Last news in Fakti

3 Декември, 2023 05:32 3 249 6

Хамас обстреля Тел Авив с ракети, няма да връща заложници, докато огънят не спре

  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • ракети-
  • тел авив

При израелските бомбардировки в Газа е загинал виден палестински учен

Хамас обстреля Тел Авив с ракети, няма да връща заложници, докато огънят не спре - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Военното крило на Хамас, бригадите Ал-Касам, изстреля множество от ракети към Тел Авив, се казва в изявление на групировката късно в събота местно време, предаде CNN.

Групировката твърди, че действието е в отговор на "ционистки кланета срещу цивилни".

Ракетите са били изстреляни от място в северната част на Ивицата Газа, според Иззат ал Ришк, член на политическото бюро на Хамас.

Салех Ал Арури, заместник-ръководител на политическото бюро на Хамас, предаде официалната позиция на групата относно преговорите и размяната на заложници и затворници в интервю за телевизия Ал Джазира в събота. Той каза, че „сега няма преговори“ и няма да има повече размяна на затворници, докато няма прекратяване на огъня в Газа и „докато ционистката терористична агресия не бъде напълно прекратена“.

Останалите заложници, които все още са държани в плен от Хамас, са войници или са били войници, според Ал Арури, който добави, че „няма да има преговори по отношение на тях до края на агресията“.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза в събота, че Хамас отказва да освободи 17 жени и деца.

Ал-Арури каза, че всички възрастни мъже заложници – са служили в армията, като някои все още са в резервния списък.

Кабинетът на израелския премиер съобщи в събота, че 117 мъже остават в плен.

„От първия ден казахме, че цената за освобождаването на ционистки затворници е освобождаването на всички наши затворници след прекратяването на огъня“, добави Ал Арури.

Преговорите между Израел и Хамас относно заложници, държани в плен в Газа, се провалиха в събота, след като Израел продължи да настоява за освобождаването на група жени и Хамас отказа, каза източник, запознат с преговорите, каза пред CNN.

Както CNN съобщи по-рано, американски и израелски служители смятат, че Хамас отказва да освободи редица жени между 20 и 30 годишни, заснети на музикалния фестивал Nova - твърдейки, че тези жени се смятат за войници, което Израел отрича.

По-рано стана ясно, че д-р Суфян Тайех, президент на Ислямския университет в Газа, е убит в събота при израелска бомбардировка в северната част на Ивицата Газа, според изявление на палестинското Министерство на висшето образование и научни изследвания.

Министерството изрази дълбоката си скръб от загубата, която според него е дошла при по-ранна бомбардировка над Джабаля.

Тайе е учен, който заема професорска длъжност в областта на теоретичната физика и приложната математика, според Националния университет Ал-Наджа в град Наблус на Западния бряг.

Тайе е класифициран сред най-добрите 2% от изследователите в света въз основа на проучване, проведено от международното издателство Elsevier и Станфордския университет, казаха от Ал-Наджа.

„Той също беше назначен за титуляр на катедрата на ЮНЕСКО по физически, астрофизични и космически науки в Палестина“, добавиха от университета.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тото

    14 7 Отговор
    Израелските терористи толкова ги е страх от талибаните на Хамас че вече им се привиждат ракети във въздуха!!!но това не е нищо ново за евреите най важните качества на човека са да си скъперник ,подмолен и най важното егоист !!!!! Евреите са във усновата на всички световни конфликти във последните 30 години,мислят се за богоизбрани и за по виша раса от другите хора но това е точно обратното те показаха на света че не са нищо повече от група страхливи терористи!!!!

    Коментиран от #3, #4

  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Тото":

    да такива са
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тото

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    Отиди си купи нови батерии за ви ... Епилатора !! И тихо!!😂😂😂
  • 6 Българин

    1 1 Отговор
    Терористите убиват жени и деца това са Израел сащ Великобритания дола мърша съсипаха Ирак Сирия Сърбия сега и украйна