Last news in Fakti

28 Ноември, 2023 22:45 2 569 15

Как с данък "захар" може да се спестят милиарди

  • захар-
  • германия-
  • шоколад-
  • безалкохолни напитки

Ако в Германия бъде въведен "захарен данък" върху безалкохолните напитки, за 20 години биха могли да бъдат спестени до 16 милиарда евро здравни разходи и да бъдат предотвратени най-различни заболявания

Как с данък "захар" може да се спестят милиарди - 1
Снимка: Shutterstock

Ако Германия въведе "захарен данък" върху подсладените напитки, може да спести милиарди. Освен това броят на затлъстелите и болни хора ще спадне, става ясно от ново проучване. Великобритания вече тръгна по този път.

Ако в Германия бъде въведен "захарен данък" върху безалкохолните напитки, за 20 години биха могли да бъдат спестени до 16 милиарда евро здравни разходи и да бъдат предотвратени най-различни заболявания, съобщава германската обществено-правна телевизия NDR, която цитира ново изследване, проведено съвместно от Техническия университет в Мюнхен и Британския университет в Ливърпул.

"Въвеждането на данък върху подсладените напитки в Германия би имало съвсем ясно положително въздействие", констатира екипът на изследването. Учените са симулирали няколко варианта, като при всички тях консумацията на захар е спаднала, а заболяванията са намалели. "Така могат да се снижат обществените разходи и да се разтовари здравната система", пишат изследователите.

По-малко подсладени напитки, по-малко болести

NDR припомня, че Световната здравна организация (СЗО) препоръчва извънреден данък от поне 20% върху подсладените напитки, за да се намали консумацията на захар сред населението и произтичащите от нея здравословни проблеми. Редица държави вече въведоха данъци върху подсладените напитки и храни, докато Германия засега залага на доброволния ангажимент на производителите на газирани напитки. Проучванията обаче сочат, че тази стратегия досега носи само умерен успех.

Учените от Мюнхен и Ливърпул са установили, че евентуалното въвеждане на "захарен данък" в Германия действително ще снижи рисковете от свръхтегло и от различни заболявания. "Един лимонаден данък ще даде ефект", казват и от организацията за защита на потребителите Foodwatch. Това се потвърждава и от резултатите във Великобритания, където производителите драстично намалиха съдържанието на захар в напитките, след което спадна и употребата на безалкохолни.

Безалкохолното, от което се дебелее

Подсладените напитки се смятат са един от главните причинители на затлъстяване и на свързаните с него заболявания като диабет тип 2 и сърдечно-съдови болести. Потърпевшите страдат, разноските растат - и това отдавна е известно, но правителството не предприема нищо, за да възпре най-вече младите хора да посягат към подсладените напитки, казват от Foodwatch.

При въвеждането на "захарен данък" университетските учени разглеждат два сценария: този данък може да заложи на по-слаба употребата на подсладени газирани напитки или пък на това производителитете да променят рецептите си. "Симулациите показват, че ако се въведе всеобщ 20-процентен данък върху подсладените газирани напитки, консумацията на захар ще спадне с около един грам на човек дневно", пишат авторите на проучването специално за Германия. А сред групата мъже между 30 и 49-годишна възраст потреблението на захар би спаднало дори с три грама дневно. Още по-сериозно ще спадне консумацията на захар, ако в рецептите на въпросните напитки съдържанието на захар се намали с 30 на сто."

Учените са убедени, че при подобен данък броят на затлъстелите и сърдечно болните ще намалее. Ограничаването на захарта ще даде най-съществен ефект по отношение на диабета тип 2, твърдят още те. "Според нашите модели чрез въвеждането на данък през следващите 20 години около 244 100 души или ще се разболеят доста по-късно от диабет тип 2, или дори въобще няма да се разболеят", обяснява главният автор на изследването Карл Емерт-Феес пред NDR.

С други думи, ако се наложи такъв акциз върху подсладените напитки, ще спаднат както лечебните разходи, така и загубите, които възникват заради болничните. Учените са изработили модел на етапно данъчно облагане на подсладените напитки, при който ще бъдат спестени разходи в размер на общо 16 милиарда евро.

В техните модели изобщо не се броят младите хора под 30-годишна възраст, просто защото повечето визирани заболявания настъпват през втората половина от човешкия живот. В същото време консумацията на подсладени газирани напитки е най-висока тъкмо сред тийнейджърите, припомня Емерт-Феес. "Ако включим в моделите си и младите хора, положителният здравословен ефект ще е още по-голям", добавя той.

Икономистът Михаел Щолпе от Института за световно стопанство в Кийл смята, че подобен данък би бил много полезен за Германия. "Забраните за рекламиране, каквито вече има по отношение на цигарите, също могат да помогнат много", смята той. Щолпе предлага и да се заложи на по-усилена разяснителна дейност сред децата и подрастващите. "Младите хора, особено младите мъже консумират подсладени напитки в много по-голямо количество, отколкото по-възрастните", припомня икономистът. Погледнато в дългосрочен план намаляването на консумацията на захар още в ранна детска възраст би помогнало най-много, подчертава Щолпе.

Лекарят Франк Швендике от известната берлинска клиника Charité смята, че налагането на акциз върху подсладените напитки е смислена мярка както във връзка със здравната политика, така и от икономическа гледна точка. "Ще бъдат спестени сериозни разходи, сериозен ще бъде и приносът към здравето на хората", казва той. И добавя пред NDR, че данъчните мерки ще помогнат за здравното осъзнаване най-вече на онези хора, които досега не са били достатъчно информирани и които в резултат могат да променят навиците си.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Естествен Интелект

    35 5 Отговор
    Велчо, как не сте се сетили за данък ВЪЗДУХ? Така няма измъкване...И за пеленачетата.

    Коментиран от #11

  • 2 ХАХАХА

    32 7 Отговор
    Тази тъпия е като акциза вър.ху цигарите и алкохола ,който е пушиш пак си пуши ,който е пил пак ще пие. Защо не се престане с тези пошли пропаганди ? В крайна сметка всичко ,за да се п лни държавната кавички, където като бръкнеш винаги ти остава медец по пръстите.
  • 3 Глупости

    36 6 Отговор
    Опитват се просто да дерат нова кожа от народа си, защото Германия е в рецесия а Зеленски иска пари, а и трябва с десетилетия да изхранват остатъка от покраинините.

    Изкуствените подсладители са по-вредни от захарта
  • 4 Тъмен субект

    40 6 Отговор
    Започва се! ТЕ ще решават какво да ядем, по колко да ядем и т.н. И всичко това за НАШЕ ДОБРО. Ф@ш.измът си бил отишъл...
  • 5 СЗО

    21 2 Отговор
    Да въведат данък върху мръсния въздух дето го дишат германците, че и заради него страдат от белодробни заболявания.
  • 6 класическите хитове

    26 2 Отговор
    Че кой слага в безалкохолните захар. Захарта е скъпа. Нашите са пълни с подсладители от вредни по-вредни че и най-вредни от които също се пълнее ама за това не се говори.А и немците са дебели щото бая вурсета си похапват и пият яко бира от която също се дебелее. И за тях данък трябва. Я утре и наш Кокорчо може да въведе подобни данъци ама не се е сетил за сега горкия вместо да се чуди как да запълни държавната хазна.
  • 7 Ветеринарен психолог

    22 2 Отговор
    А ,като направят данък хранене,в следващите години ще спестят 100 милиарда от стоматологични заболявания.Всички ще бъдат гладни но стройни и със здрави зъби.
  • 8 Жоро Бекъма

    15 1 Отговор
    Данък захар, данък СО2...
  • 9 Име

    22 1 Отговор
    Данък върху глюкозата, аспартамът, сукралозата и т.н трябва да се наложи.
  • 10 Данчо

    26 3 Отговор
    То може да се спечели и с данък разходка в парк. Данък излизане и влизане от вкъщи. Данък глътка външен въздух и данък живот, колко по-възрастен си плащаш по-голям данък. Започва се от 5г. възраст.
    Може да се печели и от въздуха, но важното условие е народа да си трайка и да вика YES YES YES а тук в БГ-то раята е идеална, за всякакви издевателства, каквото и да измислят винаги се приеме безусловно .
  • 11 Пилотът Гошу

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Естествен Интелект":

    Още преди 30 години съм се чудил що не сложат на всички по един брояч на носа...
  • 12 Картофел

    7 2 Отговор
    Дойче Зеле с поредната прогресивна, псевдо смислена статия, обслужваща Соросоидни интереси.
  • 13 дядо поп

    4 0 Отговор
    За всичко свързано със захарта в България питайте Гриша Ганчев!
  • 14 село

    3 1 Отговор
    Стига бе! Доходите им намаляват, икономиката им отива на кино, най- честото име при новородените е Мустафа, а тези искат да им отнемат и най- сладкото нещо в живота? Добре поне, че не закачат марихуаната.
  • 15 Икономист

    2 0 Отговор
    Печелете, докато харчите (другите харчат, вие печелите).
Новини по държави: