Last news in Fakti

27 Ноември, 2023 13:20 1 945 7

Разузнавачът, който Герт Вилдерс нае, подаде оставка

  • герт-
  • вилдерс-
  • разузнавач-
  • подаде оставка-
  • ван стриен-
  • нидерландия

Ван Стриен трябваше да се срещне с лидера на VVD Дилан Йесилгоз

Разузнавачът, който Герт Вилдерс нае, подаде оставка - 1
Снимка: Shutterstock

Човекът, посочен от холандския антиислямски политик Герт Вилдерс като "разузнавач", за да разгледа жизнеспособни управляващи коалиции след изборите, в които неговата партия спечели най-много места, внезапно подаде оставка в понеделник.

Бързото напускане на Гом ван Стриен, назначен в петък от Вилдерс, подчертава трудностите, които предстоят за коалиционните преговори, тъй като Вилдерс се стреми да състави правителство със себе си като премиер.

Ван Стриен, сенатор от Партията на свободата на Вилдерс (PVV), заяви в изявление, че позицията му е станала несъстоятелна, след като през уикенда се появиха съобщения, че той се бори с обвинение в измама. Той отрича неправомерни действия.

"Затова информирах Герт Вилдерс и председателката на парламента, че незабавно ще се откажа от работата си като разузнавач", каза той в изявление.

PVV на Вилдерс отбеляза големи печалби на изборите на 22 ноември. Но само с 24% от гласовете тя се нуждае от подкрепата на поне още две умерени партии, за да състави правителство.

Ранните поличби бяха лоши, като най-голямата консервативна партия - партията VVD на досегашния премиер Марк Рюте - в петък изключи да служи в кабинет, ръководен от Вилдерс, въпреки че заяви, че може да обмисли предлагането на външна подкрепа.

Ван Стриен трябваше да се срещне с лидера на VVD Дилан Йесилгоз в понеделник.

Питер Омцигт, който ръководи центристката партия НСС и е смятан за вероятен партньор в правителство на Вилдерс, заяви, че сътрудничеството ще бъде трудно поради крайните позиции, които Вилдерс изрази, които нарушават холандската конституционна защита на свободата на религията.

В публикации в социалната медийна платформа X през уикенда Вилдерс разкритикува други партии, че не искат да работят с него и обеща, че в крайна сметка "ще бъда премиер на тази красива страна".

Холандските коалиционни преговори обикновено отнемат месеци, а позициите за готовността на партиите да работят помежду си могат да се променят с времето. Ако Вилдерс не успее да състави кабинет, са възможни и дясноцентристки комбинации, които го изключват, като в краен случай ще има нови избори.

Малко политици от PVV и NSC са преминали през същото количество проверки или имат голям опит в изпълнителната власт след десетилетие, в което VVD ръководи правителства под ръководството на служебния премиер Марк Рюте.

Вестник NRC Handelsblad за първи път съобщи в събота, че Ван Стриен е бил съден през март от дъщерно дружество на университета в Утрехт за предполагаема измама. Ван Стриен "категорично" отхвърли обвиненията в изявление в неделя.

Вилдерс сега трябва да помисли за нов кандидат за ролята на скаут.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кво разузнава тоя?

    5 1 Отговор
    Кой откъде е и кой пол е,тва ли му е разузнавката?
  • 2 ххммм

    7 1 Отговор
    Герт Вилдерс ще трябва да се коалира с кюрдката, ако иска да състави правителство.
  • 3 2254

    4 2 Отговор
    Грешка! Това е Къци Вапцаров!
  • 4 Павел пенев

    13 1 Отговор
    Сега гадовете от ЕС ще направят всичко възможно за да смачкат победителя в Нидерландия и да не може да състави правителство.
  • 5 Сандо

    10 0 Отговор
    Тайната война срещу Вилдерс става явна и почна да взема жертви.
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор
    Кога да пишем КОЙТО и кога КОГОТО ❓🤔❓
  • 7 Ген. Гурко

    0 0 Отговор
    В българският език са възможни и двете форми. Както и да се казва "комуто", което е равно с "на когото". Винителен и дателен падежи.
Новини по държави: