Last news in Fakti

29 Ноември, 2023 20:10 1 176 45

Антониу Гутериш: Помогнете спешно на Газа, защото се задава епична хуманитарна катастрофа

  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • оон-
  • антониу гутериш-
  • бенямин нетаняху

Провеждат се интензивни преговори за удължаване на примирието, което ние силно приветстваме, но смятаме, че се нуждаем от истинско хуманитарно прекратяване на огъня, заяви Гутериш на заседание на Съвета за сигурност на ООН

Антониу Гутериш: Помогнете спешно на Газа, защото се задава епична хуманитарна катастрофа  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви днес, че ивицата Газа се намира в разгара на "епична хуманитарна катастрофа" и призова света да не отвръща поглед от случващото се там, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Провеждат се интензивни преговори за удължаване на примирието - което ние силно приветстваме - но смятаме, че се нуждаем от истинско хуманитарно прекратяване на огъня", заяви той на заседание на Съвета за сигурност на ООН, председателствано от китайския външен министър Ван И, чиято страна този месец е ротационен председател на 15-членния орган на световната организация.

И днес продължават преговорите между Израел и "Хамас" за удължаване на примирието в Газа.

Гутериш информира Съвета за сигурност за изпълнението на приетата по-рано този месец резолюция, която призовава за хуманитарна пауза в боевете, за да се осигури достъп на помощи и освобождаване на всички заложници, държани от "Хамас".

По време на примирието ООН увеличи доставките на хуманитарна помощ за Газа - крайбрежен анклав с население от 2,3 милиона души, но Гутериш заяви, че нивото на помощта "остава напълно недостатъчно, за да отговори на огромните нужди".

"Народът на Газа се намира в епична хуманитарна катастрофа пред очите на целия свят. Не трябва да отвръщаме поглед", призова Гутериш.

Министрите на външните работи на няколко арабски държави ще говорят пред съвета днес.

Постоянният представител на Израел при ООН Гилад Ердан обвини арабските министри, че подкрепят "терористична организация, която има за цел да унищожи Израел".

"Примирието трябва да стане прекратяване на огъня, постоянно прекратяване на огъня. Не може да се позволи възобновяване на кланетата", заяви палестинският външен министър Рияд ал Малики пред Съвета за сигурност.

"Нашият народ е изправен пред екзистенциална заплаха. Не се заблуждавайте по този въпрос. При всички приказки за унищожаването на Израел, Палестина е тази, която е изправена пред план за унищожаването ѝ, реализиран пред очите на всички", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    28 7 Отговор
    Гутериш едва ли ще продължи да е начело на ООН, след като израел му се озъби. Сащ пеят в един хор с израел...

    Коментиран от #24

  • 2 Мдааа

    20 13 Отговор
    Катар, Турция, ОАЕ, Саудитска Арабия, Иран и Египет да приберат палестинците в техните държави.. Европа как прибра мигрантите от Близкият Изток?

    Коментиран от #6, #15, #37

  • 3 007

    19 13 Отговор
    Айде де. Ред е на приятелчетата на терористите да помагат. Айде путлеристан, туркия, Иран и другите чалми да си им помагат. Айде да не гледате пак гнилия ЕС да помага!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇲🇺🇦🇧🇬

    Коментиран от #8

  • 4 123

    21 12 Отговор
    Евреите си гледат келепира изеха земята на Палестина и всички им се възхищават нещо май холокост правят ама си траикаме
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 УдоМача

    6 11 Отговор

    До коментар #2 от "Мдааа":

    Мдааа, време е и Румъния, Гърция и Сърбия да прииберат поданиците на Турския вилает Булгаристан! Справедливо е нали??

    Коментиран от #32

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хехе

    8 7 Отговор

    До коментар #3 от "007":

    стига бе кухар ти чуваш ли се.

    Коментиран от #10

  • 9 Хммм

    12 9 Отговор
    Дойде време, богатите арабски държави и Турция да си приберат чаршафите от Палестина. Да има миграция и в тия държави.Те са една вяра при това. Европа как прибра, чаршафите от Близкият Изток. Сега е ред на "Катар и Сие". Да не се ослушват.
  • 10 ХаХа

    13 7 Отговор

    До коментар #8 от "Хехе":

    Много добре се чува човекът, ами ти не си в ред. Сигурно си някоя члма къде не ти изнася истината.Хайде стига вече пристигащи в Европа миграционни спящи ислямски клетки. Нека да има по малко такива и за братските арабски държави.
  • 11 то хубаво

    15 9 Отговор
    ама с общи приказки и лицемерни призиви не става. Умират деца и Гутериш идобщо не им помага. Интересува ме ООН прие ли решение да наложи някакви санкции на Израел за геноцида в Газа. Другото е бля-бля, вижте ни колко сме загрижени и хуманни. Лицемерие и празни приказки, не ги знам как заспиват вечер.

    Коментиран от #12, #16

  • 12 Анонимен

    11 7 Отговор

    До коментар #11 от "то хубаво":

    А, децата на Израел взети като заложници от ХАМАЗ и натикани по дупките? Това какво е? Как не ви е срам, терористи с терористи.

    Коментиран от #33

  • 13 ТОВА ООН

    16 5 Отговор
    Е АБСОЛЮТЕН ТА Ш АК............САЩИСАНИТЕ И ЧИФ У ТИТЕ СИ ПРАВЯТ КВО СИ ИСКАТ.....
  • 14 Хахахаха

    5 9 Отговор
    Айде вярвам, че русия ще помогне! Пусин винаги е помагал, надявам се този път не с оръжие. Хахахаха. Пусиньееее помагай уаааа, що не помагаш? Пак ли запада ще помага? Пак лошия запад трябва да помага.
  • 15 Хахахаха

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "Мдааа":

    Не не. Този път пусин щял да прибира мигранти. Той винаги помагал и винаги за мир мислил, щял да помогне. Хахахаха.

    Коментиран от #17

  • 16 Хахахаха

    8 9 Отговор

    До коментар #11 от "то хубаво":

    Фактите са факти другар. Хамас изстреля 5 хиляди ракети на 7 октомври, а след това викат - ма що на бийте? Истината е, че палестинските цивилни станаха жертвите, но Хамас започна война без да мисли за ответния удар от Израел, като губещи са главно цивилните. Но не Израел изстреля ракетите и нападна Газа на 7 октомври.
  • 17 Гост

    10 4 Отговор

    До коментар #15 от "Хахахаха":

    Ми Путин сега да вземе палестинците в Сибир, земя колкото щеш-. На времето СССР как създаде Израел? Лично Сталин назначава Бен Гурион за Баща на израелците. СССР първа признава държавата Израел в ООН. Англия е против, а САЩ са пас по въпроса.Това става през 1948 година. После се промениха нещата. Израел изостави СССР и стратегически се приобщи към САЩ.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Механик

    14 7 Отговор
    Чакай бе, Антониу Гутериш, ми ООН не беше ли създаено именно за това, че да не допуска такива неща?
    Ти сега, бай Антониуууууу, не се ли явяваш тоя дето да каже да спре геноцида и да ОСЪДИШ в любимата ви ХАГА, тия който провеждат геноцид? Или се явяваш на нещо като заплата, без да вземеш мерки?
    Ми то излиза, че ООН е нещо като нищо и няма тежест що се касае когато евреи-американо-британците избиват невинни хора и сравняват със земята градовете им????

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Мата Хари

    11 3 Отговор

    До коментар #21 от "Доктор Зорге":

    Докторе остави ги. Не се занимавай с тях. Нима не виждаш ,че Турция, Катар и останалите богати арабски държави, не искат палестинците да са мигранти в техните държави? Просто ги нещът!? Важно е джумбуш да става, да има сеир. Ей това са чаршафите. Безотговорни към съдбата на палестинците, а са една вяра.
  • 23 Артилерийска подготовка

    6 7 Отговор
    Ама Гутереш това сериозно ли го говори? Според американците и т. нар. "демократичен свят" израелците само са се защитавали. Как е възможно само със защита да доведат ситуацията чак до "епична хуманитарна катастрофа"? Ми той Байдън лично активно участва в спасяването на едно 4-годишно дете на убити заложници. Нима е останал безразличен при убийството на 5 000 палестински деца от общо 14 000 избити палестинци? Не бяха ли американците най-първи демократи и най-върли защитници правата на човека?

    Коментиран от #26

  • 24 Леон

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Мда":

    Имаше един твой събрат в Германия, но си тегли куршума като го подписаха. Ти няма да си теглиш куршума. Други обаче ще го направят. Долен фашист!
  • 25 Реплика

    3 7 Отговор
    В периода от 1947 до 2009 г.Израел не е спазил 33 резолюции на ООН,а САЩ са наложили вето на 39 резолюции,свързани с израело- палестинския конфликт.В този ред на мисли няма причина Израел да има постоянен представител към ООН,а САЩ да са член на Съвета за сигурност на същата световна организация.

    Коментиран от #27

  • 26 Доктор Зорге

    10 1 Отговор

    До коментар #23 от "Артилерийска подготовка":

    1. Катар и останалите богати арабски държави УМИШЛЕНО оставиха палестинците на снарядите и ракетите на изрелската артилерия. Гледаха сеир, а не ги прибраха в териториите на своите държави. 2. Европа прибра близо 20 милиона мигранти араби и други от Близкият Изток, Азия, Африка, Индия, Украйна Русия и т.н.3. През 2006 година палестинците избраха ХАМАЗ да ги управлява. Ето как ги управлява, като терористите се крият зад гърбовете им. Държат заложници не само в дупките но и в цивилните болници. Срам на безотговорността на богатите арабски държави.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Луд

    1 7 Отговор
    Геноцида си е геноцид . Няма значение причини ,идей или каквото и да е.
    Еврейте са най долната нация съществувала на земята.
    Те са като хлебарките , никой не ги иска а те се врът във всяка къща.

    Коментиран от #31

  • 29 Амчи, ако

    4 0 Отговор
    хамасяните спрат с парите, които получават да строят тунели и да купуват оръжия всичко ще бъде наред... Ще има пари за всички...
  • 30 Епидемиите се …

    4 0 Отговор
    …..предотвратяват с Огън!!
  • 31 ТрампЛин

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Луд":

    Успешно описващ твоите братушки. Ти му викаш стой далече от мен, той ти се навира в къщата!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 да видим кой е терориста?

    3 5 Отговор

    До коментар #12 от "Анонимен":

    този който е дошъл в двора ми, и си е построил къща- какъв е според вас... и след това аз, собственика, когато го гоня със всякакви средства сигурно съм терориста..
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Габор Мате срещу Пиърс Морган

    2 0 Отговор
    Габор Мате срещу Пиърс Морган за Палестина и Газа
    Към Piers Morgan Uncensored се присъединява лекар, автор и експерт по травми д-р Габор Мате, за да обсъдят продължаващия спор и конфликт в Газа между Израел, Хамас и Палестина. Те също имат открита дискусия за това защо бившият ционист Габор сега подкрепя народа на Палестина в този исторически конфликт, въпреки че има еврейско семейство и е оцелял от Холокоста, как изглежда бъдещето на този конфликт и как можем да постигнем мирно разрешаване.
    Двамата също така обсъждат интервюто на Габор с принц Хари относно травмата и защо той съжалява, че е провел интервюто с херцога на Съсекс.

  • 36 Оставка

    3 2 Отговор
    На този комунист Гутериш. Стига е ревал за терористите в Газа.
  • 37 Би било добре

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мдааа":

    Но никой не иска 2 милиона терористи.

    Коментиран от #39

  • 38 Айде беге бе

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "Контрол върху дъждовната вода":

    Стига преписва фалшиви информации

    Коментиран от #43, #44

  • 39 Мдааа

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "Би било добре":

    Добре бе джанъм, съгласен съм с теб. Ама шейховете на богатите арабски държави публично да го кажат. А не да си мълчат, да си трайкат, че така най добре. Наведена главица сабя не сече. Европа как се напълни със спящи ислямски клетки и сега седи на тръни. А се активитират две, три клетки и центъра на Европа ще стане леш. Комисарите ще се хванат за главите?! Шейховете знаят тази тънка подробност и си трайкат. Нещат да чуят за палестинци в техните държави. Турция например.Ердоган високо вика, ами да прати 1000 кораба и да вземе палестинци на своята територия мълчи. Във Анадола земя колкото искаш. Ама Реджеб само приказва и до тук. Дела никакви. Така докъде? До никъде.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Геноци....д...":

    Египет да вземе палестинците, че е най близо.Там да мигрират и без това са едва вяра..
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Кое е фалшива информация?

    0 1 Отговор

    До коментар #38 от "Айде беге бе":

    ООН, Европарламента, Амнести, Уикипедия ли са фалшива информация, бегачо?
    Коя е твоята нефалшива информация? Ето ти я в Уикито статията например, Water supply and sanitation in the State of Palestine:
    Цитат: "На Западния бряг събирането на дъждовна вода е много ограничен ресурс в допълнение към водата от цистерни за палестинците, които нямат връзка с водопроводната мрежа, особено в селските райони. Израелските власти обаче контролират дори събирането на малки количества дъждовна вода. Според доклада Troubled Waters от 2009 г. на Amnesty International, около 180 000–200 000 палестинци, живеещи в селските общности, нямат достъп до течаща вода и израелската армия често им пречи дори да събират дъждовна вода. Израелската армия често унищожава малки цистерни за събиране на дъждовна вода, построени от палестински общности, които нямат достъп до течаща вода, или предотвратява изграждането им."

    Коментиран от #45

  • 45 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Кое е фалшива информация?":

    Стига си измисля щуротии бе човече. Уля се с лъжите за дъждовната вода.