Last news in Fakti

30 Ноември, 2023 05:11 1 024 4

Военен кораб на САЩ свали дрон в Червено море, изстрелян от Йемен

  • сащ-
  • кораб-
  • йемен-
  • червено море

Разрушителят USS Carney преценил, че летателният апарат представлява заплаха

Военен кораб на САЩ свали дрон в Червено море, изстрелян от Йемен - 1
Снимка: Уикипедия

Военен кораб на ВМС, плаващ близо до протока Баб ел-Мандеб, е свалил дрон, изстрелян от Йемен, каза американски официален представител в сряда, предаде Асошиейтед прес.

Служителят каза, че според първоначалните доклади USS Carney, разрушител на ВМС, е преценил, че дронът – произведен в Иран - KAS-04 – представлява заплаха и го е свалил над южната част на Червено море. Служителят говори при условие за анонимност, без информацията все още да е оповестена публично.

Ден преди това ирански дрон прелетя на 1500 ярда от самолетоносача USS Dwight D. Eisenhower, докато изпълняваше полети в международни води в Арабския залив.

Вицеадмиралът от ВМС Брад Купър, командващ Централното командване на военноморските сили на САЩ, каза, че дронът е „нарушил предпазните мерки“, като не е останал на повече от 10 морски мили от кораба. Дронът пренебрегна множество предупреждения, но в крайна сметка се обърна.

По-рано този месец друг разрушител на ВМС, USS Thomas Hudner, свали дрон, който се насочваше към кораба, докато той плаваше в южната част на Червено море.

Червено море, което се простира от Суецкия канал на Египет до тесния пролив Баб ел-Мандеб, разделящ Арабския полуостров от Африка, е ключов търговски път за глобално корабоплаване и енергийни доставки. ВМС на САЩ са разположили множество кораби в морето от началото на войната Израел-Хамас на 7 октомври, което засили напрежението в региона


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    8 6 Отговор
    Нерде Червено море ,нерде ФАЩ.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гаглей

    5 3 Отговор
    Тва не са руските плаващи посюешища. Тук няма как да приближиш,