Last news in Fakti

8 Декември, 2023 10:18 918 13

САЩ критикуват Израел за цивилните жертви в Газа

  • сащ-
  • газа-
  • израел-
  • цивилни-
  • критикуват-
  • хамас-
  • оон-
  • прекратяване на огъня

ООН ще изслуша искането за прекратяване на огъня

САЩ критикуват Израел за цивилните жертви в Газа - 1
Снимка: БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отправи най-острата си публична критика към Израел за воденето на войната срещу Хамас в южната част на Газа и заяви, че има разминаване между декларираните от правителството намерения за защита на цивилното население и жертвите, предаде Ройтерс.

"Тъй като стоим тук почти седмица след началото на кампанията в южната част на Газа... продължава да е наложително Израел да заложи на защитата на цивилното население", заяви Блинкен на пресконференция след среща с британския външен министър Дейвид Камерън във Вашингтон в четвъртък.

"И наистина остава разминаване между... намерението да се защити цивилното население и действителните резултати, които виждаме на място."

Израел заявява, че трябва да унищожи бойната групировка Хамас след нападението ѝ срещу Израел преди два месеца и прави всичко възможно, за да изведе цивилните от опасност, включително предупреждава за военни операции.

В четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън разговаря поотделно по телефона с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и йорданския крал Абдула. Байдън "подчерта критичната необходимост от защита на цивилното население и отделянето му от Хамас, включително чрез коридори, които позволяват на хората да се придвижват безопасно от определени зони на военни действия", заяви Белият дом.

По данни на Министерството на здравеопазването на Газа от 7 октомври, когато Израел започна да бомбардира Газа в отговор на трансграничното нахлуване на подкрепяните от Иран бойци на Хамас, които контролират анклава, са загинали повече от 17 170 палестинци, а 46 000 са били ранени. По данни на Израел при нападението на Хамас са загинали 1200 души, а 240 души са взети за заложници.

В петък израелските военни съобщиха, че 92-ма техни войници са били убити в боевете в Газа от началото на сухопътните им нахлувания на 20 октомври.

Още стотици палестинци са били убити в четвъртък при сраженията на Израел с бойците на Хамас в най-големите градове на ивицата Газа - 350 души, според говорителя на здравното министерство на Газа Ашраф Ал-Кидра. Израел съобщи, че силите му са убили няколко въоръжени лица в Хан Юнис, включително двама, които са открили огън от тунел.

Арабските държави подновиха искането си за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа, като Обединените арабски емирства поискаха от Съвета за сигурност на ООН да гласува в петък сутринта проекторезолюция.

Съединените щати и техният съюзник Израел се противопоставят на прекратяването на огъня, като твърдят, че то би било от полза единствено за Хамас. В петък във Вашингтон Блинкен трябва да се срещне с висши дипломати от арабските държави, включително Египет.

Проектът беше изменен, за да се каже, че както "палестинското, така и израелското цивилно население трябва да бъде защитено в съответствие с международното хуманитарно право" и да се "поиска незабавното и безусловно освобождаване на всички заложници".

За да бъде приета резолюцията, са необходими поне девет гласа "за" и да няма вето от страна на петте постоянни членки - САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания. САЩ не подкрепят никакви по-нататъшни действия от страна на съвета в този момент.

Тъй като натискът върху Израел във връзка с цивилните жертви на войната му за унищожаване на Хамас се увеличава, Палестинската власт работи с представители на САЩ по план за управление на Газа след края на войната, съобщи Bloomberg News.

Позовавайки се на палестинския министър-председател Мохамед Щайе, тя заяви, че предпочитаният резултат би бил Хамас да стане младши партньор под ръководството на Организацията за освобождение на Палестина (ООП), който да помогне за изграждането на нова независима държава, включваща Западния бряг, Газа и Източен Йерусалим.

"Ако те (Хамас) са готови да постигнат споразумение и да приемат политическата платформа на ООП, тогава ще има място за разговори.

Палестинците не бива да бъдат разделяни", каза Щайе, като добави, че целта на Израел да разгроми напълно Хамас е нереалистична.

В развитие, което би трябвало да помогне за улесняване на достъпа на повече хуманитарна помощ до Газа, Израел се съгласи с искането на САЩ да отвори граничния пункт Керем Шалом за проверка на камиони и техните товари, съобщи американски служител в четвъртък.

Египет, заедно с Организацията на обединените нации, лобира пред Израел да ускори процеса на инспекция, който изисква превозните средства да се движат до границата на Египет с Израел, преди да се върнат обратно в Рафах. По данни на ООН броят на камионите, които преминават ежедневно, е намалял до по-малко от 100 от близо 200 по време на примирието от 24 ноември до 1 декември.
Керем Шалом се намира на южната граница на Газа с Израел и Египет и през него преминаваха над 60 % от камионите, влизащи в Газа, преди началото на войната преди два месеца.

Без да се вижда краят на сраженията, главният съветник по националната сигурност на Белия дом Джон Финер заяви, че Съединените щати не са дали на Израел твърд срок за прекратяване на основните бойни операции срещу Хамас в ивицата Газа.

В южната част на Ивицата Газа са останали много "легитимни военни цели", включително "голяма част, ако не и повечето" от ръководството на Хамас, каза Финер на Аспенския форум за сигурност във Вашингтон.

Междувременно заложниците, които все още са държани от Хамас, са държани без комуникация в Газа въпреки призивите на Израел към Червения кръст да организира посещения и да провери тяхното благосъстояние.

Два месеца след нападението на Хамас, началото на еврейския празник Ханука беше тържествен момент за много хора в Израел.
Идит Охел, чийто 22-годишен син Алон беше отвлечен от въоръжени лица на Хамас от музикален фестивал на открито, където бяха убити 364 души, каза, че се надява на чудо.

"Той не знае, че е Ханука. Не мисля, че знае дните, кое е ден, кое е нощ", каза Охел. "Но той е в сърцата ни през цялото време."


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КРИТИКУВАТ

    17 1 Отговор
    САМО НА ПРИКАЗКИ ЗА ПРЕД ХОРАТА АМА НИКОЙ НЕ ИМ ВЯРВА ДАЖЕ И ХАМЕРИКАНЦИТЕ
  • 2 Аууу

    19 3 Отговор
    критикували ги!?!Видиш ли ?! А санкцийки и дела срещу военните им престъпления няма ли????
  • 3 Тото

    18 2 Отговор
    Критикува?????😂😂😂😂 Че те им изпращат ракети всеки ден!!!!! Лицемерието е взело връх !!!
  • 4 Макс

    2 10 Отговор
    Всичко е точно така както трябва. Няма невинни . Всички видяхме огромната им радост на 11.09.2001 и на 07.10.3023 . Успех на Израел !!!

    Коментиран от #6

  • 5 Хахахха ?? Очаквам Котарак?

    7 1 Отговор
    Гарфилд къде си бе КоТаРачЕ ??? Нали бяхте вие такивата като теб стройли инфраструктурите на сащ ?? Нещо май и Бай Пънистите не ви щаТ май май Послушаха резяните кърбиНИ ? АОЕ И Саудитците защото именно те помолиха сащ да не нападат хусите ??? Хахахах ае бе котке де отиде ела с аргументите пак
  • 6 Макс

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Макс":

    Поправка . 2023 г.
  • 7 Галина Колева

    5 1 Отговор
    Римляните са били прави....
  • 8 Дурхан

    11 0 Отговор
    Путин слезе в Близкия изток и САЩ почна да дава на задна и да критикува Израел ..бои се да изпусне мюсюлманите
  • 9 факуса

    8 1 Отговор
    санкции от демократичния свят няма,значи подкрепят убийствата,къде е к..тил хан от хага,много загрижен за окраинските деца
  • 10 Асен

    9 1 Отговор
    Само лудите и деменцията вярват на САЩ !! Признават си официално, че държавата им печели от военната промишленост, палят войни по света ,пият детска кръв и продължават да лицемерничат, умират военни и цивилни в Украина, в Газа е пълен ад ,а тези агресори потриват самодоволно ръце и видите ли " работят за мир", извратени идиоти!!!
  • 11 Моля коментирайте!!!

    4 0 Отговор
    В Газа са загинали повече от 17 170 палестинци, а 46 000 са били ранени, за 2 месеца, а в Украина
    24 февруари 2022 г. до 30 юни 2023 г. ООН е регистрирала общо 9 177 жертви и 15 993 ранени цивилни граждани!!!!!! Та кой е по, по, най...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ха ха

    1 0 Отговор
    Няма начин това в Газа да спре скоро. Натискът е върху Русия, Иран и Саудитска Арабия. Цените на петрола падат, а трябват пари за война. Русия и Иран подяждат саудитите. Последните намаляват производството за да крепят цените, но едва ли ще издържат дълго. Следва ценова война. Петролът на саудитите е с най-ниска себестойност.

    От една страна на Бай Дън му трябва евтин петрол за да има шанс на изборите, но от друга му трябват и радикалние пропалестински ислямолеви. Затова и небивалиците около палестинската държава. Няма да се състои. Не се надявайте!

    Цялата палестинска общност е изградена на принципа на подаянията и играта на жертва. Безброй хора се хранят от това. Хамас са си осигурили канали за търговия основно в Турция. Помощите от цял свят се усвояват през тези търговски канали. Как мислите, защо Ердо скръцна със зъби на Израел за преследването на Хамас на турска територия? Да сте чували, че ООН има две служби за бежанците? Едната е специално за палестина, а другата е за останалия свят. Броят на служителите е 30 000 срещу 19 000 за палестинската служба. Огромни пари и власт имат интерес да няма палестинска държава, а подаяния. И тези интереси не са израелски. Така, че мислете къде отиват данъците ни... ;)