Last news in Fakti

18 Декември, 2023 09:09 1 033 2

Ново примирие в Близкия изток? Израел и "Хамас" излеждат готови

  • хамас-
  • израел-
  • газа-
  • бенямин нетаняху

По-рано Израел и "Хамас" се договориха за временно прекратяване на огъня за размяна на заложници срещу палестински затворници

Ново примирие в Близкия изток? Израел и "Хамас" излеждат готови - 1

Двама египетски източника от сферата на сигурността съобщават, че Израел и "Хамас" са готови да подновят прекратяването на огъня и да освободят заложниците, въпреки че остават различия относно начина, по който това ще бъде приложено, пише Reuters.

Египет и Катар, които преди това бяха договорили едноседмично прекратяване на огъня и освобождаване на заложници, настояха да се ускори помощта и да се отвори пропускателният пункт Керем Шалом, преди да започнат каквито и да било преговори.

Израелски служител заяви, че хуманитарната помощ е допусната в ивицата Газа, след като египетски източници първоначално обявиха, че тя е била забавена.

Надеждите за мир се повишиха в събота, когато източник разкри, че директорът на израелското разузнаване е разговарял с катарския премиер в петък.

"Хамас" настоява да се състави списък на заложниците, които да бъдат освободени едностранно, и изисква израелските сили да се изтеглят отвъд предварително определените линии.

Въпреки че Израел се съгласи, че "Хамас" ще изготви списъка, източници заявиха, че той изисква времева рамка и преглед, преди да се определи времето и продължителността на прекратяването на огъня. Израел отказва да се изтегли, добавиха източниците.

От "Хамас" казват, че пълното прекратяване на огъня е предпоставка за освобождаването на заложниците.

За мен е важно да поясня, че Силите за отбрана на Израел са решени да изпълнят задачата за демонтирането на "Хамас", заяви говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари на пресконференция в неделя.

По-рано Израел и "Хамас" се договориха за временно прекратяване на огъня за размяна на заложници срещу палестински затворници.

Още на 1 декември, когато прекратяването на огъня трябваше да бъде удължено с още един ден, израелската армия обяви възобновяване на военните действия в Ивицата Газа и срещу групировката "Хамас".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    Решението е Едно Истински Мир
  • 2 Верно ли ще има

    2 4 Отговор
    примирие между малкият терорист Хамас и големият терорист Израел ? Ще се прегърнат ли ?