Last news in Fakti

12 Декември, 2023 13:15 2 216 6

Напрежение в Червено море! Петролът поскъпва

  • нефт-
  • петрол-
  • опек-
  • червено море

Крилата ракета, изстреляна от контролирания от хусите Йемен, удари търговски танкер с химикали, причинявайки пожар и щети, като това според пазарни анализатори оказва подкрепа за цените на суровината

Напрежение в Червено море! Петролът поскъпва - 1
Снимка: Shutterstock

Петролните котировки вървят с повишение в азиатската търговия на фона на предпазливите настроения сред инвеститорите относно предстоящите ходове на Управлението за федерален резерв на САЩ и данните за инфлацията в най-голямата световна икономика, както и заради покачване на напрежението в Червено море, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, за февруари се повишиха с 26 цента или 0,3 на сто до 76,29 долара за барел.

Котировките на американския лек суров петрол с доставка през януари също поскъпнаха с 26 цента или 0,4 на сто до 71,58 долара за барел.

Докладът за индекса на потребителските цени в САЩ (CPI) трябва да бъде публикуван днес, когато започва и двудневната среща за паричната политика на УФР.

Повечето от анализаторите очакват УФР Федералният резерв на САЩ да не промени лихвените проценти стабилни в сряда, но протоколите (стенограмите бел. ред) от последното заседание на УФР през ноември показаха, че в централната банка на САЩ все още са загрижени, че инфлацията може да се задържи, оставяйки по този начин вратата отворена за допълнително затягане на паричната политика, ако е необходимо, допълва Ройтерс.

Крилата ракета, изстреляна от контролирания от хусите Йемен, удари търговски танкер с химикали, причинявайки пожар и щети, като това според пазарни анализатори оказва подкрепа за цените на суровината.

Ударът е една от последните атаки на подкрепяните от Иран хуси срещу кораби в Червено море, което ескалира геополитическото напрежение в региона и повишава рисковете за безопасността на танкерите в ключовите морски пътища.

Междувременно петролните инвеститори остават скептични, че общото предлагане ще спадне, след като групата ОПЕК+ обеща да намали 2,2 милиона барела на ден (bpd) за първото тримесечие на 2024 г., тъй като се очаква ръстът на добива в страните извън ОПЕК да доведе до свръхпредлагане през следващата година.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    17 1 Отговор
    В България ще е евтин. Само 1 левче.... за 100 грама.
  • 2 От ЕС

    6 7 Отговор
    Купувайте електрически коли и забравяте за петрола, освен за гумите пкастмасата и пътищата
  • 3 не е вярно!

    11 1 Отговор
    Това са русофилски новини! Нашите мъдри джендър евроатлантици и заклети врагове на Русия, нищо, че са от потекло нна БКП номенклатура, или точно затова, ни говорят денонощно, че цените на петрола и газа намаляват! Напук на Русия!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Само не разбрах

    2 0 Отговор
    какво общо има между цените на петрола и атаката срещу продуктовоза ( не е танкер)??
  • 6 Оги

    2 1 Отговор
    Огън срещу израелските ционисти, втори месец палестинците в тунелите на Газа са лишени от живот,храна ,вода ,горива ,лечение, а тези хуни пищят за петрол !! Трябва обединение на арабите ,за да видят израелците какво значи болка!!