Last news in Fakti

14 Декември, 2023 07:50 785 0

Ще има ли ново споразумение за Газа? "Хамас" мълчи

  • катар-
  • израел-
  • хамас-
  • газа

Катарските власти са в контакт с представители на "Хамас" в Газа, които след това предават информация на своите лидери, които се крият от Израел

Ще има ли ново споразумение за Газа? "Хамас" мълчи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Групировката "Хамас" не е отговорила на предложенията на Катар от последните дни да се върне към преговорите за връщане на заложниците на Израел, съобщи CNN. Водещата телевизия се позова на източник, информиран за усилията.

Катар, САЩ и други посредници се опитват да подновят тези преговори и Катар е предал на "Хамас" нови предложения - да освободи не само останалите жени пленници, но и мъжете, заявиха този източник и високопоставен американски служител пред телевизията. Втори събеседник на Си Ен Ен уточни, че не се водят активни преговори, а се обсъждат и анализират идеи за това как да бъдат възобновени и какво да се предложи на страните.

Катарските власти са в контакт с представители на "Хамас" в Газа, които след това предават информация на своите лидери, които се крият от Израел.

САЩ и преди са отбелязвали, че преговорите с "Хамас", които доведоха до размяна на заложници за палестински затворници през ноември, са били изключително трудни. Източниците на CNN смятат, че офанзивата на израелските военни в южната част на ивицата Газа, особено в Хан Юнис, трябва да накара "Хамас" да освободи още групи заложници.

"Това може да е момент, в който "Хамас" да се замисли отново за завръщане на масата за преговори", обясни американски служител.

На 13 декември израелският външен министър Ели Коен заяви, че страната му ще продължи да се бори срещу Хамас, независимо дали има подкрепата на международната общност.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА