Last news in Fakti

24 Ноември, 2023 17:59 1 193 15

Абдел Фатах ас Сиси: Независимата палестинска държава трябва да е демилитаризирана

  • абдел фатах ас сиси-
  • газа-
  • хамас-
  • палестина-
  • бенямин нетаняху-
  • израел

Йорданският външен министър Айман ас Сафади обаче заяви в Лондон, че арабските страни не биха искали да влизат в ивицата Газа, която вероятно ще бъде превърната в пустош от израелската военна офанзива

Абдел Фатах ас Сиси: Независимата палестинска държава трябва да е демилитаризирана - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бъдещата палестинска държава би могла да е демилитаризирана и в нея да има временно присъствие на международни сили за сигурност, което да предостави гаранции както на палестинската, така и на израелската страна, заяви днес президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси, цитиран от Ройтерс, пише БТА.

"Казахме, че сме готови тази държава да е демилитаризирана и също така би могло да има гаранции от сили, независимо дали това са сили на НАТО, сили на ООН, или арабски, или американски сили, докато постигнем сигурност за двете страни – за зараждащата се палестинска държава и за израелската държава", каза Сиси по време на съвместна пресконференция в Кайро с испанския премиер Педро Санчес и белгийския премиер Александер де Кро. Политическото решение, което изисква създаването на палестинска държава, базирана на границите от 4 юни 1967 година и със столица в Източен Йерусалим, продължава да е недостижимо, добави Сиси.

Йорданският външен министър Айман ас Сафади тази седмица обаче заяви пред репортери в Лондон, че арабските страни не биха искали да влизат в ивицата Газа, която вероятно ще бъде превърната "в пустош" от израелската военна офанзива, отбелязва Ройтерс. "Какви са обстоятелствата, при които някой от нас би искал да отиде и да изглежда като враг, да изглежда все едно е дошъл да оправи бъркотията на Израел?", запита се риторично той.

Лидерът на палестинската ислямистка групировка "Хамас" Исмаил Хания междувременно днес заяви, че тя е ангажирана с примирието и сделката за размяна на заложници, стига и Израел да е ангажиран. Израелският министър на отбраната Йоав Галант пък заяви, че настоящето прекратяване на огъня с "Хамас" в Газа е "кратка пауза", след която Израел ще поднови операциите си с пълната си военна сила.

Сраженията между израелските войски и бойци от "Хамас" днес спряха за първи път от седем седмици, отбелязва Ройтерс. Не се съобщава за големи бомбардировки, артилерийски удари или ракетни атаки, въпреки че "Хамас" и Израел си размениха обвинения за спорадични стрелби и други нарушения на примирието. И двете страни казаха, че войната ще бъде възобновена с пълна сила веднага след края на примирието.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така е

    6 10 Отговор
    Какво си мислеха Хамас когато влезнаха в Израел преди 7 седмици?
  • 2 Сатана Z

    5 7 Отговор
    България бе демилитаризирана през 1989, Палестина едва ли ще положи оръжие пред ционистите.

    Коментиран от #3

  • 3 аве

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    то Палестина купуваше оръжия с дарените пари от същите тези ционисти. Сега като спрат парите няма да има и оръжия.
  • 4 Истината

    5 8 Отговор
    Демилитаризирана Палестина значи агне в софрата на Израел. Това значи, палестинците да възпитават децата си като агнета, знаейки, че граничат с глутница вълци и са беззащитни. Интересно становище. Значи ще има продължение на настоящото положение- поголовно избиване на палестинския народ. Геноцидът над Мюслюманите от страна на юдеите. Жалко за цивилизована Европа.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Калпазанин

    3 6 Отговор
    Каза подлогата на короната на Англия. Скоро пак ще има цирк в Египет и този ше висне на някой стълб. Единствената арабска държава признала исраел какво друго да мислим

    Коментиран от #8, #9

  • 6 Да ти кажа..

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Истината":

    Не знам дали си забелязъл, но страните в които варварския ислям е забранен и се преследва от закона са най-напред в икономическо, политическо и социално отношение . Искаш ли да ти кажа кои са тези страни- айде да не те мъча- Япония, Китай, Южна Корея..та дори и така обичаната от тикви като тебе Северна Корея.. И това е ФАКТ неоспорим. Нещо да кажеш? ПП.. А пъки новия бъдещ премиер на Нидерландия яко точи секирата за джамии, забрана на корана и изгонване на чаршафите. Лека-полека палачинката се обръща..

    Коментиран от #13

  • 7 Някой си...

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Истината":

    Нали Ердоган искаше война на полумесеца и кръста.. май му се поохладиха мераците, след като еврейчетата обуха гащите... А защо 500млн араби и мюсюлмани стоят отстрани и гледат сеир? Много курназ го даваха, ама накрая ..много вожд, малко индианец
  • 8 Да ти кажа..

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Калпазанин":

    Че си калпазанин е верно, Израел е признат освен от Египет, признат е от Йордания, от Бахрейн, Емиратите, Сдан и Мароко..нещо неясно? Барем преди да се изметнеш така по гол корем, да бе направил справка в гоглето... а не да гиплещиш пре зврата си..
  • 9 Да питам..

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Калпазанин":

    А ти изобщо имаш ли с какво да мислиш. Може да не отговаряш, то и така си личи..
  • 10 Дааа

    3 4 Отговор
    Ах Сиси американски клоун,и ти направи военен преврат с американска помощ от теб никой нищо не очаква,той Ердоган ви казва че е готов да прати военни и да бъде гарант на Газа

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Египтяните ще обесят сиси

    2 2 Отговор
    Като искаш демитализирана Палестина защо не искаш и демилитаризиран Израел?
  • 13 Къде ви копат такива охлювофрени?

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Да ти кажа..":

    В никоя от тези страни ислямът не е забранен с изключение на много "напредналата" Северна Корея, където е забранено и християнството. Християнството също е забранено и в Китай.

    Коментиран от #14

  • 14 Да ти кажа..

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Къде ви копат такива охлювофрени?":

    ЛОшо , Седларов, много лошо..поне да се бе допитал до публиката..добър опит ама се плесна баш по гол корем на цимента..Ти си същия като оня , дето раправяше че Израел бил признат само от Египет от арабските държави..ЛОшо, Седларов, лошо..пак опитай..

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.