Last news in Fakti

28 Ноември, 2023 15:40 1 446 8

Дипломация в Близкия изток! Кайро натиска "Хамас" и Израел да превърнат споразумението в дълготраен мир

  • газа-
  • израел-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху-
  • египет-
  • абдел фатах ас сиси

Друга цел е в размяната на държаните от ислямисткото движение израелски заложници да бъдат включени и други категории палестинци, държани в израелски затвори

Дипломация в Близкия изток! Кайро натиска "Хамас" и Израел да превърнат споразумението в дълготраен мир - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Египет иска хуманитарното примирие между "Хамас" и Израел да се превърне в дълготрайно спиране на огъня, заяви директорът на египетската Държавна информационна служба Дия Рашуан, цитиран от в. "Ал Ахрам", съобщава БТА.

Още една цел е в размяната на държаните от ислямисткото движение израелски заложници да бъдат включени други категории палестинци, държани в израелски затвори.

В понеделник хуманитарното примирие беше удължено с два дни с посредничеството на Египет и Катар. Новата сделка предвижда освобождаване на десетима заложници от ивицата Газа срещу тридесет палестинци от затвори в Израел. Спирането на огъня позволява и доставката на по-големи количества лекарства, медицински материали, храна и гориво в поставения под обсада анклав.

Телевизия "Ал Кахера нюз" информира, че египетска делегация от службите за сигурност посреща израелските заложници на граничния пункт "Рафах", за да ги предаде на израелската страна. Според израелски анализатори решението на Тел Авив заложниците да бъдат предавани чрез Египет, а не директно на Израел, има за цел да изтъкне ролята на Кайро за сметка на Доха заради отдавна съществуващите опасения, че Катар е в твърде близки отношения с "Хамас" и Иран.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    2 0 Отговор
    На Хазарите им мина мерака за война.Те са свикнали да воюват само с наемници.Пазят си живота.

    Коментиран от #4

  • 2 Иван

    4 0 Отговор
    Боклука Борис Джонсън няма ли пак да се намеси в полза на войната?
  • 3 Тиква

    4 0 Отговор
    Стайков, да преписваш хубаво. Но кажи защо и колко Деца са в затворите в Израел? Тези хиляди деца са в концлагери явно и се мълчи за това. Пиши по твзи теми, не да преписваш!
  • 4 Иван

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Последния? Кои са тия хазари? Чифутите ли? Няма по-мразен народ от тях! Включително и в България!

    Коментиран от #6

  • 5 Тиква

    2 0 Отговор
    Стайков пак ли ти бре? Няма такова нещо, Кайро да притиска Хамас!!! От къде го преписа това?
  • 6 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Държавният Департамент.

    Коментиран от #8

  • 7 Трудна работа

    2 0 Отговор
    Хамас нарушиха мирното споразумение с Израел подписано преди 07.10..Израел им дари 10 млн долара за подобрение на инфраструктурата в Газа,а Хамас ги нападна.И как да им вярваш?Светите земи не следва да остават в ръцете и територия на ислямисти радикали.Те ще ги унищожат,след като знаем на какво са способни,ограничени и допотопни.Талибаните в Афганистан съсипаха държавата и я върнаха назад.И в Иран не е добре!Хамас също не са стока.Ще дойде време за териториалното разпределение и преговарящите не трябва да са наивни.Не е ясно защо палестинците се тъпчат в Газа,след като има много повече земя на Западния бряг ,а тези в Газа ги издържа целия свят.Израел обработват земята,развито земеделие , имат високи технологии и високо образование,а около тях калпазани подвластни на радикализация.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.