Last news in Fakti

28 Ноември, 2023 20:14 3 488 155

България, която осъди Владимир Путин преди съда в Хага

  • владимир путин-
  • русия-
  • българия-
  • хага

Първоначално създадена в Полша, пиесата, озаглавена просто "Хага", в момента се играе в Народния театър в София

България, която осъди Владимир Путин преди съда в Хага - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ще бъде ли един ден Владимир Путин съден от Международния наказателен съд в Хага? На театралната сцена младо момиче, оплакващо семейството си, убито в Украйна, си представя такъв изход от войната, под погледа на шокираната българска публика. Така започва материала си за постановката "Хага" на режисьора Галин Стоев френското електронно издание geo.fr.

Първоначално създадена в Полша, пиесата, озаглавена просто "Хага", в момента се играе в Народния театър в София. В тази страна от ЕС, бивша комунистическа държава в Източна Европа, исторически свързана с Русия, където тезите на Кремъл все още се харесват на голяма част от населението, залогът беше рискован. Очевидно обаче експериментът се оказа успешен. Залата е пълна, актьорите силно аплодирани, а публиката разплакана: "Зрителите са разтърсени и си задават въпроси", казва Галин Стоев, режисьор на българската версия. Шокиран от "неоправданата агресия" на Русия срещу Украйна, той обясни пред АФП, че е искал да "се намеси на своето ниво", за да отвори очите на българите, от които "30% са пропутински настроени според проучвания".

"Трябва да се присмиваме на Путин безпощадно"

Когато открива текста на украинската авторка Саша Денисова, френско-българският режисьор Галин Стоев, който е и директор на Националния драматичен център в Тулуза, югозападна Франция, не се поколебава и за миг. Младо момиче, чиито близки са били покосени от руските бомби в ада на Мариупол, предава "с очите на дете своята интерпретация на ужасната реалност на войната" и мечтата си да види предадени на правосъдието "Путин и неговата клика". Руският президент се играе от жена. С черен костюм, вратовръзка и червени обувки, накрая тя се превръща в жестока приказна фея, облечена в прозрачна фуста и говореща в стила на "Краля слънце" Луи XIV: "Русия - това съм аз, аз - това е Русия". Както и с Адолф Хитлер, подиграван от Чаплин, "трябва да се присмиваме на Путин безпощадно", защото сатирата го отслабва, смята г-жа Денисова. Писателката смесва "известни реплики от реални личности" в много документален стил и "измислено бъдеще". "Ако не можем да видим процеса в Хага в действителност, нека го гледаме в театъра", казва тя.

Пиесата е написана дори преди Владимир Путин да стане обект на международна заповед за арест от Международния наказателен съд през март за "депортиране" на украински деца в Русия. Саша Денисова я създава за първи път в Познан, Полша, където е избягала, преди да бъде поканена в Съединените щати. В зависимост от страната, в която се играе, пиесата всеки път има различни адаптации и се играе от различни трупи.

Адаптация в реално време

Основното предизвикателство е постоянното адаптиране на пиесата според обратите на текущите събития. Юлиан Вергов, който играе Евгений Пригожин, описва паниката си от необходимостта да преработи целия си текст след неуспешния метеж на боса на групировката Вагнер, а след това и смъртта му при експлозията на самолета му в края на август. "Добавихме нови редове, а след това още нови" почти в реално време, оставяйки съмнение относно съдбата му, казва той. "За първи път се сблъсквам с това преживяване: да играя истински герой, който умира по време на репетиции. Впечатляващо е." Трупата следи също и последните слухове за здравословното състояние на чеченския лидер Рамзан Кадиров, верен съюзник на Путин. Появяват се откъслечни критики към "пристрастността" на този политически театър, описан от един от неговите противници като "пропаганден водевил". Актьор отказва роля по идеологически причини в културна среда, която обикновено не желае да се намесва в публичния дебат. "Приканваме зрителя да разсъждава върху реални събития", да си направи изводите, отговаря директорът на театъра Васил Василев. "Политизирането е точно обратното: когато ни се казва какво да мислим."

Актрисата Радена Вълканова, която играе Путин на сцената, е възхитена от положителния прием. "Пиесата е там, за да събуди манталитета на нация, която е твърде пасивна", която не осъзнава ужасите на войната, казва тя. След междинна спирка в Тулуза Галин Стоев споделя едно свое желание: да представи "Хага" в провинцията на родната си България, лишена от достъп до култура и твърде податлива на проруските аргументи.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мишeл

    13 84 Отговор
    Никога не вярвайте на блатниците! Според тях ВСУ имали 70 хиляди убити! Истината е че жертвите от Украинската армия жертвите са 17 хиляди и 800 души а загубите на агресорите са 743 хиляди убити и 956 хиляди осакатени -
    ТАСС се позовава на оценки на експерти, че миналата година в състава на украинските сили е имало един милион мъже и жени, включително териториалната отбрана, специалните служби и граничната охрана, а загубите са около 70 хиляди убити и до 120 хиляди ранени.

    Коментиран от #4, #8, #144

  • 2 Делю Хайдутин

    63 12 Отговор
    Утре Лавров каца в София и ще положи цветя на паметника на съветската армия.Месете погачите!

    Коментиран от #36, #58

  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 62 Отговор
    Русия Фашисти и Разгромени Терористи

    Коментиран от #12, #151

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Здрасти, че бързам

    12 53 Отговор
    Пекин се гаври с Кремъл: Силата на Сибир-2 ще го платите вие, но ще ни дадете още отстъпки

    Китайските власти не пропускат нито една възможност да рекетират изолираната от световните пазарни отношения Москва, която е притисната отвсякъде от международни санкции заради агресията срещу Украйна.
    Китай не желае да инвестира средства в газопровода "Силата на Сибир-2", който трябва да замести европейския пазар на Русия. Вместо това китайските власти са предложили на Кремъл руснаците да платят изцяло многомилиардната сметка за строителството, а също така настояват за допълнителни отстъпки от цената на руския газ, съобщава The South China Morning Post, позовавайки се на източник в Москва.Според публикацията отстъпката за Китай ще се увеличи до 46% през следващата година. Газът от "Силата на Сибир" ще струва 271,6 долара за хиляда кубически метра, а за Турция и Европа - 481,7 долара. Но това не е достатъчно за Китай, Поднебесната империя иска още по-големи отстъпки от Кремъл.Все още не е ясно дали Газпром ще намери пари за изграждането на газопровода. След спирането на газа за европейските страни компанията е реализирала нетна загуба от трилион рубли за годината, твърдят източниците на The South China Morning Post. От "паричната възглавница" от 2 трилиона рубли, с която Газпром разполагаше преди войната, към юли 2023 г. са останали около 700 милиарда.Изданието отбелязва, че в тази ситуация Путин едва ли има избор. Руският президент е "подложен на огромен натиск"

    Коментиран от #149

  • 7 Слава на Русия

    57 8 Отговор
    жив и здрав ВВП, а вие пишете как внасяме ток при най малко захлаждане
  • 8 Венко

    10 69 Отговор

    До коментар #1 от "Мишeл":

    Бункерният страхливец от кремъл ще се бие до последния руснак.Праща пушечното месо на сигурна смърт в украйнската месомелачка,Над един милион руски торяци са дали фира до момента.С това темпо ще настигнат бройката от ВСВ и дай боже !

    Коментиран от #120

  • 9 В.В.П

    8 58 Отговор
    Все повече се надига недоволството в Русия от многобройните жертви! Главния пропагандатор на Кремъл и на руската ОРТ Симонян каза "Какъв е смисъла да стоим в окупираните територии като Крим и Донецк ,като всеки момент може да ни убият" , и е права ,миналата вечер убиха заедно с оше 79 военни руската актриса и музикант Менших докато изнасяше концерт по повод празника на ракетните войски на Русия в окупиран Донецк с ракета HIMARS , а през деня близкия до Путин пропагандатор Максудов!

    Коментиран от #54

  • 10 Хахахаха

    58 5 Отговор
    Подлоги жендерски
  • 11 Петър

    74 9 Отговор
    Международния наказателен съд в Хага е нелегален и съответно незаконен, Войслав Шешел ги направи на две стотинки и доказа, че този съд единствено и само обслужва западни интереси.

    Коментиран от #25

  • 12 Дааа

    71 10 Отговор

    До коментар #3 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Голям смях! На Русия и лично на Путин ще му пр.ъднете на х.у.я. Западът вече лека по лека дава назаден.... Русия се справя срещу коалиция от над 50 държави, които дадоха милиарди средства, долари, евро и още милиарди за оръжие и боеприпаси и много наемници и много натовски командири... И нещата определено отиват към изчезваща Украйна, жалко за народа славянски, който беше пожертван заради фашистка хунта ....
  • 13 Курд Околянов

    76 11 Отговор
    Сега щяхте да пишете на книжовен турски език със столица Анкара, ако не е била Русия.

    Коментиран от #28

  • 14 лгб

    30 4 Отговор
    Глупости! Галина ще си осигури боя
  • 15 НИКО

    53 6 Отговор
    ТОЗИ СЪД Е САМО ЗА НЕЩАСНИЦИ КАТО НАС БЪЛГАРИТЕ, ГОЛЕМИТЕ ДЪРЖАВИ НЕ ГО ЗАЧИТАТ
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Курд Околянов

    36 9 Отговор
    Путин ще отиде в Хага с ядреното куфарче... ха-ха-ха
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Балканджия

    9 44 Отговор
    Това геноцидно-кремълско джуже ще затрие руският крепостен народец. Другаря Си доволно потрива ръце. По голям-глупендер в руската история не е имало.
  • 20 Матей преображенски

    51 8 Отговор
    М-да,както го описват ,измайсторили са пошло представление,водевилна пародия и сигурно в София ще се намерят достатъчно тъмносини ултра-нацисти и жълтопаветни клакьори ,които да го гледат.Реалния процент на руските симпатизанти е около 80,а другите са просто заблудени,и коя БЪЛГАРИЯ е осъдила Путин,няма такова нещо,осъждат го отвратителните предатели на българския народ,които гледат да се издокарат пред американските окупатори и да си заслужат сребърници.

    Коментиран от #43

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Подкрепяш Путин

    13 42 Отговор
    Подкpeпяш yбийството на ykpaински а, тяхната кръв ще бъде по ръцете ти! Подкpeпяш Русия, подкрепяш държава агресор и терорист, чияmо армия върши геноцид и военни престъпления! Оm mеб зависи дали ще сmанеш съyчасmниk на агресори и yбийци!

    Коментиран от #67, #74

  • 23 Прокопи Прилепа

    8 32 Отговор
    Ролята на Путин я играе жена. Това намек за скритата сексуална ориентация на Путин ли е, или са нямали подходящ, нисък, грозен и плешив чичка, който да го дегизират съответно. Интересно как завършва-осъждат героя на дълъг срок затвор, бесят го, или успява да се измъкне и хваща самолета за Пхенян.

    Коментиран от #130, #131, #134

  • 24 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    7 34 Отговор
    Няма да бъде съден защото гнусния плъх ме смее да излезе от бункера си
  • 25 Пешо няма проблеми

    8 27 Отговор

    До коментар #11 от "Петър":

    Може и без съд, като Кадафи и Садам

    Коментиран от #78

  • 26 Механик

    11 40 Отговор
    Психопата Путин няма да доживее до трибунала за военнопрестъпници, но всички от шайката му ще бъдат съдени. И Лавров и Шойгу и Патрушев и Матвиенко....... Пред трибунала ще отговарят и пропагандаторите, които 8 години сееха омраза срещу Украйна като Соловьов, Кисельов,Скабеева, Симонян, Кеосаян и останалите клакьори. След това за обикновените руснаци ще има дълги години на депутинизация. Такава ще има и за всички фенове на Путин по света!
  • 27 Бесен- _Язовец

    8 38 Отговор
    Русофилчета каква ще бъде съдбата на вашият фюрер? А /Подобно на Хитлер ще глътне цианкалий в бункера. Б/ Ще бъде линчуван от разбунтувалите се руснаци и трупа му ще бъде хвърлен в Москва река. В/ Ще бъде ликвидиран он обкръжението си. Г/Ще избяга в Северна Корея. Д/Ще бъде съден като военнопрестъпник в международния трибунал в Хага. Е/Ще стане патриарх на Русия.

    Коментиран от #38, #44

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Що не направите пиеса за

    39 5 Отговор
    Крадлива гинеколожка
    Пациент на белия дом
    Или ангрйски индиец
  • 30 Стивън Кинг

    7 36 Отговор
    Путин трябва да умре преди да избие всички нас. По един или друг начин.
  • 31 ТаУмВзе

    41 6 Отговор
    Путин ли ви е проблемацията бре Клекнали! След него идва некой по палав от Сталин. Тогава ще сте Още по клекнали, което ви го Гарантирам. Z
  • 32 Корекция!

    39 7 Отговор
    Не България, а престъпните предатели в сглобката, спуснати от администрацията на козяк 16, те осъдиха, и не Путин, а този/тези които им бяха описани в смс-ите от външното ръководство, на което служат!

    В момента България е най-зависима от всякога!
    Такива престъпници и предатели (наречени евроатлантици) като сегашните, никога не е имало до сега!!!
    Народе събуждай се, че може и да няма държава докато се осъзнаеш!

    Коментиран от #35

  • 33 Артилерист

    7 35 Отговор
    Путин се нареди до кървавите диктатори Хитлер и Сталин и ще свърши като тях. Или сам ще глътне цианкалий в бункера като Хитлер или като Сталин ще пукне в локва от собствената си урина от инсулт причинен от приближените му.
    След това ще има период на депутинизация, която ще засегне и доста симпатизантите на диктатора в страните от ЕС.
  • 34 Истината

    27 6 Отговор
    Цитат от статията

    за да отвори очите на българите, от които "300% са пропутински настроени

    Коментиран от #40

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Шляхтиц

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Делю Хайдутин":

    И червено вино трябва към погачите и морска сол от Поморие, Черноморска ...........
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Коментатор

    36 4 Отговор

    До коментар #27 от "Бесен- _Язовец":

    Каза тролът, служещ на страната с най-много стартирани войни след ВСВ насам, която има и най-много военни бази извън територията си?!

    Къде ви копат?!
  • 39 Сюзан

    33 8 Отговор
    Подкрепям Путин , подкрепям Русия и осъждам САЩ и емроатлантическият елит амебите и плазмодиите м България

    Коментиран от #41

  • 40 Ксаниба

    6 27 Отговор

    До коментар #34 от "Истината":

    Скоро ще започне ДЕПУТИНИЗАЦИЯТА!

    Коментиран от #45

  • 41 Мишел

    7 26 Отговор

    До коментар #39 от "Сюзан":

    Да славиш Русия, да подкрепяш психопата Путин и руските
    терористи и садисти близо две години от началото на войната, след руските зверства и разрушените от тях градове, след убитите над 600 украински деца означава да си същество със силно увредени представи за морал и общочовешки ценности. Или по накратко морален ypoд, при който понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ТрампЛин

    7 21 Отговор

    До коментар #20 от "Матей преображенски":

    Матейко, само рублояд може да оправдае агресията на русия в Украйна! Само русороб може да каже, че Лудия полковник не Трябва да бъде съден!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Българският народ

    24 7 Отговор

    До коментар #40 от "Ксаниба":

    Подкрепя Русия който и да я управлява

    Коментиран от #49

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Реалист

    25 8 Отговор
    Абс провал на народния театър Иван Вазов събрали са 200 лв от пошлата постановка
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Ксаниба

    8 18 Отговор

    До коментар #45 от "Българският народ":

    Петата колона на Москва от национални предатели и българофоби НЕ СТЕ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Войната

    18 7 Отговор
    Която Украйна води срещу Русия Е всъщност гражданска война защото от двете страни на границата живея и един и същи народ говори един и същия език изповядва една и съща религия има една и съща история
  • 53 Бай Курти

    25 8 Отговор
    САЩ е най-мpъcната и до погнyca отврати:телна страна в цялата световна история. Там са селектирани чудовищни
    морални ypoди, при които понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки. През цялата си история тази нация се е въргаляла в лa йната, в които иска да потопи целия свят.
  • 54 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    10 5 Отговор

    До коментар #9 от "В.В.П":

    Тая боза не я пускай всеки Ден -Малко Умник
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Бесен-_ Язовец

    21 6 Отговор
    Такава драйФня само в български театър може да се играе.
  • 58 Да ти кажа..

    1 9 Отговор

    До коментар #2 от "Делю Хайдутин":

    Ше ми кацне той, на деовияше ми кацне..така и бадева ше висите сополите на орлите
  • 59 Кочо

    7 16 Отговор
    Ако на руснаците се даде възможност да си избират водач, те избират най-лъжливият, най-подлият и най-жестокият и заедно с него убиват, грабят и насилват и накрая стоварват върху него своята вина. А след време църквата го обявява за светец.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Истината

    8 17 Отговор
    Русия е фашистка държава а Путин е новият Хитлер.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Българин

    7 22 Отговор

    До коментар #60 от "Няма обикновен българин":

    От Съединението до днес Русия и русофилите сте най големите врагове на България и българите. Русофилите никога не сте били и никога няма да бъдете българи!
  • 64 Руската мечта

    7 10 Отговор
    Седейки до шия в лайната, да завлекат там всички останали.
  • 65 Адолф

    7 1 Отговор
    "Наивни са вярващите"
  • 66 Кресна

    8 16 Отговор
    Психопата Путин е типичен представител на Московията. Това е Русия от гората, монголска, дива и зверска. Тази Русия направи свой национален идеал кървавата деспотия и дивата жестокост. Тази московска Русия от най-стари временна е била, е и ще бъде пълно отрицание на всичко европейско и е ожесточен враг на Европа! На Европа и целият нормален свят!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Механик

    8 14 Отговор
    Над 100 години болшевико-чекистки експерименти са превърнали руската нация в тълпа мразеща свободата и демокрацията и боготворяща всеки негодник добрал се до властта в Кремъл. В момента този негодник е Путин, руснаците обичат да ги лъже, че са народ с историческа мисия, че са велики и че са обкръжени от врагове, които не искат да им позволят да спасяват света за пореден път.
  • 69 Подкрепяш Путин

    7 12 Отговор

    До коментар #67 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Ще го подкрепяш извън България.

    Коментиран от #83

  • 70 Артилерист

    9 16 Отговор
    Крайно време е проруската пропаганда, дезинформация и подкрепа за руският агресор да бъдат третирани като заплаха за националната сигурност на България с всички произлизащи от закона последствия

    Коментиран от #119

  • 71 Само питам

    8 13 Отговор
    Как се нарича държава, чийто президент е обявен за военнопрестъпник и има издадена заповед за неговото задържане? Как се наричат същества, които величаят и подкрепят тази страна и този военнопрестъпник?
  • 72 Доротея

    9 15 Отговор
    Що за същество трябва да си, за да защитаваш една агресивна държава, която е враг на страната, в която си се родил. Държава, която напада и избива най-близките си съседи и им отнема територии, само защото не искат да бъдат руски васали, желаят да са свободни и да вървят по собствен път? Държава, която може единствено да разрушава и убива, а не да гради и да създава. Държава, в която лъжата и измамата са се превърнали във висша ценност? Държава, която се нарича Русия?
  • 73 Миро

    9 14 Отговор
    Свободата не е за прости хора. Да си свободен, това означава сам да си слагаш границите. За съжаление в България има доста същества, които желаят някой друг да им слага границите. И този друг в масовия случай е Русия.
  • 74 Човека КоZа

    8 6 Отговор

    До коментар #22 от "Подкрепяш Путин":

    Да живее Путин

    Коментиран от #77, #79, #81

  • 75 Кресна

    8 12 Отговор
    Светът няма да бъде унищожен от тези, които вършат злини, а от тези, които ги наблюдават безучастно. За съжаление, част от българското население, смятащи се за "русофили" не само гледа безучастно, но и подкрепя руските мародери, садисти и убийци. Но трябва да знаят, че стават съучастници в техните престъпления срещу човечеството.

    Коментиран от #129

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Петър

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Пешо няма проблеми":

    И Кенеди или Рейгън
  • 79 Мишел

    8 12 Отговор

    До коментар #74 от "Човека КоZа":

    Пymuнucma е смъртно обuден на нopмалният свят и иска той да бъде победен и унищожен.
    Защото му е внушено, че ЕС, НАТО и САЩ или накратко koлekmuвния 3апад е виновен, че не е могъл са се peaлuзupa.
    Че заради тях той е беден и нещастен нeyдачник. Затова са и изпълнените със злоба и омpaза коментари на путинистите и cmpacmната им защита на Русия и Путин, от които очакват да накажат вuновнuците за пpoваленият им живот.

    Коментиран от #89

  • 80 Така е

    8 14 Отговор
    В русофилията няма логика и не може да има. Тя е някакво перверзно чувство на религиозна вечна признателност и инстинкт на подчинение и слугинаж към Русия.
  • 81 Програмата за депутинизация

    9 10 Отговор

    До коментар #74 от "Човека КоZа":

    Програмата за депутинизация в България вече е готова.
    Депутинизацията на русофилите ще премине през няколко етапа като на всеки ще се държи изпит. Първо по българска история обхващаща периода от 681 година до днес. Депутинизацията ще завършва с дипломна работа - демонтаж на съветски паметник и монтирането му в музея на тоталитарното изкуство!

    Коментиран от #126

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Човека КоZа

    4 5 Отговор

    До коментар #69 от "Подкрепяш Путин":

    А ти кой беше, че да казваш? 🤡

    Коментиран от #87

  • 84 Доротея

    8 10 Отговор
    Същността на доброто е: да опазваш живот, да развиваш живот, да изведеш живота до най-висшата му стойност. Същността на злото е: да увреждаш живот, да възпираш живота в неговото развитие. Русия върши Зло и с право я наричат Империята на злото. И всички, които я подкрепят всъщност служат на Злото.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 явно

    11 6 Отговор
    това е днешното ниво на Народния театър!
  • 87 Подкрепяш Путин

    8 9 Отговор

    До коментар #83 от "Човека КоZа":

    Какво е общото между медузите и русофилите?
    А/ И двата вида са слузести, пихтиести и отблъскващи
    Б/ И двата вида са отровни за хората
    С/ И двата вида нямат мозък

    Коментиран от #152, #153

  • 88 Артилерист

    11 8 Отговор
    Припомните си какво стана с "Кой не скача е червен", защото, живот и здраве, след 5 години, примерно, ще ви припомня какъв атлантически ентусиазъм е струял от вакханалията на вече утеклата се в историята безпринципна сглобка. Винаги в големите проекти може да се намерят малки, нищожни бих казал, детайли, които да "украсят" едно измислено бъдеще, пресъздадено в истински пропаганден водевил. Сигурен съм, че сглобката и началниците им от посолствоТО не жалят пари за пропаганда, но реалността, както и преди 20-30 години, е коренно различна. Русия е пред победа в Украйна, нейната икономика има трикратно по-добро развитие от европейската, заради по-високата цена на енергоносителите тя е на печалба, санкциите стимулират самодостатъчността на руското развитие, докато повечето държави в Европейския съюз са в криза заради бумеранга на санкциите. Моля се за доброто бъдеще на България, ако ще и атлантическо, но погледнете какви пируети се правят с бюджета-просто без заеми и нови дългове, пари няма...
  • 89 Човека КоZа

    4 3 Отговор

    До коментар #79 от "Мишел":

    Хахах, любимият ми копи-пейст, добре, че (пак) го пусна да се посмея 😁🤡
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Човека КоZа

    7 4 Отговор

    До коментар #90 от "Българин":

    България не е нато

    Коментиран от #95, #96

  • 94 Само питам

    8 6 Отговор
    Какво ще се случи с българските русофили след като психопата Путин пукне и Русия се разпадне?
    А/ Ще има вълна от масови самоубийства, истерия, депресии и други психични заболявания
    Б/ Ще емигрират в остатъчна Русия за да я защитават от "агресията на САЩ и Запада "
    В/ Ще заобичат Китай и другарят Си Дзинпин.
    Г/ Ще станат нормални българи

    Коментиран от #125

  • 95 Българин

    7 12 Отговор

    До коментар #93 от "Човека КоZа":

    Ако не бяхме в НАТО досега да сме станали Задунайска губерния с генерал-губернатор госпожа Мутрафонова. Нинова и Манолова щяха да и бъдат камериерки, Радев и Янев назначени за коняри или портиери а Костя Копейкин, като най-млад щеше да бъде фаворит на генерал-губернаторката и да се грижи за развлеченията и.

    Коментиран от #102

  • 96 Ксаниба

    8 12 Отговор

    До коментар #93 от "Човека КоZа":

    На когото не му харесва България да е член на ЕС и НАТО може да се изнасе! Кеф му Русия, кеф му Беларус, кеф му Сирия или Северна Корея! Никой няма да го спира на границата или да стреля по него ако реши да я премине.

    Коментиран от #115, #122, #137

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Доротея

    7 14 Отговор
    Доказано е, че 90% от така наречените русофили, нито руснаците познават, нито руската култура, нито знаят руски език. Не са прочели и една книга на руски език, нито могат да ползват сайтове на руски, да не говорим, че не разбират и 5% от езика от радиото или телевизията. И поне половината от тях получават пари за да обичат Путин и Русия. Другата половина смятат, че са жертви на Запада, САЩ и НАТО, които ги ограбват и спират развитието им. И затова симпатизират на Русия, която винаги се е преструвала успешно на жертва на Запада.
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Какво не правят доларите

    13 5 Отговор
    Брей, брей, ама па брей.... бъкано е от спец тролове!!!
    Сичките титуловани и не чак толкова титуловани, но добре хонорувани абонати на Америка за България или така знайните проскубани ЯCTPЕБИ, политолози, всичколози, лизатори, които дитирамбят от Тв в Тв колко льош и виновен за всичко е Радев и колко лош е Путин, Русия и поповете му .... а в същото време не се назобаха и в джобовете и им дрънкат центовете... за това иде реч, за 30 сребърника!!!

    САЩ (по тяхна информация) са похарчили над 1 милиард долара за справяне с "руското влияние"!
    Българската ПЕТА КОЛОНА е получила от ФАЩ над 47 милиона долара ($47,709,686) за анти руска и антипрезидентска пропаганда.
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Доротея

    6 11 Отговор
    Русофилията със сляпото си подчинение на всичко руско и съветско, с роболепнотото си и сервилно отношение към руснаците и внушеното задължение за вечна благодарност към "двойните освободители" е ярък пример за пасивен хомосексуализъм. Нищо мъжкарско няма в това като чуеш за Русия и Путин да си изуеш гащите и да заемеш позиция "партер".
  • 108 5778

    5 2 Отговор
    Колко ниско сте паднали
  • 109 Наблюдател

    6 10 Отговор

    До коментар #104 от "Човека КоZа":

    Редовите русофили никога не са били обременени от знания, интелект или морални норми, но за сметка на това винаги са изпитвали патологична любов към Русия и негодника, който се е докопал до властта в Кремъл. И са мразели всичко свързано със свободата и демокрацията, които според тях са проклятие за човечеството.

    Коментиран от #113, #147

  • 110 Човека КоZа

    2 4 Отговор
    Има един (единствен) бот, който краде никове и ползва изключително копипейст 🤡😁🤭
  • 111 Иван

    7 13 Отговор
    Русофилията е форма патологична ОМРАЗА. Русофилите мразят свободата и демокрацията, ЕС, НАТО, САЩ, Украйна и украинските бежанци, евреите и Израел.... Готови
    са да мразят всичко и всеки, които Путин и Русия им посочат. И изпитват чувства на изпълнен дълг и задоволство от демонстрирането на омразата си.
  • 112 Мдаааа дааа

    12 7 Отговор
    Не е проблем че има русофили и русофоби , проблема е че има c0pосоиди някаква злокобна идеология която унищожава всичко добро и умно сътворено от хората. Ако не бъде преодоляна... c0pосоидната идеология ще погуби цивилизацията.
  • 113 Човека КоZа

    2 3 Отговор

    До коментар #109 от "Наблюдател":

    Викаш има и още копипейст, давай 🤣
  • 114 Човека КоZа

    7 12 Отговор
    По-неприятен и отвратителен от обхванатият от манията за величие и уникалност руснак е неговият покорен и доброволен задунайски роб!
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Митрополит Методий Кусев

    7 16 Отговор
    България е болна. Тя страда от недъга на сляпото русофилство.
    Русофилството в България е достигнало до идиотство. Когато руската дипломация прави пакостите, ние, българите, нарочно си закриваме очите; жумим, за да не виждаме пакостите, правени нам от Русия.
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 ДОДОХ МЕ СИ НА ДУМАТА

    7 7 Отговор

    До коментар #96 от "Ксаниба":

    ЧЕМОДАН ВОКЗАЛ МОСКВА
    АМА ПОСЛЕ
    АВТОМАТ ТАНК ЛВОВ
    Е ЩО РЕВЕТЕ БЕ АДЕ ОТИВАЙТЕ И УМИРАЙТЕ ЗА ВЕЛИКА УКРАЙНА
    САМО НЕ МЕ ЗАНИМАВАЙТЕ С ПРОСТОТИИТЕ СИ
    УБИХТЕ УКРАЙНА СЕГА РЕВЕТЕ НА ГРОБА И
  • 123 НЯМА НУЖДА

    1 2 Отговор

    До коментар #117 от "Перо":

    ДА СЪМ ГРАМОТЕН
    УЦЕЛВАМ ДЕСЯТКАТА
    А ТИ КАТ ДИ ГРАМОТЕН ПИШИ
  • 124 Перко Наумов

    10 2 Отговор
    когато осъдят Бойко за кражби и бандитизъм тогава говорете за Путин

    Коментиран от #155

  • 125 без коментар

    8 4 Отговор

    До коментар #94 от "Само питам":

    ще отворят вратите на белене за всички Русофоби ще довършим делото божи
  • 126 АДЕ ПО ПРОСТО

    9 3 Отговор

    До коментар #81 от "Програмата за депутинизация":

    1 РАЗГЛОБЯВАНЕ И СГЛОБЯВАНЕ НА АК47
    2 ПРИЦЕЛВАНЕ
    3 СТРЕЛБА НАД ГЛАВАТА НА УКРОМИСИР
    4 УКРОМИСИРА ЧИСТИ ТОВА ДЕТО Е ОС.......РАЛ
  • 127 Коментар

    9 3 Отговор
    За онея от Донбас защо не направят една пиеса?Или те не са хора?
  • 128 Пилотът Гошу

    8 1 Отговор
    Аха, пиеска... Ние нашите не можем да осъдим, с Путин се заехме....
  • 129 Кака

    6 3 Отговор

    До коментар #75 от "Кресна":

    Айде тези дето защитавате Украйна не стойте и не гледайте безучастно, грабвайте оръжието и заминавайте да спасявате украинците. Или не ви стиска, само знаете да лаете тука по форумите и всекидневно да унищожавате Русия.И Мир не искате, и две години вече стана не можете да разберете за какво се води тази война. Колкото повече се натискате положението ще става по-лошо, руснаците не ги мислете толкова, каквото са си забъркали такова да се оправят..
  • 130 Не бе

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Прокопи Прилепа":

    Плющят го
  • 131 не можеш

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Прокопи Прилепа":

    да се срвниш даже с косъм от та ша ци те н Питин ..пълно село си нека др ник .Йена ти ходи за 5 лв а ти висиш тук дедал
  • 132 ЕВРОНЮЗ

    3 1 Отговор
    НАТРАПЕНАТА НИ ЧАЛГА КУЛТУРА Е В АПОГЕЯ СИ..... Банани раздават ли в паузите..????
  • 133 9689

    0 1 Отговор
    Няма да стане драги ми Анатолий.
  • 134 Истински Театър

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Прокопи Прилепа":

    Историята завършва така . Путин и Шойгу на риболов на една тувинска река . Отворили си куфарчетата , и си избират през кои прозорци на съда в Хага , да вкарат ракетите . Като на морски шах поставят Х-икса . Отстрани на жив огън се вари чай.
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Пилотът Гошу

    3 2 Отговор

    До коментар #96 от "Ксаниба":

    Абе като си толкова уверена, че това е желанието на народа, що го не питахте? А познай... Щото щеше да мине с референдум на куково лято. Такива въпроси трябва да се решават с директно гласуване на хората, не от Соломон Паси с трабанта и торба лъжи, как Турция искала да нарежем ракетите, та десетилетия по-късно Тръмп да ви обяснява, че не знае за къф сте му в НАТО без оръжие, при това на всички е ясно, че пари за ново няма. За ЕС същата простотия, колкото да избягат кадрите, не са те вкарали в ЕС заради интересите на България, ма реотанът ти и до днес не е загрял...

    Коментиран от #154

  • 138 Име

    3 2 Отговор
    Руснаците имаха 300 000 войска в Източна Германия - вместо благодарност, че се изтеглят, доброволно - им създадоха проблеми.
  • 139 Васко делчев

    3 0 Отговор
    А, кои ще осъди Израел за геноцида в Палестина!?! Кой ще осъди всички сащски президенти- терористи, които разбиха и ограбиха сума държави!?!?! Кой ще осъди сащ за милионите избити хора навсякъде по света - за избитите бебета в родилния дом в Ниш, за горените деца в Ирак......
  • 140 Ех мечти мечти

    2 2 Отговор
    Този който управлява Русия никога не е бил съпоставим със останалите. Руснака вече се е окопал сериозно . Украинците пък не спират да тормозят . Сега ще последва осигуряване на новата граница и конфликта ще продължи така както от 2014 до преди две години. Ако Украйна пак се опита следващият път просто ще изчезне понеже ще бъде завоювана. Всичко ще си е както преди за Русия, запада бързо ще забрави за санкциите и скоро няма да се радва на доверие от Русия. За разлика от руснаците , тези които живеят в така наречените западни държави нямат никакво желание да ходят по калните окопи .
  • 141 Раденкова

    3 1 Отговор
    ще изиграе по-достоверно ролята на Урсула пред съда в Хага.
  • 142 дядо поп

    3 1 Отговор
    Пак впрегнахме каруцата пред коня!
  • 143 радецки

    1 1 Отговор
    ЛИЦЕМЕРИ!
  • 144 БПФ

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мишeл":

    Затова ли милионната армия на зеленски с която се хвалеше преди година, просто се изпари? Загиналите укри са по-скоро 700 000, отколкото 70 000. Още пролетта преди жалката контраофанзива, американските военни експерти отчитаха поне 400 000 !!!
    Няма по-окаяно и глyпаво същество от русофобчето....
  • 145 БПФ

    1 2 Отговор
    Тая пародия е най-голямото падение в историята на българския театър. Подобно жалки и позорно подлизурство и по комунистическо време не е имало.
  • 146 Цирк слава

    0 1 Отговор
    Платено е с онези 900000 за антируска пропаганда.Донесе ги кльощавата с инструкции.
  • 147 Кокоркиро

    0 1 Отговор

    До коментар #109 от "Наблюдател":

    Точно такъв кмет ни назначи Галка.
  • 148 Настрадин Ходжа

    1 1 Отговор
    По големи дупедавци от нас ганьовците нито е имало, нито ще има!!!
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Моряка

    0 1 Отговор

    До коментар #87 от "Подкрепяш Путин":

    Твърдите русофили в България според всички проучвания са 70- 75% от народа- срещу 10% обратни.
    Докато съществува последния камък на връх Шипка,така ще бъде.А камъните там са вечни.Не се гаси туй що не гасне,бе пе...е...аси.Вазов го е казалА той също е вечен.
  • 153 Моряка

    0 0 Отговор

    До коментар #87 от "Подкрепяш Путин":

    И какви по същински медузи от актьорите от съответния фарс?Може би само дебелия Ал,Тагаренко и псетата на Пасито ги надминават.А като залае соло говориителят им,съветския възпитаник Васета Данов,какъв отврат,а?
  • 154 Моряка

    0 0 Отговор

    До коментар #137 от "Пилотът Гошу":

    Гоше,те много добре знаят,за какво им сме в НАТО.За плацдарм срещу Русия,бе Гоше.И за малко славянско месо,ако има някой луд българин да воюва срещу Освободителите.Но едва ли.
  • 155 Моряка

    0 0 Отговор

    До коментар #124 от "Перко Наумов":

    Бойко не го мислете,той винаги има в готовност по едво кученце за всеки случай,да го подари пак на Путин.И да смутолеви нещо гузно,че големия брат винаги прощава.Да,но американците преди години дадоха Оскар на филма "Москва на сълзи не вярва."