Last news in Fakti

11 Декември, 2023 05:49 1 104 2

Разговорите на КОП28 навлизат във финалната фаза

  • климат-
  • затопляне-
  • дубай

Очаква се призив към страните от форума в Дубай, да намалят драстично емисиите на парникови газове

Разговорите на КОП28 навлизат във финалната фаза - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Следващите няколко дни може да са последният шанс на света за поддържане на глобалното затопляне в безопасни граници, заявиха участниците в срещата на върха на ООН за климата КОП28, предаде Гардиън.

Тъй като преговорите в Дубай вече навлизат във финалната си фаза, световните правителства все още са далеч едно от друго по основния въпрос дали да премахнат изкопаемите горива.

Министърът на климата на Дания Дан Йоргенсен, който е натоварен с една от ключовите роли в постигането на споразумение между дълбоко разделени правителства, каза: „Не можем да преговаряме с природата. Климатът не може да прави компромис. Никакви добронамерени думи няма да променят нищо, освен ако не действаме. Тази седмица може да е последната ни възможност да ни насочи към поддържане на затоплянето с 1,5C”

Йоргенсен, заедно с южноафриканския министър Барбара Крийси, ще председателства преговорите по глобалната равносметка, процес съгласно Парижкото споразумение за климата от 2015 г., който оценява напредъка – или липсата му – за постигане на целите на договора за задържане на покачванията на глобалната температура “доста под” 2C и “преследване на усилия” за да ги поддържа до 1,5C над прединдустриалните нива.

Доказано е, че светът е далеч от пътя да остане в тези граници, които според учените са жизненоважни за предотвратяване на най-лошите въздействия от климатичната криза. Средните температури за тази година вероятно ще счупят рекорди и ще се доближат до прага от 1,5C, а при настоящите тенденции светът ще достигне 3C затопляне, което ще направи части от планетата практически необитаеми.

Поради тези причини глобалната равносметка също ще съдържа препоръки към правителствата за “корекция на курса”, като се иска от тях да променят политиките и да въведат мерки, които ще намалят драстично емисиите на парникови газове.

Ключова част от глобалната равносметка е дали държавите ще се съгласят да премахнат или да намалят изкопаемите горива. Повече от 100 страни призовават за такава резолюция, като се позовават на научни съвети, но някои могъщи нации, включително Китай и Индия, са против подобен ход.

Големи производители на изкопаеми горива, като САЩ, Канада, Норвегия и ЕС, са обвинявани, че се опитват да блокират недвусмислено споразумение за постепенно премахване.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!!!

    3 0 Отговор
    Който иска да си намаля ползването на горива и да се връща в каменната ера.
  • 2 Тея, глобалето

    1 0 Отговор
    са абсолютни наглеци и психопати. Интересно как са успели да привлекат толкова катили на тяхна страна?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания