Last news in Fakti

23 Ноември, 2023 19:19 2 998 42

Модерна авиация! Анкара вероятно ще смени основните си приоритети

  • турция-
  • авиация-
  • ф-16-
  • юрофайтър-
  • реджеп ердоган-
  • изтребители

Турция иска да купи самолети Юрофайтър заради неяснотата около покупката на американски F-16

Модерна авиация! Анкара вероятно ще смени основните си приоритети - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция започва да обсъжда с европейски държави покупка на 40 самолета Юрофайтър Тайфун (Eurofighter Typhoon) след като установи, че искането ѝ за покупка на самолети F-16 от Съединените щати може да не бъде изпълнено, съобщи днес източник от турското министерство на отбраната, цитиран от Ройтерс, пише БТА.

Министърът на отбраната Яшар Гюлер каза миналата седмица, че Турция преговаря с Великобритания и Испания за закупуване на самолети Eurofighter Typhoon, въпреки че Германия се противопоставя на идеята.

Гюлер разговаря по този въпрос с британския си колега Грант Шапс в Анкара днес, допълни източникът. Турция иска да купи новопостроени и най-модерната версия на Юрофайтер, добави той.

През октомври 2021 г. членката на НАТО Турция поиска да купи 40 изтребителя F-16 от Lockheed Martin Corp. и 79 комплекта за модернизация на съществуващите си бойни самолети. Администрацията на президента Джо Байдън подкрепя сделката за 20 милиарда долара, но имаше възражения в Конгреса на САЩ заради отлагането от Турция на разширяването на НАТО и състоянието на правата на човека в страната.

Турция информира НАТО, че ратификацията на кандидатурата на Швеция за членство няма да бъде завършена до срещата на външните министри на НАТО идната седмица, което допълнително усложнява нещата, отбелязва агенцията.

"Турските военновъздушни сили се нуждаят от нови самолети. Нашият първи избор е F-16... Но като се има предвид възможността да не получим положителен отговор в този продължителен процес, самолетите Eurofighter Typhoon са най-подходящата алтернатива на F-16“, каза източникът. Официални представители от Обединеното кралство казват, че биха могли да помогнат, като убедят Германия да се откаже от възраженията си, добави той.

Изтребителите Eurofighter Typhoon са произведени от консорциум на Германия, Великобритания, Италия и Испания, представляван от Airbus, BAE Systems и Leonardo.

"За регионалния баланс на силите не е тайна, че Турция се нуждае от нов технологичен изтребител", заяви анализаторът в областта на отбраната Тайфун Йозберк.

"В този контекст ходът за придобиване на изтребителите Eurofighter може да е бил направен, за да се окаже натиск върху администрацията на Байдън да убеди Конгреса за продажбата на F-16 възможно най-скоро", добави той.

Eurofighter Typhoon са "наистина последният шанс Турция да бъде задържана в сферата на западната отбранителна индустрия", смята Серхат Гювенч, преподавател по международни отношения в университета "Кадир Хас".

"Придобиването на Eurofighter може да създаде някои оперативни проблеми, тъй като турските военновъздушни сили работят в съответствие с американската система. В крайна сметка обаче Eurofighter е съвместно производство на членки на НАТО. Следователно не би трябвало да има проблем с оперативната съвместимост", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    9 5 Отговор
    Англо-американските колониалистки сатанисти подготвят турски муслемски военно-въздушен Шенген над Балканите.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Иван

    6 8 Отговор
    Щом е Яшар, значи е лилав.

    Коментиран от #12

  • 4 КОТарАК

    8 15 Отговор
    турците са работлив народ ,кой ги наказа с тоз тъпан султана им , незнам/ дет направи зет си милиардер и не се начекна с Рашка и запада да се върти
  • 5 Иван

    22 5 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Гнусния евреин Бенямин Натаняху скоро ще лети към третополовия Мешия.

    Коментиран от #10

  • 6 Бай Мрън

    12 8 Отговор
    Който разбира Рафал избира. Тия чкии Ф-16 стават само за музея
  • 7 Бай Мрън

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Произвеждат Ф-16, смятай, явно е на ниво чайник тоя курник

    Коментиран от #8

  • 8 Факт

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Мрън":

    Сглобяват с насипни части

    Коментиран от #14

  • 9 ХоХоХо

    22 5 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    А ние мартениците си от Китай внасяме 😂😂😂,те поне всекидневно пращат хиляди Тирове към Европа с тяхна стока
  • 10 ивайло

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    Бей хазаров!
  • 11 Разбира се

    22 4 Отговор
    Турците търсят да вземат тия изтребители за междинния период от 3-4 години през който период ще започнат да произвеждат своя военен изтребител пето поколение който впрочем е готов и минава тестове

    Коментиран от #18

  • 12 Професор

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    Яшар Гюлер е от югоизточния град Ардахан. От кюрдски произход. Както и Хакан Фидан който е от кюрдско семейство но роден в Анкара.
  • 13 Песков

    4 3 Отговор
    не искат руски самолети, защо ли ...

    Коментиран от #16

  • 14 Българските турци

    14 6 Отговор

    До коментар #8 от "Факт":

    Ако в момента Сащ реши да "сложи в ред Турция с военна намеса" (нещо като Чехословакия през 1968) има шанс да успее ! Ако турците не успеят да купят Ф-16 или Тайфуните , Сащ ще имат шанс за намеса с евентуален успех до 2025 година, когато безпилотните изтребители ще минат на серийно производство,а КААН ще е боеспособен, но в недостатъчно количество !... След 2030 година, никой без да употреби ЯО, няма да има никакъв шанс за каквото и да било пред Турския Аскер !!!

    Коментиран от #17, #19

  • 15 Каде ЕС каде Турция

    21 4 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Турция има производство на собственни мобилни телефони ето кой и са : 1 : General Mobile Phoenix 5G 2 : General Mobile GM 24 Pro 4: General Mobile 23 Se 5: General Mobile 23 6:General Mobile GM 22S 7: Cesper VIA X30 Plus 8: Cesper VIA M30 Plus 8: Reeder S19 Max 9: Reeder S19 MAX Pro S 10: OMIX X5 11: Vestel Venus V 12 . Турция още на ишлеме произвежда 10 марки мобилни телефони с 51 модели . Real me , Vivo ,OPPO , Xiaomi също и ,Samsung 5 модела се произвеждат се в Турция .

    Коментиран от #38

  • 16 Българските турци

    11 2 Отговор

    До коментар #13 от "Песков":

    Не е защото, че са по лоши от западните ! ... Ами за да ги обслужват ще трябва да си изградят нова инфраструктура и персонал за логистика, обслужване и ремонти , което изисква време , което е много по ценно за турците отколкото разходите за такова преустройство !...Иначе самолетите са екстра !...Знаят ги от Азербайджан !!!

    Коментиран от #22, #23

  • 17 Старите турци и нашите турци, които

    10 12 Отговор

    До коментар #14 от "Българските турци":

    живеят в Турция в огромната си част са Кемалисти. В България се радикализираха едно-две поколения Ердоганисти, които са си едни ислямо-фашисти. Историята помни, че фанатизма и величаенето на една личност не води до нищо добро!
    Бог да пази турците!

    Коментиран от #25

  • 18 Да ти кажа..

    4 18 Отговор

    До коментар #11 от "Разбира се":

    Готов е грън ци..нямат двигател и както се очертава скоро няма и да имат. Та май ще си останат с мерака.Ако имаха само две -три години до пускането му, нямаше да трошат толкова пари при тези тежки времена за турската икономика. Елементарна логика. Те и на Луната ракета щяха да пращат още преди две-три години, ама засега се отлага , щото тая пуста Луна все на кестерме застава..
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Голем смях

    5 7 Отговор
    Ердоган защо не купи руски боклуци от приятеля си Вагин ?Нали руските фърчила са ..хахаах безаналогови в мире ....аххахх Дето не могат да направят пътнически самолет ...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Да ти кажа..

