Last news in Fakti

28 Ноември, 2023 17:01 1 041 13

Световната здравна организация алармира: Болестите в Газа ще убият повече хора от ракетите

  • световна здравна организация-
  • газа-
  • хамас-
  • израел-
  • бенямин нетаняху

Здравните власти в Газа, считани за надеждни от ООН, твърдят, че в резултат на израелските бомбардировки в ивицата е потвърдена гибелта на повече от 15 000 души, като около 40% от тях са деца

Световната здравна организация алармира: Болестите в Газа ще убият повече хора от ракетите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Повече хора може да умрат в ивицата Газа от болести, отколкото от бомбардировките, ако здравната система в палестинската територия не бъде възстановена, заяви днес говорител на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от Ройтерс, пише БТА.

Здравните власти в Газа, считани за надеждни от ООН, твърдят, че в резултат на израелските бомбардировки в Газа е потвърдена гибелта на повече от 15 000 души, като около 40 % от тях са деца. Има обаче опасения, че още много хора са загинали под развалините.

Израел се е закле да унищожи "Хамас", след като бойци на военизираната групировка, която управлява ивицата Газа, нахлуха на 7 октомври в Израел, преодолявайки оградата по границата, като убиха около 1200 души и плениха 240.

"В крайна сметка ще видим, че повече хора умират от болести, отколкото от бомбардировките, ако не сме в състояние да направим отново функционираща тази здравна система", заяви Маргарет Харис от СЗО на брифинг в Женева.

Тя изрази загриженост за увеличаване на броя на огнищата на инфекциозните заболявания, особено диарийните.

Позовавайки се на доклад на ООН за условията на живот на разселените жители в северната част на ивицата Газа, Харис каза: "(Там) няма лекарства, няма ваксинации, няма достъп до безопасна вода и хигиена, нито храна. Видяхме много голям брой случаи на диария сред бебетата."

Тя описа случилото се с болница "Аш Шифа" в северната част на ивицата Газа като трагедия и изрази загриженост за задържането от израелските въоръжени сили на хора от нейния медицински персонал, които са били част от евакуационен конвой на СЗО.

Джеймс Елдър, говорител на Агенцията на ООН за децата (УНИЦЕФ), заяви пред репортери чрез видеовръзка, че болниците в Газа са пълни с деца с рани, получени при военни действия, и с гастроентерит от пиене на мръсна вода.

"Срещнах много родители... Те знаят точно от какво имат нужда децата им. Те нямат достъп до безопасна вода и това ги осакатява", каза той.

Елдър разказа как е видял дете, на което му липсва част от единия крак, да лежи на пода в болницата в продължение на няколко часа, без да му бъде оказано лечение поради липса на медицински персонал.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САЩ

    5 6 Отговор
    Нека хак им е на тъпите араби защо нападнаха Израел нека мрът мами. Цат@ им

    Коментиран от #13

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 500 години са ни

    6 4 Отговор
    kлaлu, мюсюлманите!
    Да ги съжалявам ли!

    Коментиран от #4

  • 4 И сега руснаците са им аверчета

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "500 години са ни":

    Май не са ни освобождавали тогава.....
  • 5 "Дa ca жuвu u здpaви!"

    3 4 Отговор
    XAXAХАХА!
    Нека врат в катранения казан всичките!
    Няма невинен руснак!
  • 6 ха ха

    4 3 Отговор
    мошетата ще изтребят всички палестинци , заради земята им , и от чиста омраза
  • 7 Русофил

    6 2 Отговор
    Газа е фабрика за араби.
  • 8 плевен

    4 3 Отговор
    Който сее вятър, жъне бури.
    Палестинците съвсем съзнателно избиха над хиляда човека в Израел. Очакваха твърд отговор и пожертваха населението на Газа в замяня на нова война между Израел и всички араби. Отговора си го получават, но войната я няма. Иран каза, че няма да воюва, както и Египет, Йордания, Суадитска арабия... Никой. Най- важното е, че Хисбула си пасува, а те са истинската палестинска военна сила. Хамас са терористи и ще бъдат унищожени, без значение колко месеци са нужни.
    И що ми се струва, че тези араби дето правят демонстрации в Европа, не пътуват към Газа да се позабавляват?
  • 9 По-малко

    4 3 Отговор
    По-малко терористи , толкова по-добре
  • 10 Тити

    3 3 Отговор
    Палестинците сами са си виновни скок акъл поканиха Хамас при тях???
  • 11 стоян

    2 1 Отговор
    А защо загрижените от хуманитарните организации не го казаха това на тия мюслюмански терористи преди да избиват евреи от благодарност за празника на путин какво може да се случи с ,,мирното ,,население на газа като се ядосат евреите

    Коментиран от #12

  • 12 мммм

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "стоян":

    Хамас се командва и финансира от Мусат ! Не случайно два дни преди атаката на Хамас всички еврейски военни са оттеглени от границата, в която проникна Ханас! И това дори еврейте живеещи в този район се чудят дали е случайност, в която не вярват самите евреи!
  • 13 джими

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "САЩ":

    Се извинява щом някой се е засегнал от облеклото му преди, не е било с лош умисъл - палестинците трябва да се извинят също.
Новини по държави: