Last news in Fakti

28 Ноември, 2023 12:52 2 998 21

Илхам Алиев към Антъни Блинкен: Действията на САЩ относно Армения застрашиха връзката с Азербайджан

  • азербайджан-
  • антъни блинкън-
  • сащ-
  • армения-
  • илхам алиев-
  • нагорни карабах

Съединените щати предоставиха дипломатическа подкрепа на Армения, която подкрепяше сепаратистките власти в Карабах

Илхам Алиев към Антъни Блинкен: Действията на САЩ относно Армения застрашиха връзката с Азербайджан - 1
Снимка: Shutterstock

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев е казал на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, че неотдавнашните американски действия в подкрепа на Армения са застрашили американско-азербайджанските връзки.

Двете страни се радваха на сравнително добри отношения, докато азербайджанските сили не си върнаха населения предимно с етнически арменци отцепнически регион Нагорни Карабах в светкавична офанзива през септември.

Съединените щати предоставиха дипломатическа подкрепа на Армения, която подкрепяше сепаратистките власти в Карабах, а американски служители посетиха Ереван в дните след офанзивата.

В изявление на канцеларията на Алиев се съобщава, че Алиев е казал на Блинкен, че "последните изявления и действия, предприети от САЩ, сериозно са навредили на отношенията между Азербайджан-САЩ".

В него се казва, че Баку е взел под внимание коментарите на помощник-държавния секретар Джеймс О'Брайън по време на изслушване в Конгреса:

"Няма шанс за бизнес както обикновено с Азербайджан след офанзивата в Карабах."

В него обаче се добавя, че Алиев и Блинкен са се споразумели, в интерес на нормализирането на връзките, че О'Брайън ще посети Баку, а Вашингтон ще отмени забраната висши азербайджански служители да посещават САЩ.

Военната победа на Баку в Карабах предизвика изселването на почти всички 120 000 етнически арменци от територията. Съединените щати и други западни страни обещаха да помогнат на Армения да се справи с притока.

Армения, традиционен съюзник на Русия, през последните месеци се дистанцира от Москва и се стреми към по-тесни връзки със Запада.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    30 25 Отговор
    Само Русия може да защити Армения и България от османските орди.

    Коментиран от #17, #20, #21

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Комуниста фашист

    14 22 Отговор
    Боли ги г8за. За пет минути ще отупат целия Азербайджан, даже птички няма да останат

    Коментиран от #8

  • 4 Евроатлантик

    14 20 Отговор
    Тея турци са готвеха да атакуват пак Армения, но САЩ им щракна със зъби тоя път и сега се сърдят. Нека се пробват, да видят как ще се върнат 100 години назад.
  • 5 Джуниет Шукти Исус

    8 20 Отговор
    САЩ уринира във Устата на Хамас и Путин

    Коментиран от #13

  • 6 Насъф Манафов

    5 14 Отговор
    Търся Руси и Русофили за съпруги

    Коментиран от #12

  • 7 НАТО ВЪН

    27 6 Отговор
    Мръсните амерички и натовски свинчуги требве да бидат изритани ! Постоянно разпалват конфликти и обират и мародерстват ! Плащат на политици майцепродавци да въвличат собсвените си народи! Референдум е задължителен за членството в нато и европската уния!!!

    Коментиран от #16

  • 8 Гого

    16 6 Отговор

    До коментар #3 от "Комуниста фашист":

    И как ще стане, Турция ще ги смачка
  • 9 Ццц

    28 5 Отговор
    Алчната природа на американеца ще бъде наказана по най-болезнения за него начин. Държавите с ресурси просто ще резнат хобота на кърлежа. Накрая ще останат само саксите и остатъците от ЕС да си налагат санкции и да им се смеят хората. И наш Ганьо да злобее. Захарий Стоянов разказва как като е заловен турците го нахранили, а българите го убили от бой. Техните потомци със скапаното ДНК днес подскачат и са по американци от америкнците. По същите причини - подмазвачи и подлизурковци.
  • 10 Ердоган подскокоросва Алиев

    8 11 Отговор
    И тий си е въобразил, че имайки подкрепата на Турция ще се наложи силово над Армения! Става дума за ексклава Нахичеван, който Азербайджан иска силово да присъедини, или да го свърже физически с територията на Азербайджан.Но веднъж стомна за вода, дваж стомна за вода, на третия път стомната се чупи! Алиев трябва да скача от радост, че успя да изгони арменците от родния им Карабах и се виждаше вече като национален герой на Азербайджан, но апетитът му беше мощно охладен от САЩ. Както са казали древните не можеш два пъти да се изкъпеш в една и съща река. И ти не си същия и тя е друга!

    Коментиран от #15

  • 11 Историк

    13 4 Отговор
    Където е стъпил американски Бут ,аналагог на руския ботуш ,нищо добро не се е случило.Живейте с илюзията,че единият годподар е по добър от другия и вместо трохи и сух хляб хвърля и кокали.При мен илюзията премина за 3-4 години,защото събитията се развиваха бавно тогава ,но пък окончателно.А вас сигурно още ви държи влага и въздишате по разни заучени фрази без съдаржание.Да не ги посочвам,че ги трият.
  • 12 Якоши ИБа

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Насъф Манафов":

    Ела да ти го от порря в г33аа ,та да си кадемлия.След това и съпруга от Обединения Въздух под Налягане можеш да си вземеш,или пък някой сладък жанн дъррр.
  • 13 Деффекирралл

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Джуниет Шукти Исус":

    Да ти се из друс сам в ус тичката.Щях да забравя,Бон Апети!
  • 14 Когато зад теб е султанът

    10 2 Отговор
    Можеш да си позволиш да казваш истината директно в очите на лицемерите
  • 15 Недей да плачеш арменче кривоносо

    8 7 Отговор

    До коментар #10 от "Ердоган подскокоросва Алиев":

    Азерите могат да ви мачкат винаги когато си поискат

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хаха

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Точно Русия прецака Армения като не я защити от Азарбейджан, резултата го видяхме. Познай сега към кого ще се обърнат Арменците и ще излезнат от тъпия ОДСБ военен съюз …
  • 18 Абе бастун

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Недей да плачеш арменче кривоносо":

    Я първо виж какъв нос има Илхам Алиев! Като перка на акула е и ако плува на гръб в морето ще изплаши де що живо наоколо!
  • 19 Читател

    0 0 Отговор
    Поредното потвърждение, че който се е захванал да разчита на САЩ и Запада е останал излъган разчитайки на фалшивите им двулични евроатлантически ценности. Не подкрепям образуването на нова държава нито автономия в района на Нагорни Карабах ,който е част от територията на Азербайджан, Но САЩ и Запада не са подкрепили Армения заради конфликта им с азерите, а с цел да доближат присъствието си до границите с Русия. Предишния пример за този подход беше Украйна, по.-предишния Косово. Има и още много по-предишни и всичките те са завършили с военни конфликти с много човешки жертви и най-важното далеч от територията на Американците. Но нищо , все пак за всичко са виновни Русия, Китай, Иран Северна Корея и всички останали които не им играят по свирката.
  • 20 Как ги защити

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    по-рано тази година?
  • 21 Ви дгх

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Бягай в Русия тогава