Last news in Fakti

6 Декември, 2023 10:27 1 759 2

Специален пратеник на САЩ стартира международен план за ядрен синтез на COP28

  • сащ-
  • пратеник-
  • международен план-
  • ядрен синтез-
  • cop28

Планът включва 35 държави

Специален пратеник на САЩ стартира международен план за ядрен синтез на COP28 - 1
Снимка: БГНЕС

Специалният пратеник на САЩ за климата Джон Кери стартира във вторник международен план за ангажиране за засилване на ядрения синтез, като заяви, че технологията без емисии може да се превърне в жизненоважен инструмент в борбата срещу изменението на климата, предаде Ройтерс.

Кери заяви, че планът включва 35 държави и ще се съсредоточи върху научноизследователската и развойна дейност, проблемите на веригата за доставки, регулирането и безопасността.

"Има потенциал в термоядрения синтез да революционизира нашия свят", каза Кери на срещата на върха за климата COP28 в Дубай.

Синтезът, който захранва Слънцето и други звезди, може да бъде възпроизведен на Земята с топлина и налягане, като се използват лазери или магнити, за да се разбият два светлинни атома в по-плътен, освобождавайки големи количества енергия.

Зараждащата се технология може да има важно предимство пред днешните централи за ядрено делене, като произвежда огромни количества неограничена мощност без дълготрайни радиоактивни отпадъци.

Но има големи препятствия пред производството на електроенергия от термоядрения синтез. От една страна, учените досега са постигнали само разпръснати случаи, при които експериментите с термоядрен синтез произвеждат повече енергия, отколкото е необходимо, за да се случат.

Съществуват и регулаторни, строителни и ситуиращи препятствия при създаването на нови флоти от електроцентрали, които да заменят части от съществуващите енергийни системи.

Великобритания и САЩ подписаха на 8 ноември споразумение за сътрудничество в областта на термоядрения синтез. Други страни, които се стремят към синтез, включват Австралия, Китай, Германия и Япония.

През август учени, използващи лазерни лъчи в национална лаборатория на САЩ в Калифорния, повториха пробив в термоядрения синтез, наречен запалване, при който за миг количеството енергия, идващо от реакцията на синтез, надмина това, което се концентрира върху целта.

Учените обаче изчисляват, че нетната енергийна мощност на този експеримент е само около 0,5% от енергията, която е отишла за изстрелване на лазерите.

От двата основни вида синтез, единият използва лазери, за да концентрира енергията си върху златна пелета, съдържаща водород.

Другият използва мощни магнити за улавяне на плазма или газообразен водород, нагрят до около 100 милиона градуса по Фаренхайт (55 милиона градуса по Целзий).


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Танас

    4 0 Отговор
    (Специално) Кери (скъл и боунс-а) няма да придвижи ядрения синтез нито инч напред.
  • 2 Не знам дали

    2 0 Отговор
    човечеството осъзнава какво ще стане ако някой открие евтин и ефективен начин за използването на термоядрената енергия. Ще има един еуфоричен в началото добив на енергия която ще започне да затопля планетата защото тази енергия не идва от Слънцето и е практически неограничена. Ще се претоплим благодарение на човешката алчност тъй както тези реактори ще се разпространят както соларите сега у нас - безконтролно. За тях поне енергията идва така или иначе от Слънцето.