Last news in Fakti

7 Декември, 2023 04:42 2 111 1

Венецуела и Гвиана ще преговарят по териториалния спор за региона Есекибо

  • венецуела-
  • гвиана-
  • спор-
  • петрол-
  • есекибо

Бразилската армия засилва присъствието си в северните градове Пакарайма и Боа Виста

Водещият дипломат на Венецуела Иван Гил е провел телефонен разговор с колегата си от Гвиана Хю Тод, "за да обсъдят въпроса за териториалния спор" за региона Есекибо, към който и двете страни претендират, предаде france24.com.

Дискусията се състоя по искане на Гвиана, се казва в изявление на правителството в Каракас, и е завършила със съгласието на страните да "запазят комуникационните канали отворени".

Междувременно бразилската армия заяви, че засилва присъствието си в северните градове Пакарайма и Боа Виста като част от усилията "да се гарантира неприкосновеността на територията".

А Съединените щати заявиха, че следят отблизо ситуацията.

„Притеснително е, ние наблюдаваме това много, много, много внимателно“, каза говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби пред репортери.

„Очевидно не искаме тук да има насилие или конфликти“, добави той.

Дългогодишният спор за Есекибо, управляван от Гвиана повече от век и включващ около две трети от нейната територия, се засили, след като ExxonMobil откри петрол там през 2015 г.

Във вторник Каракас предложи законопроект за създаване на венецуелска провинция в Есекибо и нареди на държавната петролна компания да издаде лицензи за добив на суров петрол в региона.

Окуражен от огромното мнозинство на гласувалите с "да" в противоречивия референдум за съдбата на Есекибо, проведен в неделя, президентът Николас Мадуро също даде ултиматум на петролните компании, работещи с концесии, издадени от Гвиана, да спрат дейността си в рамките на три месеца.

Президентът на Гвиана Ирфаан Али нарече изявленията на Мадуро "пряка заплаха" срещу страната му и каза, че ще потърси помощ от Съвета за сигурност на ООН.

Въоръжените сили на Гвиана са били „нащрек“, добави Али в рядко обръщение към нацията късно във вторник, и са в контакт с „партньори“, включително Съединените щати.

В сряда Венецуела потвърди, че е арестувала американски гражданин - Савой Джейдън Райт - по обвинения в "заговор" с ExxonMobil срещу референдума. Американските медии съобщиха, че арестът е извършен на 24 октомври.

Главният прокурор Тарек Уилям Сааб каза, че съветник на Доналд Тръмп на име Дамян Мерло и членове на венецуелската опозиция също са били замесени в „заговора“, въпреки че все още не са арестувани.

Външното министерство на Венецуела също обвини Али, че е дал „зелена светлина“ за военно присъствие на Съединените щати в Есекибо, „над което Гвиана поддържа фактическа окупация“.

Есекибо е дом на 125 000 от 800 000 граждани на Гвиана.

Междувременно върви съдебен процес пред Международния съд (МС) в Хага за това къде трябва да минават границите на региона.

Миналата седмица, два дни преди референдума, МС нареди на Венецуела "да се въздържа от предприемане на действия, които биха променили настоящата ситуацията на спорната територия".

Той обаче не удовлетвори спешното искане на Гвиана за спиране на референдума в неделя.

Гвиана, бивша британска и холандска колония, настоява, че границите на Есекибо са определени от арбитражен комитет през 1899 г.

Но Венецуела – която не приема юрисдикцията на Международния съд по въпроса – твърди, че река Есекибо на изток от региона образува естествена граница, призната още през 1777 г.

Каракас свика референдум, след като Гвиана започна да продава петролни блокове в Есекибо на търг през август.

Гласоподавателите на Венецуела бяха помолени да отговорят на пет въпроса, включително дали Венецуела трябва да отхвърли арбитражното решение от 1899 г., както и юрисдикцията на Международния съд.

Те също бяха попитани дали венецуелско гражданство трябва да бъде предоставено на хората - понастоящем гвианци - от нова "държава Гвиана Есекиба".

Властите в Каракас казаха, че 95 процента от гласоподавателите са подкрепили мерките.

Анализаторът на Международната кризисна група Мариано де Алба каза в сряда, че заплахите на Мадуро може да са стратегия за генериране на несигурност, за да се окаже „натиск върху правителството на Гвиана да седне и да преговаря“.

Гвиана многократно е заявявала, че смята Международния съд за последния арбитър по въпроса.

„В краткосрочен план реториката на конфронтация ще продължи, но в същото време смятам, че въоръжен конфликт е малко вероятен“, каза Де Алба пред АФП.

Но най-малката грешка при такива напрегнати обстоятелства може да предизвика бърза ескалация, предупреди той.

Бразилската армия съобщи, че пехотна бригада с почти две хиляди войници е "засилила" военното присъствие в граничния регион.

Войските са натоварени с "наблюдение и защита на националната територия".

Армията каза, че бронирани превозни средства ще бъдат изпратени от южните и централните райони на Бразилия, за да подсилят разполагането на север.

Попитан за спора в Ню Йорк, говорител на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш каза, че „генералният секретар силно подкрепя използването на единствено мирни средства за уреждане на международни спорове“.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.