Last news in Fakti

5 Декември, 2023 08:48 1 827 8

Пентагонът: Хусите не стрелят по американски военни кораби

  • хуси-
  • иран-
  • йемен-
  • червено море-
  • пентагон

САЩ и Великобритания осъдиха нападенията на търговското корабоплаване в Червено море и обвиниха Иран, че подкрепя бойците на хусите, които ги извършиха, отбелязва Ройтерс

Пентагонът: Хусите не стрелят по американски военни кораби - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Поредицата от атаки от страна на подкрепяните от Иран хуси в Йемен може в крайна сметка да не са били насочени срещу американски военни кораби, въпреки че военноморските сили на САЩ им отговорили като свалили безпилотни самолети и ракети през последните седмици, заяви снощи Пентагонът, цитиран от Ройтерс, пише БТА.

САЩ обвиняват хусите за поредица от атаки, откакто на 7 октомври избухна войната между Израел и палестинската военна групировка "Хамас". Три търговски кораба станаха обект на атаки в международни води в южната част на Червено море в неделя. Хусите признаха, че са изстреляли безпилотни самолети и ракети срещу два израелски кораба, които според тях са били в района.

Ескадреният миноносец на Военноморските сили на САЩ "Карни" свали три дрона в неделя, докато отговаряше на сигнали за бедствие от търговските плавателни съдове. Американските военни твърдят, че трите кораба са свързани с 14 отделни държави.

"Карни" предприе действия, тъй като един дрон се насочваше в неговата посока. Но повтарям, че не можем да преценим дали "Карни" в този момент е бил планираната цел", заяви говорителката на Пентагона Сабрина Сингх.

САЩ и Великобритания осъдиха нападенията на търговското корабоплаване в Червено море и обвиниха Иран, че подкрепя бойците на хусите, които ги извършиха, отбелязва Ройтерс.

Официални представители от САЩ, свързани с националната сигурност, са обезпокоени от риска от внезапна, смъртоносна регионална ескалация, на фона на войната между Израел и "Хамас" и като се имат предвид атаките на хусите в Червено море и нападения на подкрепяни от Иран групировки срещу американските войски в Ирак и Сирия, коментира Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Санкции нещо нямааа

    12 10 Отговор
    Самолетът е свален от ракета, изстреляна от ракетния крайцер „Vincennes“ от състава на Военноморските сили на САЩ. Загиват всичките 290 души на борда на самолета, вкл. 16 членове на екипажа и 66 деца сред пътниците. По време на изстрелването на ракетата по самолета американският крайцер Vincennes се е намирал в ирански териториални води.
    иранския полет 655 (IR655) е свалянето с американска ракета на пътнически самолет Airbus A300 на Iran Air над Персийския залив на 3 юли 1988 г., изпълнявал редовен полет между градовете Бандар Абас в Иран и Дубай, ОАЕ.
    САЩ отказват да признаят вина и да се извинят за инцидента.

    Коментиран от #5

  • 2 Октагон

    3 2 Отговор
    Щото нямат торпеда, затова и не стрелят.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 като се сетя

    9 8 Отговор
    как бутафорните пентагоновци бягаха панически от Афганистан,чак ми става жал.

    Коментиран от #8

  • 5 Българин

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Санкции нещо нямааа":

    Много ти е стара информацията, сори! USS Vincennes (CG-49) е крайцер от клас Ticonderoga, оборудван с бойната система Aegis, който е бил на въоръжение във ВМС на САЩ от юли 1985 г. до юни 2005 г. Той е един от 27-те кораба от клас "Тикондерога", конструирани за ВМС на САЩ и един от петте, оборудвани със системата за изстрелване на управляеми ракети "Марк 26". Полет 655 на Iran Air е редовен пътнически полет от Техеран до Дубай през Бандар Абас, който е свален на 3 юли 1988 г. от две ракети земя-въздух SM-2MR, изстреляни от USS Vincennes, крайцер с управляеми ракети на ВМС на САЩ. Ракетите удариха самолета, Airbus A300, докато той изпълняваше обичайния си маршрут над териториалните води на Иран в Персийския залив, малко след като полетът излетя от мястото си за междинно кацане, международното летище Бандар Абас. Загинаха всичките 290 души на борда. Атаката се е случила по време на ирано-иракската война, продължила почти осем години. Vincennes навлезе в ирански териториални води, след като един от хеликоптерите му предизвикал предупредителен огън от ирански моторни лодки, опериращи в иранските териториални граници.
  • 6 Наблюдател

    3 3 Отговор
    Софийското поле е с площ 1180 квадратни километра
    Ивицата Газа е по-малка от една трета на софийското поле с около 30 квадратни километра
    Ако извадим от така получената площ 30 квадратни километра получаваме площта на ивицата Газа
    Като си има предвид че сега военните действия се водят само в южната и част тоест в половината горе-долу от площта можем да си представим тези 1 милион и 800 000 души Как са наблъскани и тормозени от ракети авиация артилерия и обстрелвани и от към морето

    Коментиран от #7

  • 7 Българин

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Наблюдател":

    А като изстреляха 1500 ракети за една нощ, какво очакваха? ПОБЕДА? Сега да му мислят!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.