Last news in Fakti

8 Декември, 2023 22:27 17 222 34

Иран се домогва до Черно море с помощта на член на НАТО и ЕС - България

  • иран-
  • черно море-
  • русия-
  • украйна

Ислямската република се стреми към доходоносни пазари в Черноморския регион, но също така вижда възможност за разширяване на стратегическото сътрудничество с Русия

Иран се домогва до Черно море с помощта на член на НАТО и ЕС - България - 1
Снимка: Shutterstock

Иран вижда доходоносни пазари в Черноморския регион. Той също така вижда възможност за разширяване на стратегическото сътрудничество с Русия. И сега има шанс САЩ да се обърнат навътре към себе си през 2025 г., пише за The Hill Юлия Сабина-Джоя, преподавател в университета Джорджтаун и университета Джордж Вашингтон, ръководи програмата за Черно море на Близкоизточния институт във Вашингтон.

Всичко това е опасно. За да получите картината, започнете със свързване на точките.

През май миналата година Велислава Петрова пътува от София до Техеран. Носейки хиджаб на срещата си с външния министър на Иран Хосеин Амир-Абдолахян, заместник-министърът на външните работи на България обяви нови споразумения, които ще сближат членката на НАТО България и антиамериканската теокрация чрез разширено търговско и културно сътрудничество. България и Иран още преди няколко години се договориха за задълбочаване на сътрудничеството по въпросите на ядрената енергетика.

Миналото лято в Иран се появи още един гост - Лазар Команеску, генерален секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС) и бивш външен министър на Румъния. Команеску седна със същия Амир-Абдолахиан и изрази интерес към "засилване на вече активното сътрудничество". През 2022 г. Иран подписа сделка с румънска компания за износ на неуточнена техника и инженеринг. Това беше, докато Иран се подготвяше, за да изпрати треньори и дронове камикадзета за руски атаки срещу Украйна.

Иран иска икономическо и технологично сътрудничество с членовете на НАТО и ЕС Румъния и България. Разширява икономическите връзки с Турция, Азербайджан и Армения. А за иранските молли бизнесът е стратегия, а външната политика е антизападна. Не е изненада, че Ислямската република иска да потъне по-дълбоко в Черноморския регион, за да разшири стратегическото си сътрудничество с Русия.

През последните две години Иран се превърна в единствения истински съюзник на Владимир Путин. Техеран предоставя дълбоки познания относно избягването на санкции и предоставя смъртоносни оръжия, когато никой друг не го прави. И има quid pro quo. Черноморският регион е едновременно транзитен маршрут и крайна дестинация за иранските оръжия и незаконната търговия с петрол. Русия може да разчисти пътя.

Иран има огромни познания и опит в избягването на санкции. Като сила, изнасяща енергия, бореща се със сериозен режим на санкции в продължение на десетилетия, моллите са усвоили изкуството. Иран инвестира във флотилия от употребявани (и опасно стари) кораби за превоз на санкционирани стоки, особено петрол и оръжия. Собствеността и движението на тези така наречени кораби-призраци са забулени.

Веднага след като всеобхватният режим на санкции удари Русия миналата година, стотици кораби от призрачния флот на Иран започнаха да работят по маршрути от и до Русия. Много от тези кораби-призраци сега пътуват до и от черноморските пристанища на Русия. Те действат през Босфора и Керченския проток, като между другото носят със себе си "огромни екологични щети и рискове за безопасността и свързаните с това разходи", предупреждава Министерството на финансите на САЩ.

Това е най-малкото ни безпокойство, разбира се. Ако бъде оставено без контрол, руско-иранското морско стратегическо сътрудничество ще се задълбочи.

През юни Ислямската република обяви планове за създаване на съвместна корабна компания с режима на Путин. Русия предостави на Иран (и Китай) достъп до канала Волга-Дон, единственият воден път, през който Москва и Техеран вече могат да изпращат кораби от своите флотилии в Каспийско море в Черно море. До миналата година Кремъл никога не е разрешавал на никоя друга държава достъп до канала. Сега Техеран навигира - и помага на Москва да драгира и разшири - този стратегически жизненоважен канал.

Съдбата на Украйна е на първо място. Иранският дрон Shahed се превърна в руски фаворит. Миналото лято членове на Революционната гвардия бяха в окупирания Крим, обучавайки руснаци да управляват тези дронове камикадзе. Вече повече от година рояци от тях тероризират цивилното население на Украйна в градските райони и увреждат енергийната инфраструктура на страната. Това лято ирански дронове дори паднаха на територията на НАТО. Те са ефективни и рентабилни. Един Shahed струва $10 000 до $20 000. Една ракета, използвана за сваляне на такъв дрон от система Patriot, струва 1 милион долара.

Наскоро Белият дом предупреди, че Иран може да предостави балистични ракети на Русия. Иран иска да купи военно оборудване за милиарди долари от Русия, включително най-модерните бойни самолети, които Русия може да предложи. В края на миналия месец Техеран заяви, че сделката за модерни изтребители Сухой Су-25, бойни хеликоптери и стотици учебни самолети е финализирана.

Има точки за свързване. В Русия Иран получи достъп до регион с мюсюлманско мнозинство, Татарстан. Именно в татарската столица Казан, един от най-големите градове в Русия, Иран строи дронове във фабрика, в която работят деца.

Не е време Америка да се обръща навътре. Ако не друго, Вашингтон се нуждае от по-широк обектив.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    129 18 Отговор
    Само САЩ ли да се домогват? Колко държави е нападнал Иран през последния един век?

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Майна

    84 14 Отговор
    Ха ха ха ха..
    Пълен виц..
    Вие виждате ли някой ,, смелчага,, от сглобката да ,, наруши,, ..,,евроатлантическите,, интереси..
    Леле, Тагарев да не е двоен агент..
    Тагарев , стягай куфара и беж..
    Разконспириран си, ха ха ха..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Глей сига

    129 28 Отговор
    ПЕРСИТЕ СА ДОБРЕ ДОШЛИ
    ИЗГОДНАТА ТЪРГОВИЯ ПРЕДИ ВСИЧКО
    А ЗАБРАВИХ НЕ ПОМНЯ ДА СА НИ ПРОДАВАЛИ САМОЛЕТИ НА ХАРТИЯ И СТАРИ БЕ ТЕ ЕРИ НА ДВОЙНА ЦЕНА НА НОВИ
    НЕ СА НИ ИСКАЛИ ДА ИМ ПОДАРЯВАМЕ РЕАКТОРИ И БМП ТА
    НЕ НИ ПРОДАВАТ ГАЗ НА ДВОЙНА ЦЕНА
    ДЕ ДА ЗНАМ ИЗГЛЕЖДАТ МИ ЧИТАВИ В СРАВНЕНИЕ С СЕГАШНИТЕ НИ ДРУЖКИ

    Коментиран от #9

  • 8 Амин

    76 15 Отговор
    "И сега има шанс САЩ да се обърнат навътре към себе си "
    Дай Боже!!!!
  • 9 мдаааа

    68 16 Отговор

    До коментар #7 от "Глей сига":

    Верно е ... И на мен ми изглеждат много по-читави от ония , които ни завлякоха с 30 и кусур тона злато ...

    Коментиран от #16

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Логично

    75 17 Отговор
    Изолирането на Русия с едностранни санкции от Запад, я принуждава да си сътрудничи с държави като Иран и Северна Корея - ах каква неприятна изненада!!! Светът и затова се бори за многополярност, за да обезсили едностранно въведени от Хегемоните санкции
  • 12 Перо

    32 14 Отговор
    Ционистки уйдурми!
  • 13 Ретроспективно погледнато

    80 19 Отговор
    С Иран имаме много по-дълбоки връзки отколкото с американците
  • 14 Гого

    66 11 Отговор
    Ами не е работа на САЩ да определя Иран с кого и как да развива своите международни отношения. Краварите така и все още не са разбрали, че вече те не могат да определят развитието на нациите. Това много ги боли, но ще ги още повече в близко бъдеще. Времето на хегемонията на САЩ свършва. За сега се очертава влиянието им да простира върху продажната Европа и някои страни от Азия, Австралия и може би отскоро Аржентина. Останалия свят вече показа червения картон на янките и влиянието им върху световната политика отминава. Иска ли им се, или не врмето им изтича. И колкото по скоро го разберат, толкова по малко щети ще претърпят. Военното решение не е за тях. Те вече все по вече заприличват на беззъба старица, която никой няма да чини и чеп за зеле. Края им наближава, както и на западаща Европа. А НАТО? Че то има ли такова нещо въобще? Една куха организация, която дори и себе си не може да защити от никого. НАТО е придатък на САЩ и без него е един спукан балон. С края на краварите ще дойде и края на НАТО. А с това и на ционизма в Израел. Евреите ще трябва да претърпят катарзис и да заживечт в мир с една нова Палестинска държава, която да се създаде най после. Иначе....... Няма да има еврейска държава.

    Коментиран от #15, #27

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 мдаааа

    4 19 Отговор

    До коментар #9 от "мдаааа":

    Да поясня на "рибките" ... След Деветосептемврийската "революция" ..
  • 17 Казан е старата българска столица

    35 0 Отговор
    Сега там се правят ирански дронове.
  • 18 Иван

    20 0 Отговор
    Бракмата Байрактар се превърна в укро фаворит.
  • 19 мдаааа

    6 1 Отговор
    Интересното е , че се е хванал за тоя член и не го пуска ...
  • 20 Исторически парк

    29 2 Отговор
    Щом е ходила значи посолството е разрешило.. те министрите гък не казват преди да получат одобрение от козяк
  • 21 Име

    20 1 Отговор
    Насила нищо не става, ако имаме интереси - ще търгуваме. Всички ужасии от Иран, не могат да се пренесат и тук - ние сме дълбоко светска държава, ако за това става въпрос, а и досега никога никой не ни е казвал какво да правим насила.

    Или може би не сме независими.
  • 22 Ярема

    13 1 Отговор
    убива говедата

    Коментиран от #34

  • 23 Иран

    12 2 Отговор
    Обича САЩ , обича и НАТО , обича и Израел , обича и Черно море......обича и Бойчо и Кире, и Денко. .....
  • 24 Име

    9 4 Отговор
    Един дрон от 20 000 долара се сваля с Пейтриът за 1 милион. Ха-ха, то става доста смешно - навремето Вермахта е имал Панцерфауст - за няколко марки са взривявали танкове.

    Значи, въпросът е - че няма въпрос. На практика нищо няма да стане под никаква форма. Война на дронове.
  • 25 Лост

    19 1 Отговор

    До коментар #10 от "Истината":

    А за един дето играеше танц със саби да си спомняш?
  • 26 Фен рз

    21 0 Отговор
    Само като прочетеш последното изречение че в Русия в завода работели деца и ти става ясно колко е вярно

    Коментиран от #33

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Време е

    9 2 Отговор
    Две трети от света мислят, че е време САЩ да се занимават със собствените си проблеми. Достатъчно зло са причинили на света.
  • 29 ЧЕРНО МОРЕ Е БЪЛГАРОРУСКО

    14 2 Отговор
    ЗАВИНАГИ - ЧИБА НА НАТО И САЩ , ДА ВЪРВЯТ НА МАЙ ....ТА СИ !
  • 30 БОГДАН

    1 0 Отговор
    БОГДАН
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Антикомунист

    3 5 Отговор
    Ако имаше още една държава като САЩ, редът по света щеше да е гарантиран. Колкото и мощна икономика да са им идват в повече комунистическите боклуци и диктаторски режими....
  • 33 БМДТ

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "Фен рз":

    Мъжете не са ли на фронта? Или пък в 3 дневната СВО не воюват граждани на Русия, а на Непал?
    Явно си малък и не си участвал в ученически бригади. През комунизЪма това(да работят деца в промишлени предприятия и ТКЗС) си беше нормална практика.
  • 34 Стой

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ярема":

    Си говедо.