Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Декември, 2023 10:35 5 532 40

"Ню Йорк Таймс": Нова военна стратегия за Украйна?

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • нато-
  • володимир зеленски

Според вестника американците следват консервативна стратегия, според която през 2024 г. Украйна трябва да задържи териториите си и да натрупа сили и запаси от оръжия чрез разработване на собствено производство

"Ню Йорк Таймс": Нова военна стратегия за Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ се опасяват, че Украйна може да загуби войната. Според "Ню Йорк Таймс" Вашингтон работи по нова военна стратегия, с която да помогне на Украйна в следващите месеци, които ще са голямо изпитание.

След незадоволителните резултати от контраофанзивата на украинската армия това лято САЩ подготвят нов военен план за Украйна, съобщи "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на свои източници. Според вестника американски генерал пътува до Украйна за тази цел и ще прекара там "доста време". Вестникът цитира също така американски и украински военни представители, според които в рамките на един месец подробностите за новата стратегия ще бъдат разработени в серия от военни учения, които ще се проведат в германския град Висбаден.

Киев не осъзнава колко несигурно е финансирането на войната

Вашингтон се опасява, че Киев може да загуби войната без нова стратегия и допълнително финансиране. Според американски служители много от украинските въоръжени сили и украинското ръководство изхождат от нереалистични очаквания за американските военни доставки, като искат "милиони снаряди от западни запаси, които не съществуват", и не осъзнават колко "нестабилно е по-нататъшното американско финансиране на войната".

Според вестника американските служители смятат, че Украйна ще трябва да воюва с по-ограничен бюджет. Те също така се опасяват, че без промяна в стратегията, 2024 г. може да прилича на 1916 г. - най-смъртоносната година от Първата световна война, когато загиват хиляди хора, а фронтовата линия почти не се променя.

Украйна трябва да задържи териториите и да натрупа сили

Според вестника американците следват консервативна стратегия, според която през 2024 г. Украйна трябва да задържи териториите си и да натрупа сили и запаси от оръжия чрез разработване на собствено производство.

Част от американските военни смятат, че тази стратегия ще помогне на Украйна да си бъде самодостатъчна, ще гарантира нейната сигурност и ще ѝ даде възможност да отблъсне всяка нова руска офанзива. "Целта е да се създаде достатъчно реална заплаха, за да може Русия да обмисли участие в смислени преговори в края на следващата година или през 2025 г.", обобщава “Ню Йорк Таймс” изказванията на източниците си.

В същото време украинците проучват стратегия, основана на удари зад руските линии, пише изданието, като дава за пример есенните атаки срещу обекти в Крим. Украинската страна търси креативни начини да извади Русия от равновесие, като нанася удари по оръжейни заводи, складове за оръжие и влакове с боеприпаси, твърдят източниците на американското издание.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бонев

    104 1 Отговор
    Новата стратегия ще е вече използваната в Авганистан.
  • 2 Кон та Рак

    98 1 Отговор
    Отиде коня в реката ... Провал ...

    Коментиран от #35

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 3.14К

    84 2 Отговор
    Точно така ще се случи пълнта денацификация под мотото "война до последния украинец". Супер стратегия, която ще повтори прехваленото контранастепление.
  • 5 Лост

    83 0 Отговор
    Не стига, че си изпробват оръжията, ами ще оставят Украйна без украинци.
  • 6 Хахахаха

    81 3 Отговор
    Старата не проработи, ще видим как ще е с новата! Видя се , че Путин е търпелив, ще изчака и други "стратегии" от натовските "стратези"!
    И аз да препоръчам нещо: използвайте 13та хватка от джудото! 😅😂🤣
  • 7 Име

    65 5 Отговор
    САЩ искат да унищожат Русия, а - Русия - Украйна.

    САЩ са в генезиса и - трябва да си признаят - че малко прекалиха и не е толкова скъпо - да си отидат. Ще станат за смях съвсем.

    Всички ще си затворим очите пред провала, нали сме съюзници със САЩ, не е нещо фатално.

    Българите сме губили войни - даже имаме само една успешна - Сръбско-българската, другото е - провал, като резултат.
  • 8 5799643

    91 1 Отговор
    Руснаците ще ги изчакат търпеливо да съберат оръжие,после ще ги питат събрахте ли достатъчно ? И чак тогава ще започнат да се бият пак. Може ли такива глупави статии?
  • 9 9090

    73 2 Отговор
    Каква нова стратегия?!То няма бойци украинци,за да я приложат.Луда работа!Освен ако не изловят избягалите в чужбина ама Ха , дано ама надали.
  • 10 План "А" се провали

    66 2 Отговор
    Преминаваме към план "Б"
    който е като план "А" 😁😂😉
    ...и така до последния У КраИнец.
  • 11 Значи

    61 2 Отговор
    Каквито и стратегии да разработват, фактите са, че украинците са на привършване. Над милион и двеста хиляди са избитите и осакатените, и около 20 млн бежанци от общо 45 млн население.
  • 12 Бай Дън

    65 2 Отговор
    Според вестника американските служители смятат, че Украйна ще трябва да воюва с по-ограничен бюджет. Те също така се опасяват, че без промяна в стратегията. Тези мислят че водят воина с индианците едно време, единствената спечелена от тях.
  • 13 ето малко от новата стратегия :)

    37 4 Отговор
    14.12.2023 г. - 8:22 ч
    Руската армия води мощен щурм на Степовой, настъпвайки по фланговете на Авдеевка (КАРТА) | Руска пролет

    Руската армия води мощно нападение срещу Степовой, настъпвайки по фланговете на Авдеевка.

    Части на руските въоръжени сили заеха позиции по фланговете и с боеве настъпиха до средата на самото село.

    Водят се най-тежките битки, врагът непрекъснато хвърля в битка части на 46-та бригада с американски бойни машини на пехотата „Брадли“, прехвърлени от Запорожкия фронт.

    „Руснаците имат успех в района на Степовое, Новокалиново, близо до водоемите (до частния сектор и АКХЗ), както и в индустриалния завод южно от града“, признават от своя страна украински военни анализатори.

    Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщава, че за половин ден в посока Авдеевски руските войски са извършили 25 атаки в райони източно от Новобахмутовка, Степовой, Авдеевка и още 20 атаки южно от Северни, Первомайски и Невелское, опитвайки се да пробият през защитата на въоръжените сили на Украйна. Под артилерийски и минометен обстрел позициите на украинските въоръжени сили са в районите на повече от 10 населени места, включително Бердичи, Степовое, Авдеевка, Первомайское, Карловка.
  • 14 ПОЛИТИЧЕСКИ РЕАЛИЗЪМ

    67 3 Отговор
    Даже и промитите мозъци в окраина разбраха, че САЩ ги пожертваха. Окраинците мрат, зеления и компания крадат, а американците си съживяват икономиката и отслабвят конкурентите си.

    Коментиран от #19

  • 15 Глупава пропагандата!

    64 2 Отговор
    Урките отдавна за загубили!За Краварите всички е бизнес!Само дето направиха Руската армия по силна!Но има един проблем за обикновените американци ,голяма част които дори нямат здравни осигуровки,и и финансови проблеми ,въобще не ги интересува зеленият потник и неговата банда от Урки!Никога нямат да пратя НАТО войници там !Защото като почнат да ги връщат в чували !Така наречените западни държави и дженджари,ще надигнат такъв глас,ще на бад Байдън,и памперси те му ,ще са му малко!Зеленият си помисли ,че Краварите ще се бият за неговата кауза!Кой ще рискува за тебе бе потник световна 3 та война?След която нищо няма да остане!Мислете като пишете!Украйна вече е поделена!

    Коментиран от #17, #33

  • 16 В.В.П.

    41 1 Отговор
    Иззрайна и Киеф се давят в кацата с изпражненията ,на Сащ и НАТО.. АХАХА.Красота ..Все пак победиха ,!!Не ги пребиха с Ядрото...Ахаха
  • 17 Значи

    40 4 Отговор

    До коментар #15 от "Глупава пропагандата!":

    Путин постави червена линия, за никакво пренасяне на войната на територията на Русия чрез ракети за украинците и други далекобойни оръжия. Това нещо абсолютно се спазва от САЩ и ЕС. Така че спокойно, Трета световна няма да има.
  • 18 Мим

    51 1 Отговор
    Укрите щели да нанасят удари зад фронта.Ами руснаците имат по големи възможности за такива удари и напълно да унищожат воените украински заводи и складове + още нещо....
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 новата

    36 1 Отговор
    стратегия на удавника.
  • 22 Механик

    53 2 Отговор
    Малеееее! Десет пъти сте повторили една и съща мисъл в статия от хиляда думи.
    На кило ли ви плащат? Колкото повече букви, толкова повече центове ли?
    Дест пъти сте повторили "новата стратегия е Украйна да сизадържи територииите и да почне да произвежда оръжие, че да е самодостатъчна."
    КАжете го просто ! "САЩ няма да дават пари и оръжие, понеже нямат. Украйна е оставена на съдбата си с пожеланието да прави оръжия." Ми няма да стане бе!
    Само не ми стана ясно, защо подлъгахте украинците да се бият, а сега ги изоставяте (като всеки път и навсякъде)?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Въпрос

    14 2 Отговор

    До коментар #23 от "Оракула от Делфи":

    А кажи нещо ти?
  • 25 Гост

    11 2 Отговор
    Така е, но поне си говори с малоумен, а не със свестен човек......
  • 26 Артилерийска подготовка

    27 0 Отговор
    Американците ще им съчиняват всеки ден нови стратегии на укронацистите, но руснаците ще ги приключат преди да са прочели първата...
  • 27 Уууъъъ

    33 0 Отговор
    Тия не разбраха ли, че който се хване със сащ - нищо добро не го чака???
  • 28 При така развилите се събития..

    26 1 Отговор
    бегането не е срамно!
  • 29 Мнение

    29 1 Отговор
    Империята на злато САЩ,има за какво да се притеснява, защото САЩ губят войната,а не Украйна, която е само декора на военните действия и пушечно месо до последния украинец! Нима САЩ са толкова наивни да мислят,че ще спечелят война срещу ядрена държава като Русия? Ще я спечелят, колкото я спечели Наполеон и Хитлер! Целта на САЩ а друга и те я постигнаха,а именно да откъснат ЕС от евтиния руски газ и го реунират!
  • 30 Българин

    22 0 Отговор
    И докато ч@футската кравеферма подготвяли уж нови стратегии за усрайната,чиито ефект ще е като сегашните ,демек никакъв ,то Путин и Си Дзипин заедно с Иран,Венецуела и петролните монархии в близкия изток изготвиха и започнаха да реализират стратегията по плана за търгуване на нефта в различна от долара валута,а това ще е и края на хегемонията на сащ,запада и еврейските печатари и банкСТери на Родшилд от ФЕД.
    Това беше и причината за изненадващото посещение на Путин в ОАЕ и Саудитска Арабия този месец ,където и емирствата и саудитците го посрещнаха като новия император на света
    Едно време Рейгън чрез помощтта на Саудитска Арабия която умишлено увеличи произвоссвото на нефт и свали рязко цените на петрола и .това доведе до икономически колапс на СССР ,а в последствие и до разпад на съветския съюз сега същото се случва с обратен знак, като най големите производители на нефт в света Русия,Саудитска Арабия,Иран,ОАЕ ,Ирак и Венецуела и страните от ОПЕК хем умишлено занижават добива на петрол за да поддържат високи цени на нефта и така удрят западните икономики ,хем за ужас на сащ и еврейските печатарчета от фед се работи и по отказ от петродолара,което ще е и края на кашерната фалирала с 37 трилиона дълг кравеферма.
  • 31 Охобохо

    26 0 Отговор
    В украйнската Рада еврейския нашмъркан гном внесе законопроект да бъде гласувано мъже над 65 г.които са (годни)да могат да бъдат мобилизирани за фронта,в същото време в украйнските социални мрежи върви всенароднаон лайн подписка която призовава да се гласува закон спиред който всички депутати,упраеляващи и техните деца да бъдат мобилизирани и изпратени на фронта.
    Само за 3 седмици под тази подписка се подписаха над 4,9 милиона украйнци,което принуди властите спешно да започнат да затварят интернет платформите където е пусната тази подписка.
    Истината е,че както се развиват нещата в уКрайната много скоро нашмъркания гном и хазарслата му клика в Киев ги чака нов всенароден майдан и линчуване от самия украйнския народ.
  • 32 Явно не ти се

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Оракула от Делфи":

    отдава нито четенето,а още по-малко анализа. За тези неща се изисква доста сиво в това на раменете,а не зелевицата да се каламбука там.
  • 33 Само една забележка

    11 0 Отговор

    До коментар #15 от "Глупава пропагандата!":

    Заления няма кауза. Той е прост един много скъпо платен пропаднал артист- пияница, наркоман и безскрупулен тип.
  • 34 Блинкен

    7 0 Отговор
    “ 90% от помощта за Украйна отива за американската индустрия “

    Солидна причина за нарушаване на Мирния договор от Минск , убийството но укр преговарящ
    в Истанбул и стратегия за 2025 . Външния дълг е 17 Трилиона .
  • 35 катран

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кон та Рак":

    вервам ви..дано да повярват и украинци..защото те вярват на всичко..а "будали" избягаха още през 2022г.. зеленски и байдъно ще получат нобел за мир..за това че жертвали украинци заради демокрация..
  • 36 Ццц

    10 0 Отговор
    Дойде време и Украйна като другите приятели на американците да се научи да си бъде самодостатъчна. За целта трябва да си задържи територията. Бас държа, че и в това начинание няма да успеят. Защитата ще е като офанзивата - ще се загубят територии. Този път до границите, където хората си гласуваха да са си с Русия. Точка. Разликата с пролетната офанзива от лятото е, че този път само ще се губят територии. Няма да има превзето село или трафопост. Безусловната подкрепа "колкото и докато е нужно" си я има, така че янките никой не са лъгали. Просто вече ще е само морална. Начело щеэе тризвезден генерал, който умеел да играе военни игри и ще поостане догодина да играе с дрогата, за да има последния муза за среднощните селфита. Гледайте българските любители на ценности, които много разчитат на амерканската подкрепа и обещания. Виждате ли си защитниците? Да не се налага пак бързо да се пребоядисвате като преди 30 години? Такава е ценностната система на вярващите в ценности.
  • 37 УКРАЙНЕНЕЦ

    4 0 Отговор
    шабаш зеле и стратегии....вах вах зелиииииии
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Дълго_Име

    3 0 Отговор
    Видяхмме резултът от краварските "стратегии" на бойното поле - "останите на фронта да се вземат в ръцете, защото едно е да готвиш стратегия на хиляди км. от бойното поле, друго - когато сърбаш надробената "попаара" от друг!
  • 40 КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ

    5 0 Отговор
    НОВАТА СТАРА , ОТКОЛЕШНАТА СТРАТЕГИЯ - ДА СЕ ПРЕДИЗВИКА МАЩАБНА ВОЙНА С/У Р, ПЪК МОЖЕ И ТСВ!!!
    СПОМНЕТЕ СИ КАК БЕ ЗАЧЕНАТА ТАЗИ ВОЙНА /МЕРКЕЛ И ОЛАНД/ !!!!!!СПОМНЕТЕ СИ ОБЕЩАНИЯТА ОТ НЕРАЗШИРЯВАНЕТО НА НАТО !!!! И ВСЧКИ ОСТАНАЛИ ФАКТИ ЗА "МИРОТВОРНИТЕ" ИМ НАМЕРЕНИЯ, ПОДПЛАТЕНИ С "МИРОТВОРНИТЕ"ИМ ДЕЙСТВИЯ!!!! АМИ КОМФЛИКТИТЕ ПО СВЕТА????
    ФАКТИТЕ СА НЕОСПОРИМОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО!!!!А КАКВО ЩЕ ГОВОРИТЕ Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ!!
Новини по държави: