Last news in Fakti

1 Декември, 2023 21:03 1 122 5

Трима убити в Ливан след подновяването на огъня

  • ливан-
  • израел-
  • хизбула-
  • хамас-
  • огън-
  • убити-
  • подновяване

"Хизбула" съобщи, че сред убитите е един от нейните бойци

Трима убити в Ливан след подновяването на огъня - 1
Снимка: Shutterstock

В петък израелски обстрел уби трима души в Южен Ливан, съобщи ливанската държавна информационна агенция, тъй като провалът на примирието между Израел и палестинската войнствена групировка Хамас доведе до възобновяване на военните действия по границата.

Подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула", която е съюзник на "Хамас", по-късно съобщи, че сред убитите е един от нейните бойци. Тя също така заяви, че е извършила няколко нападения срещу израелски военни позиции на границата в подкрепа на палестинците в Газа, където едноседмичната пауза в боевете приключи рано в петък.

Израелската армия заяви, че нейната артилерия е поразила източници на огън от Ливан, а противовъздушната отбрана е прихванала два изстрела. Армията също така заяви, че е нанесла удар по "терористична клетка". В няколко града в Северен Израел прозвучаха сирени, предупреждаващи за възможни ракети, което накара жителите да потърсят убежище.

Държавната информационна агенция на Ливан съобщи, че двама души са били убити от израелски обстрел в граничния ливански град Хула, а един човек е бил убит в село Джеббайн.
При израелския обстрел в Хула са загинали жена и 35-годишният ѝ син, съобщи за Ройтерс Шакиб Котейх, ръководител на общинския съвет на града, като уточни, че и двамата са били цивилни. По-късно Хизбула съобщи, че в Хула е бил убит "мъченик".

"Един снаряд падна близо до къщата, а след това втори попадна в къщата", каза Котейх по телефона.

След избухването на войната между Хамас и Израел на 7 октомври, Хизбула предприе почти ежедневни ракетни атаки срещу израелски позиции на границата, докато Израел извършваше въздушни и артилерийски удари в Южен Ливан.

Това е най-тежката битка след войната през 2006 г. между Израел и "Хизбула", част от подкрепян от Иран съюз, който включва и "Хамас". Около 100 души в Ливан бяха убити по време на военните действия, 80 от които бойци на Хизбула. Десетки хиляди хора са избягали от двете страни на границата.

Хизбула публикува изявления, в които твърди, че пет атаки срещу израелски военни позиции на границата, описвайки ги като "в подкрепа на нашия непоколебим палестински народ ... и неговата доблестна и почтена съпротива".

Говорител на Временните сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ) заяви пред Ройтерс, че в късния следобед е имало обстрел близо до централата им близо до крайбрежния град Накура и в Айта ал Шааб, също в Южен Ливан.

Базирани в Ливан бойци от "Хамас" и палестинската групировка "Ислямски джихад" също предприеха нападения от ливанска територия.

"Хизбула свърза това, което се случва на границата, с това, което се случва в Газа", каза Набил Бумонсеф, заместник-главен редактор на ливанския вестник "Анахар".

"През цялото време, докато войната в Газа продължава, Ливан ще остане застрашен от опасността от голяма ескалация".

Високопоставеният политик от "Хизбула" Хасан Фадлала по-рано заяви, че групировката е бдителна и готова след края на примирието между "Хамас и Израел".

"В Ливан сме загрижени да се изправим пред това предизвикателство, да бъдем бдителни и винаги готови да се изправим срещу всяка възможност и всяка опасност, която може да възникне в нашата страна", каза той.

"Никой не мисли, че Ливан е пощаден от тази ционистка цел или че това, което се случва в Газа, не може да повлияе на ситуацията в Ливан", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Жириновски

    3 5 Отговор
    24-та държавата УкраИна няма да съществува но никой няма да си спомня за нея след събития, които ще се случат в близкия Изток, не дай Бог и трета световна.
    Всичко казано от него досега се сбъдва !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Русофил на диван !

    4 4 Отговор
    А Израел трепе Хамас в Ливан !
    Няма го вече дядо Иван !
    Пържи се в Украйна на тиган !
    Стана дармадан !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.