Last news in Fakti

11 Декември, 2023 05:17 1 241 5

Външните министри от ЕС обмислят следващите стъпки в отговор на войната между Израел и Хамас

  • израел-
  • хамас-
  • европейски съюз

Очертават се санкции срещу финансите на Хамас, както и срещу израелски заселници, упражнявали насилие върху палестинци

Външните министри от ЕС обмислят следващите стъпки в отговор на войната между Израел и Хамас - 1
Снимка: Фейсбук

В понеделник външните министри на Европейския съюз ще обмислят възможни следващи стъпки в отговор на кризата в Близкия изток, включително санкции срещу финансите на Хамас и забрани за пътуване на израелски заселници, отговорни за насилието на Западния бряг, предаде Ройтерс.

На среща в Брюксел министрите от 27-те държави от блока ще изслушат и украинския си колега Дмитро Кулеба, докато обсъждат бъдещата подкрепа за Киев.

Докато представители на ЕС настояват да се помогне на Украйна да отблъсне руската инвазия, избухването на войната между Израел и палестинската въоръжена групировка Хамас принуди блока да се съсредоточи отново върху Средния Изток.

Войната извади наяве дълготрайни и дълбоки разделения относно израелско-палестински конфликт между страните от ЕС.

Хамас вече е в списъка на Европейския съюз като терористична организация, което означава, че всички средства или активи, които има в ЕС, трябва да бъдат замразени.

ЕС каза в петък, че е добавил Мохамед Дейф, генерален командир на военното крило на Хамас, и неговия заместник Маруан Иса към своя списък с терористи под санкции.

Дискусионният документ предполага, че ЕС може да отиде по-далеч, като се насочи към финансите и дезинформацията на Хамас.

Държавите от ЕС, включително Франция и Германия, казаха, че вече работят заедно за напредъка на подобни предложения.

Висши служители на ЕС като ръководителя на външната политика Жозеп Борел също изразиха тревога от нарастващото насилие от израелски заселници срещу палестинци в окупирания Западен бряг.

Документът предполага, че отговорът на ЕС може да включва забрани за пътуване до ЕС, както и други санкции, за отговорните за нарушаване на правата на човека.

Франция каза миналия месец, че ЕС трябва да обмисли подобни мерки. А белгийският премиер Александър Де Кроо каза миналата седмица, че “екстремистките заселници на Западния бряг" ще получи забрана за влизане в страната.

Дипломати казаха, че ще бъде трудно да се постигне необходимото единодушие за забрани в целия ЕС, тъй като страни като Австрия, Чехия и Унгария са верни съюзници на Израел.

Но някои предполагат, че решението от миналата седмица на Съединените щати, най-големият поддръжник на Израел, да започнат да налагат визови забрани на хора, участващи в насилие на Западния бряг, може да насърчи страните от ЕС да предприемат подобни стъпки.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 BBБОС

    1 0 Отговор
    Тази война е между две терористични групи така,че санкции и за двете