Не сте турци
Новини по държави: