Last news in Fakti

3 Декември, 2023 22:01 2 177 64

Москва ще изисква "лоялност" от чужденците

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин

Гражданите на Руската федерация отдавна са принудени да спазват тези изисквания, а онези, които не го правят или са зад решетките, или са в чужбина, или най-малкото плащат глоби

Москва ще изисква "лоялност" от чужденците - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кремъл ще подхожда към чужденците по нов начин - ще изисква от тях уверения в преданост към режима на Путин, един вид "клетва за вярност", пише Иван Преображенский.

Руското министерство на вътрешните работи предлага въвеждането на "договор за лоялност" за чуждестранните граждани. Той предвижда при влизане в Русия човек доброволно да се откаже от правото си да критикува законите и държавната политика на страната, както и да анализира "приноса на съветския народ за победата над фашизма". Освен това на чужденците ще им бъде забранено да "злоупотребяват с правото на свобода на информацията", т.е. те няма да могат да общуват с медиите, нито да работят за тях. Всичко това ще превърне мигрантите в крепостни селяни и ще доубие остатъците от туризма в Русия.

Забраните в новия законопроект

Проектозаконът, който засега е известен само от преразказа на държавната информационна агенция ТАСС, предполага многобройни доброволни ограничения на правата на чуждия гражданин, пристигнал в Русия. Така например той или тя трябва писмено да се откаже от правото си да "възпрепятства действията на властите на Руската федерация", както и да не "дискредитира под каквато и да било форма външната и вътрешната държавна политика".

На идващите в Русия ще им бъде забранено и да "злоупотребяват с правото на свобода на информацията", което включва разпространяването на данни, противоречащи на измислените от руските идеолози "традиционни ценности" - като например идеята за брака като съюз между мъж и жена. Ще бъде забранена и "пропагандата на нетрадиционните сексуални отношения".

Руските власти като че ли вече са приели всички тези забрани под формата на репресивни закони. Но те очевидно смятат, че не могат да ги прилагат към чужденците, освен ако те не положат доброволно-задължителна клетва пред "иконостаса на традиционните ценности" на Владимир Путин.

Кремъл приравнява чужденците със своите "крепостни"

Законопроектът, разработен от министерството на вътрешните работи, фактически приравнява по безправие чужденците и руснаците. Гражданите на Руската федерация отдавна са принудени да спазват тези изисквания, а онези, които не го правят, или са зад решетките, или са в чужбина, или най-малкото плащат глоби.

Приемайки това решение, руските власти демонстрират, че ще се отнасят към всички чужденци като към своите крепостни с руски паспорти. Не е ясно дали тези норми ще важат за туристите или ще засягат единствено онези, които идват в Русия за дълъг период от време, т.е. най-вече работещите мигранти. Но законът всъщност е изцяло символичен - в Русия и днес можете да бъдете глобени или арестувани по всички изброени в него точки. Така че и малцината туристи, които все още рискуват да пристигат в Русия във военно време, трябва да се замислят.

Добре дошли в Русия! Но само на лоялните!

Интересно е да се отбележи, че в навечерието на появата на този законопроект руските официални лица бяха изпълнени с гняв по повод идеята на ЕС да издава паспорти, заместващи техните национални, на опозиционно настроените руснаци, емигрирали в ЕС. Някои от тях вече физически не могат да подновят или да получат официалните си документи от властите в родината. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова например възмутено заяви, че "демократичният паспорт", който Европейският парламент предложи да бъде въведен за руснаците опозиционери, можел да бъде сравнен със специалния документ, издаван от националсоциалистите на етническите германци от окупираните територии. Тя предложи получателите на този вид паспорт да бъдат вкарвани в затвора в Русия за държавна измяна.

"Демократичните паспорти" обаче и до днес не съществуват - Европейската комисия все още не е реагирала по никакъв начин на призива на Европейския парламент. Изглежда, че нищо подобно не възнамеряват да предприемат и отделните европейски държави. Когато на руснаците им се издават визи или разрешения за пребиваване в ЕС, те изобщо не биват питани за отношението им към руската агресия срещу Украйна, с изключение на някои от балтийските държави.

Русия от своя страна възнамерява да обвърже всички посещаващи я чужденци с "договора за лоялност". Посланието към гостите вече е: "Добре дошли в Русия! Но само на онези, които са готови да се закълнат във вярност към режима на Путин!"

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    43 24 Отговор
    Путлер умело копира Адолф

    Коментиран от #36, #38

  • 2 Историк

    38 22 Отговор
    "Той предвижда при влизане в Русия човек доброволно да се откаже от правото си да критикува законите и държавната политика на страната, както и да анализира "приноса на съветския народ за победата над фашизма". "

    Това дори и по времето на Сталин не го е имало.

    Единствената причина, поради която Путлер няма да бъде нареден до Сталин и Хитлер е, че ще бъде елиминиран много преди да причини броя жертви, които другите двама са причинили.

    Коментиран от #61

  • 3 отегчен

    38 19 Отговор
    Русия се превръща в цирк. В недалечно бъдеще руснаците ще лъжат за произхода си от срам.

    Коментиран от #6, #11, #58

  • 4 БгТопИдиот🇧🇬

    20 26 Отговор
    Щом вкиснатото зели го казва значи е "вярно"
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Смех в блатото

    20 12 Отговор

    До коментар #3 от "отегчен":

    Те и сега лъжат.

    Иначе на маса са "велики" :)
  • 7 БСП за България и Радев

    10 27 Отговор
    Нормално. Всички чужденци на територията на България също трябва да влязат в президентството и да се закълнат във вярност към генерал Румен Радев
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ха ха хааа

    29 10 Отговор
    Сталин пасти да яде ... 😁🤭
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 кое му е неправилното

    21 19 Отговор
    "традиционни ценности" - като например идеята за брака като съюз между мъж и жена.
  • 13 Генерал Колев

    29 16 Отговор
    Путлер и слугите му пак счупиха тъпомера.
  • 14 В.В.П.

    15 38 Отговор
    Пълни глупости..22 пъти съм ходил в РОССИЯ и Окраина ..В последната е много тегаво ..И глобите са огромни ..В долари ,директно..Фашистка история . Узззрайна...Аха ..Як уййй за окропите ..
  • 15 В.В.П.

    7 31 Отговор
    Путин е велик лидер ..Ибааамамата на ,,цивилизацията,,в блатото на Иззрайна..Кефи .Уникален..Сащ и НАТО не знаят кой път да поемат ..Защо не нападнаха Рф???.Заради брата От Киеф?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 В.В.П.

    7 25 Отговор
    Май умря туризма във Френско,да не говорим за Израил..Даже и окропите ходят на туризъм в Рф ..
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Това е

    11 17 Отговор
    Много добър закон. Трябва да се въведе възможно най-скоро
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Селянин

    15 25 Отговор
    Щом DW са недоволни, значи Русия е на прае път - елементарно Уотсън.

    Ще рекламират извратените си ценности
    и ще подлудяват децата с 500 различни пола, да ама не в Русия....
    При Ганьо Лапнишарански Дълбокозаспалански може и да мине номера, но там не.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 В.В.П.

    7 18 Отговор
    Във френско режат бледолики тикви .Пред Лувъра .Демократично е ..
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 НОВОТОНОРМАЛНО

    12 25 Отговор
    Дойче Хитлер не са пили таблетките. Пият, защото всъщност немците не са свободни?
    От канцеларията на Франкенщайн държат немците за топките отгодони дори и гръмнаха Северен поток, за да ги довършат и върнат в зародиш!
    Дреме му на Путин!
    Който е в списъка да му мисли!
  • 27 Тя се

    12 6 Отговор

    До коментар #25 от "Zaкривай":

    Сампзакрива.
  • 28 Мемфис

    22 7 Отговор
    Путин е completely айдиот! Надали вече някой се съмнява в това?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 В.В.П.

    10 19 Отговор
    Самото изискване на визз ,за сащ и подкупа от 200 зелено за ПОСЛАННИКА е Огромно УНИЖЕНИЕ..ЗА БЕЛИЯ ЧОВЕК
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 преданност

    1 13 Отговор
    Омерта!!!!!!!!!!!!!
  • 33 ежко

    9 19 Отговор
    Така Русия ликвидира НПО-тата.Стъпка в правилна посока.
  • 34 Особенно

    4 11 Отговор

    До коментар #24 от "руБЛАТО":

    Като литнат комарите
  • 35 Артилерист

    8 21 Отговор
    Съвършено правилно! В противен случай хищническата глутница, начело със САЩ, ще наводни Русия с "недоволни" от режима на Путин. Първа точка от наръчника на американците за обвинение към несъгласните с тях, е "диктаторски режим" и естествено следва точка втора "нарушаване правата на човека". Американците, като са такива големи демократи, защо те и подчинените им от глутницата, забраниха всички руски медии. Не нарушават ле правата на гражданите си за информираност или се опасяват хората да не чуят и другата гледна точка, вместо да слушат само тяхната пропаганда?
  • 36 Грешка

    1 12 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Думата "лоялен" има негативен смисъл в руския език. Нещо като подмазвач. Очевидно има грешка в статуята. Може да изискват патриотизъм. Това вече е друго.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Дааа

    12 8 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Лоялността трябва да бъде доказвана в тундрата! Дълги години! Едва тогава чужденците, да имат възможност да се доказват в Сибир! Либерализмите на Владимир Владимирович, дотегнаха на всички!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Фащ

    5 6 Отговор
    Загубиха и тази война - затова е мучането в кравефермата.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Артилерист

    0 0 Отговор
    Един пак се е изявил с моя ник, но е коментирал друг колега, но аз, като истински "Артилерист", никога не правя.
  • 46 Перо

    5 0 Отговор
    Пълни глупости! То и сега чужденците са длъжни да изпълняват местните закони и това е на всякъде, особено в САЩ!
  • 47 Българин

    4 5 Отговор
    Днес е поредният ден, в който благодаря на съдбата, че не съм се родил в русия.
  • 48 Аййййй

    4 3 Отговор
    По добре лоялност към Путин от колкото към режима на Сорос
  • 49 Дойче веле 🚾

    5 3 Отговор
    Трябва да бъде забранена и изгонена от България
  • 50 Костя

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Костя":

    Ти обичаш най много х...й
  • 51 Дойче веле

    2 1 Отговор
    И то прави алабала само че кой нормален човек ви вярва 😆
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Българин Русофил

    2 4 Отговор

    До коментар #44 от "България мрази русия":

    А не се пъни толкова България сме с Русия!!!!

    Коментиран от #56

  • 54 Пха ха ха ха

    5 2 Отговор
    Русия ви изтреска свиквайте бъдещето е Брикс.Дойче веле трябва да се преименува в Москва веле 🤣

    Коментиран от #64

  • 55 Руснаците са тъпи че търпят жужето

    0 1 Отговор
    И НАКРАЯ ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА ИЗБИВАТ ЧУЖДЕНЦИТЕ-Т.Е.,КОИТО НЕ СА ЕТНИЧЕСКИ РУСНАЦИ....ИЛИ 50% ОТ РУСИЯ! ТОВА ГО НЯМА И В НАЙ-ЗАТЪНТЕНАТА АФРИКАНСКА РЕПУБЛИКА
    ПУТИН ВЪРНА РУСИЯ В СРЕДНИТЕ ВЕКОВЕ НА КРЕПОСТНИЧЕСТВО И БЕЗПРАВИЕ!
  • 56 Червен кхмер

    2 1 Отговор

    До коментар #53 от "Българин Русофил":

    Видяхме на последните избори рукороби, изрожденци и комунисти колко жалки сте.Българите не ви искат крепостния руски свят към който се стремите .Така, че айде Улево в блатото.
  • 57 Факт

    0 0 Отговор
    Изключителна,изключителна тъпотия !
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 боже боже

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Пха ха ха ха":

    Трябва да си много ритан в главата,за да видиш бъдеще с бриксаджииските икономически и недоразвити джуджета трябва