Last news in Fakti

27 Ноември, 2023 17:10 773 3

Виетнам подобри отношенията си с Япония

  • япония-
  • виетнам-
  • отношения-
  • подобрени

Този ход подчерта все по-стратегическата роля на Виетнам като важна връзка в световните вериги за доставки

Виетнам подобри отношенията си с Япония - 1
Снимка: Shutterstock

Виетнам и Япония в понеделник официално подобриха отношенията си до "всеобхватно стратегическо партньорство" по време на посещението на виетнамския президент Во Ван Туонг в Токио.

Този ход подчерта все по-стратегическата роля на Виетнам като важна връзка в световните вериги за доставки на фона на търговското напрежение между Китай и Запада, което помага за привличането на чуждестранни инвестиции в страната от Югоизточна Азия, тъй като някои компании преместват операциите си от Китай.

"Това е важно събитие, отварящо нова глава в отношенията между Виетнам и Япония", каза Туонг в реч, излъчена по националната телевизия.

Укрепването на връзките с Япония последва историческото подобряване на отношенията на Виетнам със САЩ през септември, когато бившите врагове подписаха множество споразумения за сътрудничество, включително за полупроводници и критични минерали.

Виетнам определи пет други държави като всеобхватни стратегически партньори, включително Китай, Индия, Русия, Южна Корея и САЩ.

Япония е третият по големина източник на чуждестранни инвестиции за Виетнам и четвъртият по големина търговски партньор, като двустранната търговия достигна 50 милиарда долара миналата година.

Няколко японски мултинационални компании, като Canon (7739.T), Honda (7267.T), Panasonic (6752.T) и Bridgestone (5108.T), са сред най-големите чуждестранни инвеститори във Виетнам, превръщайки го в регионален производствен център, с една от най-бързо развиващите се икономики в Азия.

Виетнам и Япония, и двете въвлечени в отделни морски спорове с Китай, през 2020 г. постигнаха споразумение за японски заем от 348 милиона долара за Виетнам за изграждане на шест патрулни кораба.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    3 2 Отговор
    Обичам Ви! Три koфи с вaзелин си купих! Да живее Пyтин!
  • 3 ЯМБОЛИЯ

    3 0 Отговор
    Прекрасна новина.