    2 5 Отговор

    До коментар #16 от "Българските турци":

    Дрън дрън - ярина... никой не иска рушките летящи ковчези...
  • 24 Българин

    4 0 Отговор
    Турчина видя, че ние купуваме изтребители и той се нареди на опашката. Но за жалост последните книжни изтребители сме ги купили ние и на него щели да му дават истински..... само ако знаехме, щяхме да изчакаме още малко,но шкембето нямаше търпение да прибере тлъстата комисионна
  • 25 Българските турци

    9 3 Отговор

    До коментар #17 от "Старите турци и нашите турци, които":

    А гласуващи с Бг паспорти са има няма 200 000 !... Хайде да добавим и потомците на изселниците на Вълко Червенков от 1950г и Татовите от седемдесете години ?!... Пак като сравниш , нищо работа !... Ердоган управлява Турция от 2002 до ако не умре или не го убият до 2028 ще са цели 26 години ! А Мустафа Кемал е управлявалият най дълго досега Република Турция от 1923 до 1938 точно 15 години ! Ердоган не кърка като Ататюрк , затова нищо чудно да бие и рекорда на Сюлейман Великолепни !!!... А дотогава май няма да нямерят някой марионетен ШИШИ Кълъчдароглу или МИШИ Екрем Имамоглу че да приберат испуснатата глутница на Сивите вълци отново в краварската кошара !!!
    Едва ли вече е възможно да съществуват все още хора в Турция, които да вярват в това ,че някой от милосърдие и благородни чувства ще избавя турците и Турция от мизерия ?!... Откакто ни има в историята на планетата, тия от запад и ония от изток и север, се мъчат да ни унищожават и затрият от лицето на земята !...Това е факт, който е известен на всеки, който се е самоопределил като турчин в днешното ни настояще и в очакващото ни бъдеще Драги мои стъпи тр ол чета!...Кой знае кое е и къде е "границата на възможното" ?...А граница на невъзможното дали съществува ?!...Дали има някой,който да се е допрял и до там ?...

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 дедо ти Ванго

    1 4 Отговор
    Бас хващам, че докато Ерпо..ан не пусне швеците в НАТО, никакви самолети няма да види..па вий си кудкудякйте колкото искате..!!!

    Коментиран от #36

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хаха

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Ами то Рафала също по тази остаряла машина от 80те. Ти да си чувал за варианти в един самолет ? И да знаеш какво представляват ? Има много голяма разлика между първа вариант ,който е излязал преди еди колко си години и последния дето излиза на скоро ,те системите постоянно се актуализират и така става модерен самолет винаги за настоящето време . Примерно нова авионика ,радар,муниции ,увеличават възможностите и капацитета на самолета.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Българските турци

    7 1 Отговор

    До коментар #28 от "дедо ти Ванго":

    И той го знае това затуй печели време с кудкудякане ! Бъди сигурен, че ще дойде времето, когато ще кукурига!!

    Коментиран от #41

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 А в балгариа

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "Каде ЕС каде Турция":

    Какви телефони се произвеждат? Едно време в училище правихме телефон от канап и две капачки на краищата на канапа. Дали са мръднали малко напред? Примерно да сменят канапа с корда?

    Коментиран от #40

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Хи Хи Хи

    2 3 Отговор

    До коментар #38 от "А в балгариа":

    Абе по канап илипо жи ца не знам , ама Доганя клекна на Шиши..
  • 41 Хи Хи Хи

    1 4 Отговор

    До коментар #36 от "Българските турци":

    Бе то и Доган кудкудякаше, а на края Шиши кукурига..ха вижте се първо вие до къде се докарахте, па после коментирайте другите

    Коментиран от #42

  • 42 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Хи Хи Хи":

    Поне малко да разбираше от политика. Много си далеч от истината, даже мога да кажа на противоположната страна си брат.
Новини по държави: