Last news in Fakti

28 Ноември, 2023 06:00 2 770 17

Газа и Украйна разделиха света на геополитически племена

  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • газа-
  • израел-
  • война

От универсалистите до западниците има общи модели, които обединяват възгледите за двата конфликта

Газа и Украйна разделиха света на геополитически племена - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Помага ли позицията ви по отношение на войната в Украйна да се предвиди позицията ви по отношение на военната кампания в Газа? Свързани ли са те? Или и двете са част от модел от събития, примери за една и съща голяма битка, която се води в днешния свят? Някои биха могли да твърдят, че двата продължаващи конфликта трябва да се разглеждат самостоятелно и че всяко сравнение няма да отдаде дължимото нито на жертвите, нито на опитите за прекратяване на бойните действия.

Моето мнение е, че наистина трябва да се опитаме да намерим общ модел, който да обединява възгледите за двата конфликта. Причината за това е, че само ако се позовем на общи принципи, всъщност можем да имаме принципна позиция както за Украйна, така и за Газа. Именно чрез изпробване на убежденията ни в различни случаи и ситуации ние развиваме нещо, което заслужава да бъде наречено "ценности". Всичко останало е просто целесъобразност.

Най-добрият отговор на бича на "whataboutism" е да се разработи теория, която да издържа в различни ситуации. Упражнението винаги е сложно и лесно за критикуване, но ето един груб опит да се формулира тази интелектуална и политическа пресечна точка.

Представете си квадрантна диаграма. Двете оси в моята карта са двете мнения, по които има голямо несъгласие в глобалния дебат. Първата ос е за Украйна: вярвате ли в правото на Украйна на свобода, суверенитет и териториална цялост или, напротив, смятате, че тези права могат да бъдат пожертвани в името на по-голямо благо? Втората ос представя спектъра на мненията относно проекта за палестинска държава. Вярвате ли в правото на Палестина на свободна и суверенна държава или смятате, че то може или трябва да бъде пожертвано?

Горният десен квадрант на моята диаграма представлява онези гласове в дебата, които вярват еднакво в двете групи права. Това са хората, които са еднакво отдадени на идеята за свободна Украйна и свободна Палестина. Наричам ги "универсалисти", тъй като те са склонни да подчертават, че едни и същи принципи трябва да се прилагат универсално. Може би си мислите, че има много хора, които поддържат тези възгледи, но в действителност те са изключителна рядкост. Сещам се за испанското правителство, чилийския президент Габриел Борик и изключително малък брой обществени интелектуалци като Славой Жижек. Всички те излязоха от пътя си, за да защитят както украинците, така и палестинците в техните национални борби, като същевременно подчертаха, че Израел има право да се защитава срещу Хамас.

Най-силно заселеният квадрант е долният десен. Това са западняците. През двете години, в които тази кохорта страстно защитаваше борбата на Украйна за независимост, можеше да изглежда, че те вярват в универсалния принцип на националната свобода. Помислете отново. Когато става въпрос за Близкия изток, западняците изведнъж смятат палестинското знаме за символ на терора, категорично отказват да критикуват израелското заселническо движение на Западния бряг и твърдят, че настоящият конфликт няма нищо общо с израелската окупация.

Западняците могат да наблюдават спокойно разрушаването на Газа, защото в техните представи националността зависи от други неща. Те са твърдо убедени, че Украйна и Израел принадлежат на Запада и трябва да бъдат защитавани като такива. Палестина не принадлежи, така че нейните интереси могат да бъдат пожертвани. Тази група включва огромен брой участници - от Ники Хейли и Антъни Блинкен в САЩ до списание Spectator в Обединеното кралство и Зелената партия в Германия.

В горния ляв квадрант се намират антизападните хора, които, не е нужно да казвам, са обратният образ на западняците. Сведена до същината си, тяхната позиция е, че Западът трябва да бъде противопоставен. И тъй като Западът се дефинира по отношение на властта на САЩ, както Украйна, така и Израел са силно подозрителни.

Един от представителите на тази позиция е бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва. Макар че напоследък го виждаме да коментира с голяма мъка тежкото положение на палестинците, той отдавна е склонен да обвинява украинците за собствените им проблеми. Владимир Путин, който едва ли е идеалист, прави неправдоподобно изключение за палестинската кауза, като дори твърди, че "само тези, които имат каменно сърце, могат спокойно да гледат на събитията в ивицата Газа". Групата включва интелектуалци от левицата и крайната левица, които са твърде многобройни, за да бъдат изброени.

Най-странният квадрант от четирите е долният ляв, представен от онези, които се усмихват благосклонно на угасването на украинските и палестинските национални мечти. Казвам "странно", защото да се противопоставяш на стремежа на хората към независимост по принцип, а не по политическа целесъобразност, изглежда разкрива мрачно мислене. И все пак тези хора не са чак такава рядкост. Можете да ги откриете сред републиканците в САЩ, като например Марджъри Тейлър Грийн, която е демонстрирала презрение както към украинците, така и към палестинците. Подобна комбинация може да се открие и в индийската националистическа десница. Наричам този квадрант дарвинисти, като признание за тяхното очевидно убеждение, че в световната политика трябва да се позволи на силния да надделее, независимо дали става дума за Русия или Израел.

В крайна сметка това, което разкрива графиката, е, че нашите позиции обикновено се основават на две основни мотивации: принцип и партия. Някои хора предпочитат да се позовават на общи принципи, за да осмислят света. Други гледат да видят къде стоят техните приятели и врагове, преди да вземат решение. Графиката на тези позиции е опит да се класифицират четири геополитически племена и точно там се намираме - в свят на племена. С намаляването на мощта на Запада и поляризирането на обществата ни все повече хора изоставят старите стремежи към глобални правила и намират утеха в подкрепата на собственото си племе, собствените си лидери и собствения си "вид".

Bruno Maçães - New Statesman

превод: Nick Iliev


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 14580

    40 1 Отговор
    Може би има още едно племе. Такива, които смятат,че всеки народ в света има право на независимост, но няма право са се намесва във вътрешните работи на друга страна, няма право да присъства с военна сила в региони далече от собствената им територия и с това да подклажда войни, да доставя оръжие и конфликтите да ескалират. То има още много други причини, нищо не е толкова просто.Но войните са зло! Не на окупаторите, не на подстрекателите, не на тероризма, не на войните!

    Коментиран от #4

  • 2 12345

    26 1 Отговор
    Създавай Конкуренция между хората и прави с тях каквото ти дойде на акъла!
    Осъвременена Гьобелсова пропаганда в действие!
    И който не се усеща, с двата крака у батака!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 7 Отговор

    До коментар #1 от "14580":

    Нищо не разбрах ко става
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 21 Отговор
    Вечно гладните и продажни копейки винаги са против България и величаят алкохолния султанат на страхливото с ботокса‼️
  • 8 Българските турци

    23 0 Отговор
    Живеем в 21 век и вече дори "джонголи" като палестинците и вашите "тъмносини" съграждани , и цялата оная "паплач", която се е юрнала от четирите края на света към Европа и Сащ , се стремят към свръх англосаксонския комфорт на живот ! ... Защо мислите, че някои са обречени на мизерия , а други ще имат вечна привилегия да експлоатират някого ?!...Защо си кълчите езиците с фантасмагорични теории за геополитически племена и конфликти ?!....
    Всякаш не знаете че "Апокалипсиса започва тогава, когато гладните гледат как ядат ситите " ?!!!..
  • 9 Украинците са

    16 1 Отговор
    добрите, израелците дето украинците ги недолюбват също са добри. Ами сега Ко правим?
  • 10 Пантагрюел

    22 0 Отговор
    Авторът на този ,,бестселър" е вдъхновен от телевизионните формати ,,фермата" ,,,игри на волята" и отчасти от войната между америте с англия,в която и едните и другите натикват по няколко индиански племена да се бият за техния интерес.
    За него всичко е бяло или черно,тези племена са от нашите-тези от противниковите и готово.
    Дори преводача на това писание се е подписал срамежливо с латински букви...
  • 11 Верно ли

    26 2 Отговор
    Ооооо, да - имат много общо! Украинците 8 години се държаха с рускоезичните си съграждани по същия начин, както израелците в Газа!!!! Кой изобщо се пъне да превежда тези мозъчни напъни!
  • 12 В.В.П.

    16 3 Отговор
    Az,съм с РОССИЯ.Сащ ,затриват подлогите си.ако мръднат от пътя ,начертан във Белия дом.. Иззрайна умря най бързо..България все пак е с по стара история ..имала е своите моменти на величие..СЕГА Е СМАЧКАНА ПОДЛОГА .ЖИВЕЕ ОТ ФОНДОВЕ ,ЗАЕМИ И ПОДАЯНИЯ..ЯНКИТЕ СА НЕИЗБЕЖНИЯ БЯЛ..ОБАЧЕ АЗ СЪМ СЪС МОЕТО ПЛЕМЕ .И ТАКА...!
  • 13 В.В.П.

    15 1 Отговор
    Янките за 100 ГОД ,затриха безмилостно 60 млн коренно население на Америка ..България е индианска територия за англичаните ..
  • 14 В.В.П.

    12 2 Отговор
    България сама се предложи на белия янки.. От ,,хубавия ,живот станахме 5,5 млн..По индиански .Краят на една велика в миналото държава се вижда в далечината..Каквото и да пише ДВ,,белият американец е диктатор и злодей..Тоталитарен и садистичен .
  • 15 В.В.П.

    11 1 Отговор
    Родни предатели ,предадоха златото на янките ...Индианците са се били за това злато...Затова сащ са богати ,пък България ще е бедна и все по бедна и оръфана ..Пийте огнена вода и се самосъжалявайте!!
  • 16 Изкуственяшки конструкции

    3 1 Отговор
    А авторът не забелязва ли,че и двете държави Израел и Украйна са изкуственяшки, конструкции? Геополитическата логика е неумолима и тая логика е помела не едно и две творения на волунтаристични социални инженери в световната история.
  • 17 Грешка редакторе

    2 1 Отговор
    Това го направиха ФАЩ,краварите,които провокират и нападат всички,които не им си поклонят и лижат з.....ЗАПАДА ПРОПАДНАЛ КРЕПЯЩ СЕ САМО НА ЛЪЖИ И ПРОПАГАНДА МОГА ДА ВИ ГО ДОКАЖА С ДОКУМЕНТИ,ЧЕ Е ТАКА САМО ПРАВИЛНИЯ СЪДИЯ КОЙТО ОЩЕ НЕСЪЩЕСТВУВА МОЖЕ ДА ОСЪДИ ИМПЕРИАЛИСТИТЕ ОТ ЗАПАД, КОИТО ИСКАТ ДА НИ ДУПЧАТ БОКЛУЦИ ПО 3 ПЪТИ ГОДИШНО!