Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Декември, 2023 15:53 2 562 22

Враг на Кремъл! Игор Гиркин се уплаши, че ще последва съдбата на Евгений Пригожин

  • игор гиркин-
  • евгений пригожин-
  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин

Неговите остри критики в крайна сметка го вкараха в руски затвор през юли тази година - малко след неуспешния бунт на "Вагнер" срещу Кремъл

Враг на Кремъл! Игор Гиркин се уплаши, че ще последва съдбата на Евгений Пригожин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Игор Гиркин, провоенен руски националист, хвърлен в затвора за критики срещу президента Владимир Путин, се тревожи, че ще го сполети същата съдба като боса на наемниците от "Вагнер" Евгений Пригожин, който загина в самолетна катастрофа по-рано тази година, след като се разбунтува срещу руския лидер, пише POLITICO.

"Арестът ми се случи месец след бунта на Пригожин", каза Гиркин пред руската медия "База" в интервю, публикувано в четвъртък.

"Най-големият ми страх е, че вместо обичайното наказание, ще бъда "амнистиран" по същия начин като Готвача", добави Гиркин, имайки предвид Пригожин, който получи прякора "Готвача на Путин" заради близостта си с руския президент, който му позволи да осигури доходоносни държавни договори за кетъринг.

Гиркин, 52-годишен бивш полковник от руската разузнавателна служба, с бойна позивна Стрелков, която се превърна в негово второ име, е известен с това, че ръководи руски паравоенни части в района на Донбас в Украйна през 2014 г. и за кратко става министър на отбраната в т. нар. Донецка народна република, руска марионетна държава, анексирана по-късно от Русия.

През 2022 г. той беше осъден задочно за убийство за свалянето на пътнически самолет на Malaysian Airlines (MH17) над Украйна през 2014 г., при което загинаха 298 души.

След приключенията си в Донбас Гиркин се позиционира като ултранационалистически военен коментатор, който многократно критикува тактиката и стратегията на Русия при нейното пълномащабно нахлуване в Украйна.

Неговите остри критики в крайна сметка го вкараха в руски затвор през юли тази година - малко след неуспешния бунт на Пригожин срещу Кремъл. Гиркин все още чака съдебен процес по обвинения в подбуждане към екстремизъм.

По-късно Гиркин обяви, че ще се кандидатира на руските президентски избори през 2024 г. и ще се състезава с Путин, но в четвъртък московски съд удължи предварителния му арест с шест месеца, което на практика не му позволява да се кандидатира.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха ха

    7 14 Отговор
    Този ако е на мястото на Путин от укрите ще остане само пепел.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Йо хо хо

    12 16 Отговор
    Посрещнаха Путин като цар в Абу Даби: Отношенията между Русия и ОАЕ са на безпрецедентно високо ниво на пук на НАТО и ЕС

    Коментиран от #13

  • 4 Русия забавя, но не забравя!

    7 12 Отговор
    Ликвидира предателите винаги!

    Коментиран от #8, #10, #18

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Стрелков - Гиркин

    6 3 Отговор
    Гледайте мен и си правете съответните изводи. Ако ме затворят, означава да забравите за победа в тази война , ако не ме затворят а ме изпратят да служа значи има надежда за победа.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Само питам

    13 5 Отговор

    До коментар #4 от "Русия забавя, но не забравя!":

    Пригожин беше Герой на РФ, Герой на ЛНР и Герой на ДНР. И казваш предател, а?
  • 9 Маце

    4 7 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Много ли разбираш от войници? Затова си разпран г..
  • 10 Само питам

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "Русия забавя, но не забравя!":

    А какво да правим с предателите от петата колона на Москва?
  • 11 Едно,

    9 4 Отговор
    две, три ... Готвача, фърфалака Гиркин, фърфалака Хуйло, Коня, Монголеца ... Всички по реда си на бунището. Хорошо.
  • 12 Хахахаха

    10 12 Отговор
    Всички хора с български лични документи но с руско самосъзнание трябва да последват съдбата на пригожин и предстоящата съдбата на гиркин-стрелков
  • 13 Хахахаха

    9 8 Отговор

    До коментар #3 от "Йо хо хо":

    Знаеш ли, има едно видео на Обманутьiй Россиянин, в който има кадри от посрещането на пусин в Абу Даби. Докато всички поздравяваха принца, всички подминаваха пусин без да го поздравят. Видеото е от вчера, на този канал който написах. Пуснете си го, който иска.
  • 14 Последния Софиянец

    7 4 Отговор
    За две години,почти, Специална военна операция " загинаха над 380 000 руски военнослужещи, а три пъти повече бяха ранени, някои от тях осакатени. Естествено че Путин ще набира нови и нови военнослужещи за войната срещу Украйна, защото ако загуби тази война, ще загуби и абсолютната си власт и живота си. Все пак Русия, която винаги е изоставала във военните технологии от ,,Запада", разчита на човешкия фактор. С кръв ще удавим германците, е тактиката на маршал Жуков. За това от 50 милиона жертви на ВСВ, 27 милиона са от СССР. Германците дават 6 милиона жертви общо , срещу СССР, Великобритания, Франция, Нидерландия, Норвегия, Полша, Югославия, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Демек Германия воюва от 1939- та година срещу,,Колективния запад", а от 1941- ва година воюва и срещу СССР. Е как тогава, Русия ще претендира че е победила ,,Запада" , след като е победила една страна от ,,Запада" с помощта на всички останали страни на,,Запада" ?
  • 15 Механик

    6 3 Отговор
    Най-важното е грузя 200 да не спира да върви с пълни камази и вагони към блатницата и страхливото с токчетата и имлантите да фулира памперса през час под миндера в калния бункер и всичко ще е наред! А копейките да си стенат в тинята цял живот, както най си обичат.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дгх

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Русия забавя, но не забравя!":

    Нека този да види, за каква държава се е борил и от президента на коя се страхува да не бъде убит. Неговите опасения са основателни. Ако държавата, за която се бореше беше демократична, сега нямаше да има такива опасения.
  • 19 Критик

    4 1 Отговор
    И защо не пишете какви са критиките му срещу правителството за които е вкаран в затвора за екстремизъм???

    Ами защото настояваше да се обяви война на Украйина и да бъде премазана и изравнена със земята, а не Путин да пипа с меки ръкавици и с разни СВО.

    Ама не ви уйдисва а:) Друго си е щом е критик!
  • 20 Партизан от куку ригу

    1 0 Отговор
    Не точна информация - пропаганда. Със сигурност смъртта на Пирожки има СБУ ,самите те се похвалиха за успешната терористична политика Похвалиха се официално по Украинската телевизия.Сверяваите си информацията преди да пишете глупави статии
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: