Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Декември, 2023 19:19 3 684 40

Информационна война! Кой всъщност контролира този важен украински град

  • маринка-
  • авдеевка-
  • русия-
  • украйна-
  • война

Генералният щаб на Украйна съобщи, че руските сили неуспешно са опитали да настъпят към селата близо до Маринка, но не уточни нищо за движението на войски в рамките на самия град

Информационна война! Кой всъщност контролира този важен украински град  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Контролът над Маринка - град в Източна Украйна, почти разрушен след над година сражения, остава неясен, съобщава "Ройтерс".

Според неофициални данни руските сили са постигнали известни печалби.

Повечето разкази за Маринка, намиращ се югозападно от контролирания от Русия областен център Донецк, го описват като призрачен град на фона на ежедневните доклади за украински сили, защитаващи различни области. Някога град с 10 000 жители, днес в него не са останали цивилни.

Генералният щаб на Украйна съобщи, че руските сили неуспешно са опитали да настъпят към селата близо до Маринка, но не уточни нищо за движението на войски в рамките на самия град.

Руското министерство на отбраната не споменава града в докладите си.

Неофициалният руски блогър Рибар се позова на снимка, разпространена в социалните мрежи, на която се вижда как руски сили издигат националното знаме в югозападната част на града. По негови думи украинските сили задържат контрола над други части на Маринка.

"Въпреки това, ако информацията за движението на руските войски на юг е точна, отстъплението на врага е въпрос на малко време", отбелязва той.

Украински потребители в социалните мрежи потвърдиха напредъка на Русия, но цитираха войници, които отричат войските на Москва да контролират целия град.

"Руснаците превземат Маринка от март 2022 г.", гласи публикация в блога на DeepState. "Маринка е в руини повече от година".

От средата на октомври руските сили, фокусирани върху Източна Украйна, атакуват град Авдеевка, на 40 км северно от Маринка. Украйна твърди, че нейните сили контролират Авдеевка, въпреки че нито една сграда не е останала непокътната.

В изявление по националната телевизия украинският военен говорител Володимир Фитио не спомена нито Маринка, нито Авдеевка, но заяви, че руските сили предприемат атаки в много сектори от 1000-километровата фронтова линия.

По негови думи украинските сили са облъснали атаки близо до Купянск - североизточен район, превзет от Русия след нахлуването ѝ през февруари 2022 г., но отвоюван от украинските войски преди година.

Украинските сили си върнаха някои територии миналата година при нахлуване на североизток, но контраофанзивата, започнала на изток и юг през юни, постигна малък напредък.

Президентът Володимир Зеленски признава, че напредъкът е бавен, но отхвърля всяка представа, че войната е в задънена улица.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изясниха се работите

    59 25 Отговор
    Аа..ясна работата..те палячовците си направили възстановка на превземането на райхстага..иначе спека е много голям по руската телевизия и ако не са превзели нищо през седмицата е проблем
  • 2 КОТарАК

    59 52 Отговор
    Маринка е изоставен от ВСУ ,по мои сведения , но е очень хорошо наторен от овцете на лилиПУтя
  • 3 Румен Решетников

    57 41 Отговор
    Така навремето Кадиров превземаше Мариопул 45 пъти... 😂
  • 4 Гошо

    45 48 Отговор
    "руските сили са постигнали известни печалби."Хе хе страшни сте с тия преводи Чете ли въобще какво пишете или то толкоз ви е езиковата култура
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Руини...

    61 27 Отговор
    Поредния град Асвабаден от руZZкия мир.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ццц

    53 58 Отговор
    Бахмут, Маринка и Авдеевака са трите най-важни крепости в украинската отбранителна линия. Бахмут вече официално е Артьомовск. Маринка не знам имала ли е съветско име, но ако има то е актуалното, а Авдеевка е на ръба. Това са резултатите от задружните усилия на НАТО и хал Дрого да победят Русия. Гледам, че тука още има лица-коментатори, които имат "по-оптимистичната визия" на хал Дрого от тази на Залужни. Знаем кой има практика да наема наркомани да им вършат работата, така че им знаем и на тези работодателя.
  • 11 Сибирски крепостен

    54 32 Отговор
    таква благоденстваща и идилична картинка е навсякъде по Света където е стъпил нашият казашки-вмИрисан и скъсан ботуш.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ХА ХА

    49 37 Отговор
    Руско говорящите от маринка май вече нямат родно място, благодарение на спасителя пуин.
    А кво става с трите блока в мариопул, нанесоха ли се рушляци новодомци.
  • 14 Българин

    51 32 Отговор
    руснаците катастрофираха в Украйна
  • 15 Българин

    52 33 Отговор
    руската армия се оказа особено некадърна

    Коментиран от #18

  • 16 Българин

    45 29 Отговор
    ушанките за пореден път показаха,че не стават за войни
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бъдеще

    28 36 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    Аз викам руснаците да почнат да действат като израелската армия в Газа, и да приключат 404 за седмица... а?

    Коментиран от #20, #21

  • 20 Хохо Бохо

    36 32 Отговор

    До коментар #19 от "Бъдеще":

    Не става. В Газа живеят палестинци, в 404 руснаци. Няма как да стане същото. Виж с Полша или някоя друга неруска страна тва в ГАза ще е като детска игра

    Коментиран от #23

  • 21 ХА ХА

    4 17 Отговор

    До коментар #19 от "Бъдеще":

    Звънни на путин и му викни.
  • 22 Аналитик

    2 3 Отговор
    Смотреть.тв
  • 23 ХА ХА

    16 16 Отговор

    До коментар #20 от "Хохо Бохо":

    Незнам как точно мислиш че ше стане с полша.

    Коментиран от #25, #27

  • 24 Сатана Z

    21 30 Отговор
    Червеното знаме на победата се вее насред Маринка,а наоколо се разлагат труповете на Украинските нацисти.

    Z
  • 25 Бъдеще

    7 20 Отговор

    До коментар #23 от "ХА ХА":

    Както става в Газа... А на Путин няма какво да звъня, той ги знае тези игри, но ако вникнеш какво е написал Хохо Бохо, няма да правиш безсмислени предложения 😉
  • 26 Сандо

    20 22 Отговор
    Печалби има в тотото или лотарията.На бойното поле има победи и поражения.Но това е далече от нашите модерни списовачи,които по-добре знаят английски,отколкото български език.
  • 27 Механик

    24 24 Отговор

    До коментар #23 от "ХА ХА":

    Що бе, поляците да не са спрели да се напиват от сутрин до вечер?
    Руснаците ще ги сгазят като дизел цинкова кофа. Просто за сега нямат интерес.
  • 28 Дейвид Сакс

    10 19 Отговор
    "Наративният бент", който нашите медии са изградили около реалността в Украйна, очевидно се разпада широко и истината най-накрая се разлива:
    1. Целите на Украйна за войната са нереалистични. Киев отдавна твърди, че определението му за победа, а именно възвръщането на цялата украинска територия, включително Крим, е постижимо със западните оръжия и пари. Сега, след катастрофалната лятна контраофанзива, която доведе до ужасяващи украински жертви и възстановени незначителни количества територия, съветниците на Зеленски преразглеждат дали тези цели са реалистични. И все пак вярата на Зеленски в крайната победа над Русия само „се втвърди във форма, която притеснява някои от неговите съветници“, според Шустър, който описва вярата на Зеленски като „непоколебима, клоняща към месиански тип“. Един от най-близките помощници на Зеленски казва на Шустър, че „той е заблуден. Ние сме без опции. Ние не печелим. Но опитайте да му кажете това.“ Това, разбира се, противоречи на цялата пропаганда, изпомпвана от Украйна и повтаряща се от западните медийни източници. Но все по-често само Зеленски все още вярва на собствените си изявления в пресата.
  • 29 Дейвид Сакс

    12 16 Отговор
    2. Потресаващите загуби са намалили украинската армия. Украйна отказва да разкрие броя на жертвите през цялата война, отхвърляйки все повече надеждни доклади за стотици хиляди украински жертви като руска пропаганда. Но друг близък помощник на Зеленски казва на Шустър, че жертвите са толкова ужасяващи, че „дори ако САЩ и неговите съюзници изпратят всички оръжия, които са обещали: Ние нямаме хора да ги използваме.“ Шустър съобщава, че, „В някои подразделения на армията недостигът на персонал стана дори по-ужасен от дефицита в оръжията и боеприпасите.“ Според статията средната възраст понастоящем на украинският войник, е 43 години и се повишава през цялото време. Изглежда, че младежта вече е пожертвана.
  • 30 Дейвид Сакс

    10 16 Отговор
    3. Политиката за военна призовка е драконовска. Друг факт, отхвърлен като „опорна точка на Путин“, е, че украинците трябва да прибягват до все по-драконовски политики за призовка, за да попълнят своите военни редици. Шустър излага неприятната реалност: „Новото набиране на военнослужещи е много назад. Тъй като усилията за призовка се засилиха в цялата страна, много истории се разпространяват в социалните медии за
    служители от наборните служби, които изтеглят мъже от влакове и автобуси и ги изпращат на фронта. Тези, които имат средства, понякога плащат подкуп за да не служат, често чрез купуване на медицинско за негодност.“ Корупцията стана толкова широко разпространена, че Зеленски уволни началниците на всички регионални наборни служби през август, но този ход даде обратен резултат, тъй като липсата на лидерство доведе новото набиране почти до пълен застой.
  • 31 Дейвид Сакс

    11 16 Отговор
    4. Моралът се срива. Дори патриотите не искат да умират, служещи като пушечно месо за обречена военна стратегия. В офицерските редици се разраства разногласието, граничещо с бунт. Един близък помощник на Зеленски се оплака на Шустър, че някои командири на първа линия са започнали да отказват заповеди да напредват, дори когато идват директно от кабинета на президента. Когато Шустър попита висш военен офицер за тези оплаквания, офицерът каза, че някои служители нямат друг избор, освен да откажат заповеди, които са просто невъзможни. Той разказа история за заповед в началото на октомври „да се завземе“ град Хорливка, „стратегически аванпост“ в източна Украйна, който е под руски контрол почти десетилетие. „Отговорът дойде под формата на въпрос“, пише Шустър. "С какво?" Без новобранци и без артилерия мечтите на Зеленски да прогонят руснаците от всеки сантиметър украинската територия не могат да бъдат постигнати. Той може да се бори безполезно до последния украинец, но броят украинци желаещи да умрат за тази стратегия намалява.
  • 32 Дейвид Сакс

    12 17 Отговор
    5. Корупцията е безконтролна. Това, че правителството на Украйна е пронизано от корупция, отдавна е „опорна точка на Путин“. И все пак Зеленски чува точно тези думи от своите съюзници от САЩ и НАТО, които не искат да видят милиардите си долари помощ да изчезват в джобовете на корумпирани служители. Зеленски предприе някои действия, като уволнението на своя министър на отбраната Олексий Резников за корупционни практики за обществени поръчки. Но за да изкорени корупцията наистина, Зеленски ще трябва да уволни по-голямата част от своето правителство. Висш съветник на президента призна това на Шустър, след като диктофонът беше изключен: „Хората крадат, сякаш няма утре.“
  • 33 Важността на Маринка

    12 16 Отговор
    не е в големината и! И не само в това, че от там, също както от Авдеевка азовзите обстрелват жителите на Донецк.

    Важността е че е на пътя пазещ гърба на Вугледар. И снабдяването. Също малък град но на уникално за югоизточния фронт с високи бетонни сгради удобни за отбрана. Цялата линия Артрьомовск -крайАвдеевка-Маринка- Вугледар рухне ли - почти нищо не остава
  • 34 Безспорен факт е, че

    28 12 Отговор
    русофилите и руснаците са патологични лъжци. Вече се съмнявам дали Конашенков не е обучаван от някой наш русофил... 🤔😂 Лъжите му са изключително нелепи...

    Коментиран от #38

  • 35 Мито

    7 1 Отговор
    Четох и като стигнах до "руските сили са постигнали известни печалби", спрях. Некадърно преведена статия. Мързи ги дори една редакция да направят. Каквото излезе от транслейтъра, това е. Супер.
  • 36 82-ОМБр

    2 4 Отговор
    След успешното дебаркиране на източния бряг на Днепър,и разширяването на плацдарма там,руската група"днепър"е преименувана на хомо дружинка-калинка!
  • 37 Колю

    5 0 Отговор
    Вчера руснаците според този новинар лъгаха, но днес 2 дек се оказа че са го превзели. Хмммм пропаганда а, а кой плаща за това????
  • 38 ами

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Безспорен факт е, че":

    добре, че украинците казват истината - как за пет минути свалили 5 изтребителя - 2 самолета и три хеликоптера
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: