Last news in Fakti

29 Ноември, 2023 03:13 2 442 21

29 ноември 1830 г. Полша въстава срещу руския цар Николай I

  • полша-
  • въстание-
  • руски царизъм-
  • полска конституция

Варшава брани Конституцията си

29 ноември 1830 г. Полша въстава срещу руския цар Николай I  - 1
Снимка: Архив

На 29 ноември избухва Полското въстание. Започнало като локален бунт срещу руския управител във Варшава на 29 ноември 1830 г.

Заради датата, на която избухва, въстанието е наричано още „Ноемврийско“.

Поляците са насърчени от събитията през юли 1830 година, когато французите прогонват опиталия се да потъпче конституцията им последен крал от Бурбоните. Събитията в Париж предизвикват и опасения, че Николай I ще отмени полската конституция. Опасенията се засилват през ноември, когато властите в Полша разпореждат частична мобилизация насред слуховете, че царят ще прати полските войски да потушават френската революция. Заповедта за мобилизация подтиква към действие група патриоти начело с подпоручик Пьотър Висоцки.

В нощта на 29 срещу 30 ноември те вдигат на оръжие кадетите от Варшавското пехотно училище и нападат руския гарнизон и двореца „Белведер“, където резидира великият княз Константин Павлович. И двете атаки се провалят, но дават сигнал за масово надигане на жителите на полската столица. Бунтовниците завземат арсенала и овладяват града. На 3 декември e образувано „Временно правителство“, заменено само два дни по-късно с диктатура на генерал Юзеф Хлопицки.

В началото на следващата година то прераства в пълномащабна война, след като полският парламент - Сеймът обявява руския цар Николай I за свален от полския престол. В началото на бойните действия въстаниците печелят редица успехи, но социалните и политически разногласия помежду им помагат на царската армия да спечели пълна победа през октомври 1831 година.

Резултатът от него е тежък за поляците в Кралството: отменена е либералната конституция от 1815, а с нея са премахнати редица суверенни полски институции (парламентът, армията, Варшавският университет). На тяхно място е установен авторитарен режим начело с царския наместник Иван Паскевич.В последвалата „Велика емиграция“ хиляди поляци, сред които множество представители на интелектуалния и творческия елит на нацията, се изселват в Западна Европа.

История на Великата емиграция започва още по време на Ноемврийското въстание. От юли до октомври 1831 г. някои групи от полските войски, притиснати от руските войски, преминават границите с Прусия и Австрия и слагат оръжие там. Преди окончателното потушаване на въстанието през есента на 1831 в чужбина бягат основните бунтовнически сили и представителите на правителството и на Сейма. До октомври 1831 около 50 хиляди поляци са били извън границите на Кралство Полша - на територията на Прусия – около 30 хиляди, в Австрия – около 20 хиляди.

Когато на 1 ноември 1831 г. император Николай I обявява амнистия за участниците във въстанието, много бунтовници, които са повярвали на тези обещания и мотивирани от копнеж за дома, се връщат обратно в страната си. Някои от тях веднага са изпратени на заточение в Сибир или Кавказ. Като действат в координация с Русия, Прусия и Австрия принуждават със заплахи и дори сила бунтовниците да се върнат у дома по време на управлението на император Николай I. В резултат на това в края на 1831 общо около 3000 бунтовници остават в Прусия и Австрия. Останалите или се завръщат в Русия, или самостоятелно се преместват на Запад.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Джака

    26 8 Отговор
    армията на Полша въстава срещу руския цар, щото можел да им субсендира Конституцията...... нищо не се разбира. А и нищо не се споменава, че полския цар Станислас забягва с хазната в Нанси при метресата си....
  • 3 Санкт-Петербург 🌞

    18 15 Отговор
    Така е. Полша и Финландия бяха наши васали. Нашият цар беше господар и домакин над тях. И цар Петър 1 купи Латвия, Литва и Естония за пари от Швеция заедно с техните жители.

    Коментиран от #4

  • 4 Санкт-Петербург 🌞

    11 12 Отговор

    До коментар #3 от "Санкт-Петербург 🌞":

    Ние сме велика Империя.
  • 5 невий

    29 25 Отговор

    До коментар #1 от "интересно":

    Аман от вашите измишльотини . Без Русия нямаше да се освободим . ... революционните комитети , нямаше да победят османската армия, , войници е трябвало, армия , която е изпратена от руския цар . Слава на руския народ , койтосецби за нашата свбода

    Коментиран от #12

  • 6 Ний ша Ва упрайм

    14 8 Отговор
    и ко ма интересуват паляците?
  • 7 Хахаха..

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "интересно":

    Твойте "възрожденци" са Боко,Кирчо и Ристо,постоянно ги държите на гребена с глас четата си - други нямате и не сте имали!

    Коментиран от #9, #10, #11

  • 8 Дъ съ чудиш

    17 4 Отговор
    Вдигат се с/у Русия пък си имали цар, Сейм военно училище, столица.
  • 9 Байно

    6 14 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха..":

    „Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….“
    (Захарий Стоянов, из предисловието към брошурата на Г.С. Раковски „Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите“, 1886 г.)

    Коментиран от #14

  • 10 Байно

    8 11 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха..":

    „О, руси, о, братя славянски,
    защо сте вий тука? Защо сте
    дошли на полята балкански
    немили, неканени гости?
    Желали би вас възхитени
    да срещнем со сълзи и с китки…
    Но идете вий настървени,
    на грозни зовете ни битки!“

    (Иван Вазов, из „На руските воини“, 1916 г.)

    Коментиран от #20

  • 11 Байно

    8 10 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха..":

    „Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии. Тя отне земите на колонистите, подложи ни със сичката своя неясна строгост и подлост под законът на „общата повинност” и, когато ние пожелахме да оставим пепелищата на ногайските татаре, които трудолюбивата българска ръка преобърна на рай, и да са върнем в своето старо отечество, испроводи няколко черни български души за да ни отвърнат от това намерение. Но това, което не можиха да направат устата на продадените блюдолизци, направиха казаците със своите сулици и камшици и с копитата на своите коне, направи правителството със своите темници, със своят Сибир и със своите 25 по гърбът. Вие няма да повярвате, ако ви кажа, че в едно село казаците извързаха сичките старци, мъже и ергене и, като ги испроводиха „куда Макар телят не гонял”, не оставиха не една жена необезчестена, ни една мома неразвалена и ни едно дете неизнасиловано. Тие испокрадоха имането и покъщнината на селяните, испоклаха им птиците и добитакът и сичкото това премина ненаказано от страната на правителството. На мяста даже и кръв са пролея!
    (Христо Ботев, в. „Знаме”, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51)
  • 12 Байно

    5 11 Отговор

    До коментар #5 от "невий":

    „Тогава ние с ненавист и омраза гледахме не само на турците, но на австрийците, на немците, а най-вече на англичанете, защото те поддържаха страната на турците и високо проповядваха, че Россия не иде да освобождава християните от турците, но иде да ги пороби и с време завладее и погълни. Кой българин вярваше тия немско-английски палаври? Кой не се отнасяше към тях с презрение и даже с отвращение като към подли и безчестни интриги? А между там минаха се 10 години и днес всекий разумен българин, всеки патриот, който милее за бълг. Независимост и народност, като гледа какво вършат в България и навън руссите, иде да даде право на немците и ингилизите, да признае, че техните уверения са биле и прави и уместни… Едно време турците душаха бълг. Свобода и народност, днес същото дело искат да вършат нашите братя освободители. Едно време всяко зло за българете идеше от Ц-град, днес иде от Петербург…“

    (Стефан Стамболов, “Дневник”, 6 декември 1886 г., /71, 106-108/)

    Коментиран от #15

  • 13 Краси Марков

    6 1 Отговор
    Основен повод за въстанието дава безумното искане на руския цар поляците да отменят гражданския брак и да важи, както дотогава, само църковният брак. Защо е безумно? Защото с искането си руския цар защитава позициите и монопола на католическата църква в Полша, която, всъщност е антируска!!!
    Поляците отказват, което постепенно изостря останалите противоречия и води до въстание.
  • 14 Краси Марков

    10 4 Отговор

    До коментар #9 от "Байно":

    Тъжното е, че това писание на Захари Стоянов дори е партийна пропаганда и не отговаря на историческата истина. И Бенковски и Волов и Каравелов свързват Освобождението с Русия.
  • 15 Санкт-Петербург 🌞

    8 4 Отговор

    До коментар #12 от "Байно":

    Накратко, за българите - всички са лоши и всички са виновни. Само българите са добри. Вечното българско хленчене и оплакване.
  • 16 Ако не бяха руснаците

    3 1 Отговор
    Поляците нямаше да се интегрират в Европа тогава и сега
    А Наполеон защо на спира похода си в Полша и Украйна и да ги интегрира в Европа ами стига до Москва е друг въпрос
  • 17 Умирам от смях

    3 1 Отговор
    Тези 200 години не могат да се наядат на руски ..й Сега пак им се яде.
  • 18 Трън

    4 2 Отговор
    Демек хората още 30та година са прозрели истината а у нас още има индивиди които мазохистично продължават да допускат да ги употребяват за подлога.
  • 19 плевен

    2 1 Отговор
    Въстава полската шляхта. И после земите им са раздадени на полските селяни. Не на руснаците. А при превземането на Варшава, Суворов не позволява на собствената си армия да влезе в града. Щяло да настане клане в отговор на полските жестокости в предишните месеци , спрямо руското население.
    Но на Венци не му плащат да разказва историята, макар че я знае.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Българин

    2 2 Отговор
    Има полски Парламент и структурите в Полша са полски и не се управляват от руснаци но Поляците "решават" да въстанат, защото били. всъщност не са били, те все още , но вече и завинаги ще си останат глупави, защото по същата причина Полша ще престане да съществува, тай като Хиена, територията ѝ ще бъде разделена между съседните държави, а поляците интернирани в Африка, където Пилсудски е съветвал Хитлер да закара Евреите.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания