Last news in Fakti

14 Декември, 2023 04:32 1 221 6

Израел потвърди за 9 свои войници, убити при засада в град Газа

  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • засада-
  • убити

Премиерът Бенямин Нетаняху отново отхвърли международните призиви за прекратяване на огъня

Израел потвърди за 9 свои войници, убити при засада в град Газа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Палестинските екстремисти извършиха една от най-смъртоносните атаки срещу израелски войници от началото на инвазията в Газа, убивайки най-малко девет от засада в града, съобщиха военните в сряда, знак за твърдата съпротива, която Хамас все още оказва, въпреки повече от два месеца на опустошителни бомбардировки от Израел.

Засадата в гъсто населен квартал дойде след многократни неотдавнашни твърдения на израелските военни, че са разбили командната структура на Хамас в Северна Газа, предаде Лос Анджелис Таймс.

Упоритите битки подчертават колко далеч изглежда Израел от целта си да унищожи Хамас — дори след като военните отприщиха разрушителна атака срещу Газа. Израелското въздушно и наземно нападение е убило повече от 18 600 палестинци, според здравните власти в Газа. Град Газа и околните градове са разрушени. Близо 1,9 милиона души бяха прогонени от домовете си.

Произтичащата хуманитарна криза предизвика международно възмущение. Съединените щати многократно са призовавали Израел да предприеме по-сериозни мерки, за да щади цивилните, въпреки че блокира международните призиви за прекратяване на огъня и спешно предостави военна помощ на своя близък съюзник.

Израелските войски все още водят тежки битки с палестински бойци в и около град Газа, повече от шест седмици след като нахлуха в северната част на анклава, следвайки бунтовниците от атаката от 7 октомври.

Сблъсъци бушуваха през нощта и в сряда в множество области, с особено тежки боеве в Шиджая, гъсто населен квартал, който беше сцена на голяма битка по време на войната през 2014 г. между Израел и Хамас.

“Това е ужасяващо. Не можахме да заспим”, каза по телефона Мустафа Абу Таха, палестински селскостопански работник, който живее в квартала. “Ситуацията се влошава и нямаме безопасно място, където да отидем.”

Засадата беше извършена във вторник в Шиджаия, където израелските войски, претърсващи група сгради, загубили комуникация с четирима войници, които били обстрелвани, казаха военните. Когато другите войници започнали спасителна операция, те били нападнати от засада със силна стрелба и експлозиви.

Сред деветте загинали е полковник Ицхак Бен Басат, 44, най-старшият офицер, убит в наземната операция, и подполковник Томер Гринберг, командир на батальон.

Премиерът Бенямин Нетаняху каза, че това е бил „много труден ден“, и отново отхвърли международните призиви за прекратяване на огъня.

“Продължаваме докрай, няма спор. Казвам го дори предвид голямата болка и международния натиск. Нищо няма да ни спре, ще продължим докрай, до победа, нищо по-малко,” каза той в разговор с военни командири.

Силни валежи през нощта заляха палаткови лагери в южната част на Газа, където Израел насочи хората да потърсят убежище, въпреки че този регион също е подложен на ежедневни бомбардировки.

В централния град Дейр ал Балах бурята донесе студени ветрове и наводни зона за подслон зад болница, изпращайки порои от вода, течащи между палатките. „Ситуацията е катастрофална” каза Ибрахим Арафат, баща на 13 деца, който избяга от Шиджая.

Поради боевете и блокадата на Газа от Израел, здравната система и операциите за хуманитарна помощ се сринаха в големи части от територията, а хуманитарните работници предупредиха за глад и разпространение на болести сред разселените хора.

Израел нахлу в южната част на Газа преди почти две седмици и тежките боеве продължават в първата му цел — град Хан Юнис. Израелските удари през нощта удариха две жилищни сгради в и около града, а сред загиналите има три деца, две жени и възрастен мъж, според роднини и болнична информация.

Атака в сряда вечерта в южния град Рафа уби 19 души от две семейства, според болничната администрация.

Израелските военни рядко коментират отделни удари. Израел твърди, че се опитва да избегне нараняването на цивилни и обвинява Хамас за високите жертви, защото крие бойци в жилищни райони.

Израелските военни нападения и атаките на заселници в окупирания Западен бряг струват на палестинската икономика 25 милиона долара на ден.

Гневът заради жертвите от войната изглежда е довел до скок в подкрепата сред палестинците за Хамас, който управлява ивицата Газа.

Проучване, проведено от Палестинския център за политика и проучвания, установи, че 44% от респондентите в окупирания Западен бряг заявяват, че подкрепят Хамас, при само 12% през септември. В Газа екстремистите имат 42% подкрепа спрямо 38% преди три месеца.

Проучването показа преобладаващо отхвърляне на подкрепяния от Запада президент Махмуд Абас, като близо 90% казват, че той трябва да подаде оставка. Много палестинци гледат на администрацията на Абас като корумпирана, автократична и неефективна.

САЩ искат Абас и международно признатата Палестинска власт, която администрира части от Западния бряг, да управлява и Газа, която Хамас заграби от нея през 2007 г. Те също така искат да съживят отдавна несъществуващия мирен процес, за да се преговаря за създаването на палестинска държава. Правителството на Нетаняху е твърдо против палестинската държавност.

Късно в сряда върховният водач на Хамас Исмаил Хания каза, че всички планове за Газа, които не включват Хамас, са „илюзия и мираж” въпреки че подчерта, че групировката е отворена за спиране на боевете. Говорейки пред Al Masira TV, канал, свързан с йеменската въоръжена групировка хути, той заяви, че Хамас е нанесъл „огромен удар” на Израел.

Президентът Байдън каза във вторник, че е заявил на Нетаняху, че Израел губи международна подкрепа заради своите „безразборни бомбардировки“.

“Израел не изглежда да е близо до постигането на военната си цел”, заяви Майрав Зонзейн, старши израелски анализатор от Международната кризисна група, коментирайки смъртоносната засада във вторник.

“Тъй като Байдън вече сигнализира за загуба на търпение, липсват признаци за освобождаване на заложници, а икономиката на Израел е претоварена, хуманитарната криза в Газа е с епични размери. Така Израел може да се окаже в много по-лоша позиция, с много понесени загуби и без победа,” написа Зовзейн.

Въпреки че израелската общественост изглежда подкрепя в голяма степен войната срещу Хамас, това настроение може да се промени, ако броят на загиналите сред израелските войници продължи да нараства.

Смъртта на войниците е емоционална тема в Израел, малка страна с 9 милиона души, където военната служба е задължителна за повечето евреи. На практика всяко семейство познава роднина, приятел или колега, който е загубил член на семейството си във война. Имената на загиналите войници се обявяват в началото на националните новинарски емисии.

В Израел вниманието все още е насочено към зверствата, извършени на 7 октомври, когато около 1 200 души бяха убити, предимно цивилни, според властите в Тел Авив, и около 240 души бяха взети за заложници, около половината от които остават в плен. Военните твърдят, че 115 войници са били убити при сухопътната офанзива.

Медийното отразяване или обществено обсъждане на тежкото положение на цивилните в Газа е оскъдно, въпреки че международното възмущение нараства.

Въпреки призивите на САЩ за намаляване на цивилните жертви, жертвите продължават да нарастват с шеметна скорост.

Управляваното от Хамас Министерство на здравеопазването на Газа не уточни броя на жените и непълнолетните, но се предполага, че те съставляват около две трети от загиналите 18 600 човека. Жертвите вероятно са повече, защото се смята, че хиляди са затрупани под развалините, казаха от министерството. В посочената бройка влизат цивилни и бойци.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТрампЛин

    0 19 Отговор
    Лека им пръст. Смърт за Хамас?

    Коментиран от #4

  • 2 Аййййй

    14 2 Отговор
    Малко са
  • 3 Лумпен

    16 2 Отговор
    Браво на палестинците!
    Бой по канчетата на еврейте!
    Да се събудят най накрая арабелите и да ги смачкат наглите еврей
  • 4 Равносметка

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "ТрампЛин":

    Ще си платят. За 1 евреин по 20 чалми
  • 5 Браво,

    1 0 Отговор
    но още трябва.
  • 6 Небинарен евро-жидо-атлантик с аутизъм

    1 0 Отговор
    Поздрави на господин Оскар председателя Шалом