Last news in Fakti

2 Декември, 2023 04:29 1 203 37

Президентът Радев представя българската позиция на срещата за климата в Дубай

  • румен радев-
  • президент-
  • дубай-
  • среща-
  • климатични промени

Във форума участват държавни глави и правителствени ръководители от 137 страни

Президентът Радев представя българската позиция на срещата за климата в Дубай - 1
Снимка: БГНЕС

Българският президент Румен Радев ще представи днес национално изказване на Срещата на върха за климатично действие, която се провежда от вчера в Дубай в рамките на КОП28, предаде БТА.

Държавни и правителствени ръководители на 137 страни участват в срещата по покана на президента на Обединените арабски емирства (ОАЕ) шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян.

Президентът Румен Радев се очаква да подпише и Декларация за тройно увеличаване дела на ядрената енергия. Той ще стори това заедно с президента на Полша Анджей Дуда, обяви Радев при откриването на първия български павилион на КОП28 вчера. България и Полша ще се присъединят към САЩ и още над десет страни към Декларацията на среща на най-високо ниво в рамките на КОП28. Документът подчертава важната роля на ядрената енергетика за постигане на въглеродна неутралност и поставя амбицията за утрояване на ядрените мощности в световен мащаб в периода 2020 - 2050 г. с цел ограничаване на повишаването на средната температура на повърхността на Земята до 1,5 градуса по Целзий, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На откриването на българския павилион на КОП28 на 1 декември президентът Радев подчерта, че е нужно да бъдем внимателни и да мислим как да се постигнат целите на зеления преход и зелената мечта за бъдещето ни. Нуждаем се от автономни енергийни доставки, нови технологии, но трябва да внимаваме как ще организираме преходния период, добави президентът и посочи ограниченията пред използването на възобновяемите енергийни източници – времето, нуждата от значително финансиране и нуждата от надеждни технологии за съхранение на енергията от тези източници.

Доволен съм, че светът осъзнава, че в следващите десетилетия ядрената енергия ще е стълб на зеления преход, каза президентът Радев.

Делегати от близо 200 страни обсъждат в Дубай намаляване на вредните емисии в атмосферата, постепенно оттегляне от използването на изкопаеми горива, предоставяне на средства от богатите за бедните страни, за да го постигнат, както и за компенсиране на щетите от измененията на климата и др. теми за противодействие на климатичните изменения. Конференцията ще продължи до 12 декември.

Президентът Радев проведе двустранни разговори с краля на Йордания Абдула Втори и с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис по време на КОП28 и бе домакин на полския президент Анджей Дуда, на изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Марош Шефчович и на заместник-секретаря в министерството на енергетиката на САЩ Брад Крабтри при откриването на българския павилион. Работното посещение на българския държавен глава в ОАЕ е предвидено да приключи днес.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 4 Отговор
    Браво но Климатът и Природата ги Съсипваме Ние Хората а Горите са Белите Дробове на Планетата

    Коментиран от #3

  • 2 Нашият "президент"

    17 14 Отговор
    със сигурност ще представи позиция, но не нашата а руската.

    Коментиран от #21

  • 3 Хабер си нямаш от материята

    3 9 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Не дърветата правят кислородът който дишаш, а планктона. Дърветата през деня правят кислород, чрез фотосинтеза, но вечер дишат и произвеждат само СО2

    Коментиран от #4

  • 4 Бмх

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хабер си нямаш от материята":

    А вечер какво прави планктона умнико?

    Коментиран от #8, #14

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 7 Отговор
    А онова страхливото с ботокса от калното мазе било ли е там и крадеф срещал ли се с него, някой има ли инфо‼️
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Щом не си учил в училище

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "Бмх":

    влез в гуглито и си потърси сам. Показах ти пътя. Сам си намери вратата.
  • 9 Излагацията "Радев",

    16 9 Отговор
    пак ще декламира проруски лозунги и ще ни прави за резил. Обзалагам се даже!

    Коментиран от #23

  • 10 Тиквун

    4 6 Отговор
    Шиши Пеефски защо не е в Дубай?
  • 11 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    14 8 Отговор
    Пълен боклук е льотчика, не знам защо го пускат да срами България!

    Коментиран от #12

  • 12 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Кой Ни Пита Нас Обикновените Хора
  • 13 Това мекере

    15 6 Отговор
    Е най-добре да показва руската. Предател

    Коментиран от #20

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Я Я Я Я ДА

    7 0 Отговор
    ХА ХА ХА ХА .................ВИЖ ГО БЕ ..................
  • 16 деска

    12 5 Отговор
    Климатът около Мунчо е путлерастко подложен. Смърди на путлерастки партенки.
  • 17 ЕДГАР КЕЙСИ

    9 4 Отговор
    TOZИ TЪПУНГЕР И PУСКИЯ "ДС" ДОНОСНИК "МАЙСTOPA"..........ИМАТ ЛИ ПРЕДСТАВA OT ......,...... ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНE , ИЛИ E .............. САМО ЗА EKCKУРЗИЯТА ........,
  • 18 Поредните алабализми

    6 5 Отговор
    То беше "огромната световна опасност" от някакви "вируси", които се оказаха изкуствени и лабораторни. То сега "целия свят щял да излее", понеже "СО2 бил толкова много в атмосферата"! Някога имаше наука, сега науката е, когато богатите тъпанари лъжат цял свят, правят конференции и плашат на неуспели професори да говорят глупости.
    И атомната енергия - да. Но, защо от "умрелия съюз" ни накараха да си спираме реакторите и да си подаряваме оборудването? Нещо подобно, както със страйкърите. "Ама вашите са стари и вече негодни", подарете ги "на фашагите в крайната", пък сега си купете от нас (фащ) още по-стари на цена, като за самолети. Абе ние, нашите "уж избрани" толкова ли сме зле с акъла, та се връзваме на такива глупости? Такива тъпи лъжи, които ни затриват икономически и военно, защо минават? И сега с тези срещи за климата! Иде ми да се кача на сцената там и да им кажа: Разкарайте се с тези глупости. "Кравите били "изпускали" много СО2", "трябвало да се спре селското стопанство и да се развъждат червеи и хлебарки за храна" и подобни сатанински глупости...
    Отказваме се да играем в тези идиотщини. Радев за какво е там? Кажи им: Това са измами и нас, българите не ми интересува...
  • 19 Наизустени

    6 0 Отговор
    фрази и голословие, дела никакви ! Вчера и в Америка и в много европейски страни хубаво представиха България и пазенето на границата ! Тълпи от т.нар. бежанци са снимали преминаването ѝ и предоставяне на стълби , охрана и караул от....гранична полиция !
  • 20 Абе виж офицера

    5 7 Отговор

    До коментар #13 от "Това мекере":

    На САЩ , Скот Рутер в интервюто с Карбовски. Къде. Я виждаш тази Русия? Ако бяхме колония на Русия , вече щяхме да имаме самолетите, дето преди години сме платили, а сащ нямат и намерение да ни ги доставят. Ако бяхме С Русия , Белене щеше да е готова АЕЦ и да сме продавали ток и да сме изкарали милиарди от това. Не, за огромно съжаление сме КОЛОНИЯ НА Фашингтон и на онези шушумиги от ЕС, които също са васали на Фашингтон. Абсолютни егоисти са, и последната ни риза ще свалят от гърба. Е, по време на соца имахме над 600 самолети за армията. А днес? Въпреки че сме дали пари, НИТО един от "съюзниците" ни сега.... Опомнете се! Аз бих избрал съюзници, които са нормални. Тези сащ не са ни съюзници. Те ни смятат за глупаци, които могат по всяко време да измамят.
  • 21 Срам, срам и само срам

    7 7 Отговор

    До коментар #2 от "Нашият "президент"":

    Но носи Резидента Радев. Руска под-лож-ка! А като се появи с тая неговата Деса, направо да потънеш в земята! Тази жена е като астра-ло-пи-тек в пола.
  • 22 Ялчин

    9 5 Отговор
    Българската или руската позиция?

    Коментиран от #35

  • 23 Радев също е

    2 6 Отговор

    До коментар #9 от "Излагацията "Радев",":

    Сащиянски генерал, но скрита лимонка.
    По време на голямата световна лъжа, Ковид, той въведе т.н. "сертификат" с който не ме пуснаха един януари в строителен магазин. Не, трябвало първо да се инжектирам с някакви си отрови, произведени в САЩ, иначе съм нямал право да си купя мазилка от магазина!!! Е, Радев защо слуша мафията в САЩ? И тяхната Урсула фон еди коя си??? Нямаме ли си наши учени микробиолози, имунолози, кадърни хора, та слушаме тъпанари от глупавия съюз и фашагите фащ??? Заради Радев ми нарушиха конституционното право да влизам в магазин... Това апартейд ли е??? Всичките сегашни "избрани" работят за световната мафия. А вие сте балъци и се делите на фили, доби и на знам си какви си... В живота оцеляват обаче тези, които не са балъци.
  • 24 Който иска не руска

    4 5 Отговор
    А американска позиция, да се стяга и да отиде в Крайната да "воюва за свободата и демокрацията"! Ха-ха-ха! Там сащ/НАТО закъсаха и им трябва още пушечно месо. Хайде, верните и предани на Фащ и днешната "демокрация", какво чакате?
    Ама не ви стиска. Лесно е да сте ЗА "демокрацията", ама някой друг да мре на фронта, вместо вас. Аз не искам такава крива демокрация. Това е чиста лъжа, ала бала. Някакви постоянно ви лъжат и се обогатяват на ваш гръб. Това е "демокрацията"! За това и една стотинка не давам за тази лъжлива система. Искам да падне и да дойде нещо ново. Аман от 40 години "преход"!!! Преход към какво? По-дълбоко в блатото ли?

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Стииян

    8 4 Отговор
    Защо допускат радеф да представлява България?
    Най-неграмотният. Най-ограниченият.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Да, бе типичен

    2 3 Отговор

    До коментар #26 от "Българин":

    "демократ"! Когато нямаш аргументи и не можеш да убедиш отсрещния с идиотските ти убеждения, то искаш "демократично да го премахнеш"!
    Еми това не ти ли прилича на "демокрацията на Хитлер"? Или това, дето фащ казват: "Ако не сте с нас, значи сте против нас"!?
    Ако бяхте демократични, щяхте да приемете всякакви мнения. Не, вашето мнение е "свято", макар че сте в голяма заблуда. И всички, които не са на вашето мнение са "подлоги", непременно като вас "наведени" на някой друг? Ама толкова ви е акъла! Не можете да мислите, че има и хора, които НЕ се навеждат на никого.

    Коментиран от #30

  • 30 Българин

    5 3 Отговор

    До коментар #29 от "Да, бе типичен":

    За вас русофилите трябва демокрация по руски!
  • 31 Българин

    2 3 Отговор

    До коментар #28 от "Подлога си ти":

    Кой е любимият на всички безродници Скот Ритър?


    Съд в щата Пенсилвания след два дни съвещаване на заседателите е признал 49-годишния бивш инспектор на ООН по въоръженията Скот Ритър за виновен в педофилия, съобщи Reuters.
    Ритър бил признат за виновен в едно правонарушение и за пет криминално наказуеми престъпления, сред които е опит за развращаване на непълнолетна и използуване на средства за връзка за престъпни цели. Обвинението на Скот Ритър било предявено през есента на 2009 година, след като бившия инспектор го хванали да общува в чата с ползвател, представящ се за 15-годишно момиче. Ритър първо помолил девойката да му изпрати фотография, а след това с помощта на уебкамера й предложил да наблюдава неговите непристойни действия.Под името на 15-годишната Емили всъщност се криел полицейският детектив Райан Венеман. Видеозаписът, направен с камерата на Ритър, бил представен в съда за доказателство на вината му. Той за свое оправдание твърдял, че бил уверен, че се е свързал не с непълнолетно момиче, а с голямо, представящо се за 15-годишно. Присъдата на Скот Ритър още не е произнесена. След предявяване на обвинението му той е пуснат под гаранция от 25 хиляди долара. За всяко от извършените криминални престъпления бившият служител на ООН го заплашва до седем години лишаване от свобода.

    Коментиран от #33, #34

  • 32 Серсем ал Чаршаф

    4 3 Отговор
    Дотук е показал само кълките на Деса.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Коментар

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Ялчин":

    Българските естествено.На вас като някой ви пречи да крадете веднага го обвинявате,че е "русофил" и защитава "руски" интереси.Толкова изпаднахте да твърдите как всичко българско и родно е "руско",че даже и на шекмбето ще почнете да казвате,че е "руско" хаха.Вземете се осъзнайте малко!
    В статията пише,че ще дават средства за развитие на ядрената енергетика от богатите за бедните страни, за да го постигнат,а на нас ни пречат да си развиваме ядрената енергетика.Защо?Вместо да ни дават пари те ни унищожават енергетиката и ако така продължават от износител ще станем вносител на ток.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!

    2 0 Отговор
    -ТАТЕ,ТАТЕ, р€зид€нтът П€ Д€ РА$Т ЛИ €?

    -Н€ ТАТИ, т€ $ митко- $€кр€тарката ОТДАВНА $ТАНАХА Г€ ЙО В€ ,НА ГЪРБА НА НАРОДА...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания