Last news in Fakti

10 Декември, 2023 05:05 2 470 4

Екоактивисти боядисаха зелена водата в Канале гранде във Венеция

  • канале гранде-
  • венеция-
  • протест

Проявата е в знак на протест срещу липсата на напредък на форума на високо равнище КОП28 в Дубай

Екоактивисти боядисаха зелена водата в Канале гранде във Венеция - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италиански природозащитници използваха днес боя, за да оцветят в зелено водата в Канале гранде във Венеция в знак на протест срещу липсата на напредък на форума на високо равнище КОП28 в Дубай, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Протестиращите от групата „Бунт срещу унищожението“ се спуснаха с въжета за катерене от моста Риалто и разпънаха транспарант : „КОП28: Докато правителството приказва ние висим на косъм“.

При подобни протести позеленяха участъци от реки и канали и в други италиански градове – По в Торино, Тибър в Рим.

„Бунт срещу унищожението“ увери, че след няколко часа оцветената вода ще възвърне обичайния си цвят.

„Междувременно, докато правителствата приказват, ние броим щетите и жертвите на постоянните наводнения и пожари, се казва в изявление на активистите.

Природозащитниците обявиха, че са използвали безвредна флуоресцентна боя, използвана в промишлеността за проследяване на обекти във водата.

Кметът на Венеция Луиджи Бруняро обаче осъди, по думите му, тези „ековандали“ и призова италианските власти да ги накажат.

По време на днешния протест движението на лодки по Канале гранде беше преустановено, а водата в канала и наскоро възстановените колони на моста Риалто трябва да бъдат проверени от съображения за сигурност, каза кметът.

„Венеция е уязвим град, който трябва да бъде обичан и уважан! Стига толкова!“, добави кметът Бруняро.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От което

    2 0 Отговор
    Водата стана силно екологична
  • 2 Смърди та се нетрае

    1 2 Отговор
    Венеция няма канализация и пречиствателни станции , всичко от индустриата и фекалиите се изливат в реките и морето и всичко е мъртво .Няма риба . А лятото фекалиите по каналите на Венеция как смърдят , затова ръсят отрови и хлор да подтискат вонята .
  • 3 безвредна боя

    0 0 Отговор
    Като е безвредна ше изпият ли по една чаша от нея.
  • 4 Червена зора

    0 0 Отговор
    Интересно ми е, как се борят срещу правителството след като те самите замърсяват водата?
Новини по държави: