Last news in Fakti

29 Ноември, 2023 06:00 1 714 2

Началото на края? Хипотетичното бъдеще на палестинската политика

  • палестина-
  • западен бряг-
  • хамас-
  • фатах-
  • махмуд абас-
  • израел

Заявената цел на Израел за сегашните бомбардировки и сухопътна офанзива в ивицата Газа в отговор на изненадващите атаки на "Хамас" на 7 октомври в южната част на Израел е да ликвидира въоръжената групировка

Началото на края? Хипотетичното бъдеще на палестинската политика - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Маскиран боец от бригадите "Касам" нагласява автомата си АК-47, преди да седне на стола в офиса на президента на Палестинската автономия (ПА) Махмуд Абас в Газа.

"Здравей, Кондолиза Райс. Сега трябва да се занимавате с мен. Вече няма Абу Мазен [Абас]", шегува се боецът във въображаемо телефонно обаждане до тогавашния държавен секретар на САЩ. Около него се снимат бойци от въоръженото крило на Хамас.

Годината е 2007, а Хамас току-що се е сражавала с фракция на партията Фатах на Абас за контрол над Газа. Фатах губи парламентарните избори в Палестина през 2006 г. и недоволна от резултата, напада победителите - Хамас.

Това предвещаваше не само политическо, но и географско раздробяване. Палестинците се разделиха на окупирания Западен бряг, частично управляван от Палестинската автономия, и Газа под управлението на Хамас. Оттогава ситуацията остана замразена - до сега, когато политическото бъдеще на палестинците изглежда по-несигурно от всякога.

Заявената цел на Израел за сегашните бомбардировки и сухопътна офанзива в ивицата Газа в отговор на изненадващите атаки на Хамас на 7 октомври в южната част на Израел е да ликвидира въоръжената групировка. Ако Израел успее, завръщането на Палестинската автономия в обсадения анклав се изтъква като възможност. Но дали ще се завърне? И може ли да се върне?

Газа под управлението на Хамас

Под управлението на Хамас ивицата Газа е обсадена, обедняваща поради блокадата на Израел и е била нападана пет пъти през последните 17 години.

При това последно нападение палестинското политическо бъдеще изглежда много несигурно.

Израел заяви, че има за цел да унищожи напълно Хамас и затова започна тотална атака срещу ивицата Газа на 7 октомври.

Израелските набези, насилието от страна на заселниците и разширяването на селищата в окупирания Западен бряг са сред причините, поради които Хамас започна атаките си на 7 октомври, заяви Иззат ал-Рашек, член на политическото бюро на Хамас.

"Предупредихме израелците и международната общност, че този непрестанен натиск ще доведе до експлозия, но те не ни послушаха", каза ал-Рашек пред Ал Джазира, като добави, че роля са изиграли и нахлуванията в джамията Ал-Акса, хилядите несправедливо задържани палестинци и блокадата на Газа.

При сценарий, при който Израел успее да елиминира по някакъв начин Хамас, САЩ предложиха Палестинската автономия да поеме управлението на обсадения анклав.

Засега Израел не е съгласен, но какво мислят палестинците за ПА? Може ли тя да се върне в Газа? И може ли Хамас да бъде унищожена?

Сговор срещу конфронтация

Същността на разделението между двамата най-доминиращи играчи в палестинската политика е в различния им подход към палестинската кауза.

Докато "Фатах" и ПА, чието настоящо ръководство е едно и също, се фокусират върху сътрудничеството с Израел, стратегията на "Хамас" е да се конфронтира с Израел по военен път, казва Абуд Хамайел, преподавател в университета Бирзейт на Западния бряг.

"Нищо не можем да направим", каза Хамайел, имитирайки пораженческия тон на ПА.

Базата за подкрепа на Палестинската автономия на Западния бряг се основава на транзакционни отношения с Израел - казва анализаторът. Въпреки това някои фракции на Фатах участват във въоръжената борба на Западния бряг, където движението е по-гласовито и разнообразно от ПА, добави той.

Фатах все още съществува в Газа, където понастоящем е в опозиция. Поддръжниците ѝ там са раздвоени между лоялността към Абас и бившия лидер на Фатах Мохамед Дахлан, който от 10 години е в изгнание в Обединените арабски емирства, каза Хамайел.

Палестинската автономия има международно признание и получава финансиране и данъчни приходи. На свой ред тя управлява сигурността на своята територия, което теоретично освобождава Израел от ежедневните проблеми на палестинците, казва Хамайел, освен когато Израел извършва рейдове и арестува съпротивляващи се палестинци.

Следвоенният въпрос

Според говорителя на групата Фатах иска да постигне единство с Хамас, въпреки че няколко опита през годините са се провалили.

"Чрез национален диалог ще постигнем консенсус за това как да се управляваме, как да водим нашата кауза и да я представим пред света", заяви пред Al Jazeera Джамал Назал, говорител на Фатах и член на нейния парламентарен орган - Революционния съвет.

Според Кенет Кацман, старши сътрудник в базирания в Ню Йорк Център "Суфан", единна палестинска единица е заявената цел на САЩ, особено в момент, когато възникват дискусии относно съдбата на Газа след войната.

Това образувание би контролирало както Газа, така и Западния бряг, би приело съществуването на Израел и би възобновило преговорите от Осло с Израел, каза той, позовавайки се на споразуменията между Израел и чадърната Организация за освобождение на Палестина (ООП) през 90-те години.

"Мисля, че намерението е да се върнем там, където преговорите приключиха", каза Кацман пред Ал Джазира, като добави, че те ще бъдат предшественик на посредничеството на Вашингтон за намиране на решение за две държави.

Раф Джабари, френско-палестински политолог, се съгласи, че след края на войната трябва да се търси решение с две държави, но заяви, че трябва да се изготви ново споразумение, което да замени споразуменията от Осло, тъй като в този процес палестинците са били насилствено принудени да направят твърде много отстъпки.

Израел няма да иска да се откаже от контрола върху земите, които е окупирал, добави той, и няма да може да унищожи Хамас, както твърди, че иска. "Хамас е част от палестинското общество. Те не могат да елиминират Хамас", каза той пред "Ал Джазира", като добави, че те не са само политическо крило.

Хамас е съгласен с това. "Те не могат да пренаредят палестинския дом, за да си го нагодят. Хамас ще остане, а това, което дойде след Хамас, също ще бъде Хамас", каза ал-Рашек и добави, че палестинците няма да приемат "САЩ, Израел или някой друг" да им казва кой да ги управлява.

"Палестинският народ никога няма да приеме образувание, което влиза в Газа на израелски танк", каза той.

Тъй като е невъзможно да се изкорени Хамас, каза Джабари, групировката ще трябва да участва във всички следвоенни преговори.

"Всички действащи лица трябва да участват в разрешаването на конфликта", каза той, цитирайки минали преговори, в които това се е случило, дори когато една от страните е била разглеждана като "терористична група", като например по време на френско-алжирското мирно споразумение през 1962 г. или, наскоро, в преговорите между САЩ и талибаните.

Преходен период, включващ международни мироопазващи сили в Газа, беше споменат и от Кацман, и от Джабари като възможна първа стъпка преди преговорите.

Джабари обаче добави, че тези сили са се провалили в последните конфликти.

Намаляващата популярност на ПА

Правителството на ПА на Западния бряг се разглежда от много палестинци като заговорник на Израел. Голяма част от тях са разочаровани от Абас, който е смятан за слаб, тъй като не е успял да постигне напредък в мирните процеси през почти двете си десетилетия на власт - каза Джабари. Той също така смята, че не се е противопоставил достатъчно на практиките на Израел - от разширяването на селищата до тормоза над палестинците, добави той.

Практиките на Палестинската автономия по отношение на сигурността в окупирания Западен бряг също са критикувани като тежки, но според Назал Палестинската автономия трябва да "възстанови реда и да защитава закона".

"Движенията на палестинските сили за сигурност или на длъжностни лица, или на обикновени хора понякога изискват координиране на сигурността с окупационната власт", каза той и добави, че всичко, което ПА управлява в окупирания Западен бряг, "трябва да бъде координирано с Израел".

Назал обаче дистанцира Фатах от ПА, като заяви, че това е "освободително движение, което няма никакъв контакт с Израел".

Въпреки разочарованието от ПА, Кацман заяви, че палестинците, които понасят основната тежест на израелската агресия, може би са по-недоволни от действията на Хамас.

"Голяма част от населението на Газа сега осъзнава, че Хамас ще продължи да ги въвлича във война с Израел, а те не искат това", каза той. "Затова смятам, че те са склонни да пренебрегнат грешките на Палестинската власт. Мисля, че това важи и за палестинците на Западния бряг.

Те не искат ... вечна война с Израел".

Ал-Решак обаче каза: "Палестинците навсякъде подкрепят повече Хамас. Те виждат, че Хамас работи за съпротива срещу окупацията", каза той и добави, че през последните няколко седмици подкрепата за палестинците в световен мащаб е нараснала.

"Началото на края"?

При разнопосочната подкрепа за Палестинската автономия сред палестинците, каква е вероятността тя да се върне в управлението на Газа?

Назал изтъкна, че въпреки управлението на Хамас, ПА вече управлява някои елементи от живота в Газа, като например министерствата на здравеопазването и образованието и банковата система.

В същото време движението Фатах, добави той, се противопоставя на бъдеще, в което Хамас е изваден от властта. "Ние не сме съгласни с израелските военни цели в Газа, нито можем да предвидим какъв ще бъде резултатът от тази ужасна атака, която Израел започна срещу нашия народ", каза Назал.

Това, което Фатах знае обаче, е, че палестинците трябва да решат кой да ги управлява чрез парламентарни избори, които да осигурят път за решението за две държави, добави той.

"Единственото нещо, за което никой не се е опитал, е палестинците да живеят свободно в собствена независима държава", каза Назал. "Докато това не се случи, ще продължаваме да преминаваме от един цикъл на насилие към следващия."

САЩ обаче все още засилват натиска си за връщане на Палестинската автономия в Газа, а причините, които администрацията на президента Джо Байдън има за тази стратегия, са многобройни, каза Хамайл.

Първата е да се спечели време на Израел да завърши военните си операции, като се отвлече вниманието на международната общност, каза той.

Тя иска да даде възможност на своя съюзник да отвърне на атаките на Хамас от 7 октомври, като същевременно го склони да помисли какво следва, каза анализаторът.

Белият дом също така иска да задържи регионалните си съюзници на своя страна, особено когато арабските държави се борят с усещането на своите граждани, че не правят достатъчно, за да спрат израелското нападение, смята Хамаел.

Въпреки това, заключава той, поемането на управлението от страна на Палестинската автономия ще се осъществи само ако Хамас загуби - резултат, който все още е твърде рано да се прогнозира.

Междувременно Хамас вижда слабост в привидно безпосочната атака на Израел срещу цивилни граждани.

"Размерите на поражението [на 7 октомври] накараха [Израел] да загуби разсъдъка си и да нанесе удар във всяка посока без никаква мисъл", каза ал-Решак. "Той се провали. Той се провали на бойното поле на 7 октомври, когато се сблъска с бригадите "Касам", и се проваля сега, защото не е в състояние да постигне никакви реални цели в Газа."

В случай че Израел не успее да отстрани Хамас, пукнатината между двете палестински политически групи ще се задълбочи, прогнозира Хамаил.

Хамас ще остане начело, доблестен герой за палестинците, защото се бори с Израел, а Палестинската автономия ще изглежда слаба, засрамена за сътрудничеството си с Израел през годините - каза той.

Това ще даде началото на порочен кръг, в който привидно слабата ПА ще вдъхновява все повече заселническа дейност на Западния бряг, което ще ерозира все повече контрола на групировката върху територията, каза той.

"Това може да е началото на края на ПА", каза Хамаил.

Urooba Jamal - Al Jazeera

превод: Nick Iliev


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българските турци

    6 2 Отговор
    Само след седмица ще станат два месеца от началото на стълкновението в Газза ! За пореден път цивилизацията ни е пред поредното изпитание ! Отново наблюдаваме "Гуерника" и диващината на поредната форма на злото , жестокостта и дъха и лъха на самоунищожението на един "космически" разум ,който се е зародил върху една синьозелена планета с надежда за един живот с порядък и справидливост , без жестокият нагон за оцеляване и борба за съществуване ! За пореден път човечеството се сблъсква с горчивото прозрение , че сме обречени да живеем с кошмара на войните , на смъртта с погромите и "разума" на физическия и културния геноцид на човешкия интелект !...Ние сме обречени на един вечен кръговрат от човешко зло със сатанинска жестокост, която толерираме и оправдаваме с едно наивно илюзорно благородство и фалшива егоистична справедливост ! Ние сме заклеймени да се самоунищожим и имаме доказателства за това !... Като започнем от унищожението на цивилизациите на инките , маите и ацтеките, като преминем през жълтозеления дим над окопите на ПСВ ,през бомбените килими над Лондон, София и Дрезден и зловещия пейзаж на Хирошима и Нагазаки от ВСВ, докато стигнем до балистичните ракети с бойни глави със Зарин и Зоман и уранови и плутониеви заряди на 21 век !!!
    Апокалипсисът сме самите ние с Кръстоносните походи , с делириуми като нацизъм, ционизъм и армагедонистичен сблъсък на религии и цивилизации !!!
  • 2 Бйн

    0 0 Отговор
    Съвременен геноцид но на някой им е разрешено