Last news in Fakti

17 Декември, 2023 10:01 2 707 105

Как проруската пропаганда трови Сърбия

  • сърбия-
  • косово-
  • александър вучич-
  • русия-
  • кремъл-
  • балкани

Русия прави всичко по силите си, за да задържи Сърбия в своята орбита, затова и властите в Москва, както и руските държавни медии, всячески се опитват да подкрепят Александър Вучич

Как проруската пропаганда трови Сърбия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сърбия е най-близкият съюзник на Русия в Европа. За да запази това положение, Русия залива балканската държава с лъжи и пропаганда срещу Запада. Много сърби ѝ вярват, но не и когато решават да търсят работа в чужбина.

Политикът и дипломат Владимир Кршлянин е един от най-изявените защитници на каузата за близки отношения между родната му Сърбия и Русия. Той е бил сред ръководните функционери по време на управлението на Социалистическата партия на Сърбия на Слободан Милошевич. 63-годишният мъж дори влезе в ролята на защитник на Милошевич пред трибунала в Хага.

В книгата си “Новият свят. Сърбия, Русия, Китай - бъдещето започна”, която беше представена в Белград, Кршлянин очертава своята гледна точка за света, която се споделя и от голяма част от сръбското общество. В нея има тези като тази: “Също като Христос и Русия води война за спасението на човечеството” или “Единствените два варианта са победа на Русия или унищожението на човечеството”.

Така работи дезинформацията

Повлияните от Русия сръбски медии повтарят тези рефрени всеки ден. Мощната пропагандна машина на двете руски държавни медии “Спутник Сърбия” и “RT Балкан”, които имат големи редакции в Белград, заливат с материали и колегите си от Сърбия. Сръбските медии повтарят техните “информации” в големи мащаби и обикновено не ги проверяват.

Как точно функционира тази дезинформация беше демонстрирано наскоро при откриването на нов газопровод от България към Сърбия. От идната година по тази тръба ще тече газ от Азербайджан. От общо 85 милиона евро, колкото струва цялото строителство на газопровода, Европейският съюз даде на Сърбия 75 милиона евро - 50 от тях са безвъзмездна помощ, а 25 – като заем с ниска лихва.

Тази важна информация обаче беше спомената само периферно от сръбските медии. Сръбската държавна медиа RTS дори твърдеше, че газопроводът щял да бъде за руски газ. В снимките във вестниците представителят на ЕС беше изцяло засенчен от най-важния човек - сръбският президент Александър Вучич.

Русия прави всичко по силите си, за да задържи Сърбия в своята орбита. Затова и властите в Москва, както и руските държавни медии, всячески се опитват да подкрепят Вучич. Преди няколко дни белградският вестник “Информер”, който се смята за “рупор” на Вучич, показа ясно колко силна е пропагандната подкрепа за сръбския лидер. На първа страница на иданието се казваше: “Чужди посолства и Сорос подкрепят лъжливата опозиция”. Разкритията били на РТ, се твърдеше във вестника. В последния си брой пък дясното националистическо списание “Pecat” публикува пространен портрет на руския външен министър Сергей Лавров, озаглавено “Загрижен съм за сърбите”.

Критики към Германия

Много сръбски медии припомнят, че сърбите са били “братя по оръжие” с руснаците в двете световни войни. Посланикът на Русия в Белград Александър Боцан-Харченко редовно гостува в сръбските медии и твърди, че Западът действал по един и същи начин и в Косово, и в Украйна. А косовската карта се представя от руските и сръбските медии като асо в ръкава на Белград: Русия (и Китай) били гарантите в Съвета за сигурност на ООН, че Сърбия и занапред ще може да претендира за Косово, твърдят те. За разлика от тях "Западът" искал да отдели бившата сръбска провинция от Белград веднъж завинаги.

Русия се представя и като алтернатива на Запада в сръбската предизборна кампания. "Западните господари от НАТО преминават в тотална офанзива и заповядват Сърбия най-сетне да бъде поставена на колене и да капитулира", написа преди няколко дни “Спутник”. Огромен брой сръбски онлайн медии мултиплицираха тази фалшива новина.

Руските и сръбските медии многократно обвиняваха Германия, че искала да извърши преврат в Сърбия. Когато неотдавна външната министърка Аналена Бербок разкритикува националистическите тонове в сръбската предизборна кампания, тя беше обвинена, че се е "намесила грубо" в изборите. Твърдеше се още, че германските политици „възхваляват прекрасното бъдеще в ЕС, а в същото време разкъсват на парчета сръбската държава".

Москва като противотежест на Запада

Вучич, който на практика сам организира предизборната кампания на своята партия, въпреки че по конституция няма право да участва активно в политиката, благодари на Русия за подкрепата в предизборната кампания с клетви за вярност: "Борих се да гарантирам, че приятелството с Русия, което сме градили в продължение на десетилетия, няма да бъде разрушено за една нощ", каза той, визирайки упорития си отказ да наложи санкции срещу Москва. „В края на краищата руснаците са наши традиционни приятели", каза още Вучич. От друга страна, контролираните от него медии непрекъснато разпространяват информацията, че западните държави финансирали опозицията в страната, за да го свалят от власт.

Във всеки случай руските позиции намират радушен прием навсякъде в Сърбия. Това е един виртуален свят, който се създава и поддържа от контролираните от Белград медии. В действителност страната има много по-тесни връзки със Запада, отколкото с Русия. Две трети от търговията се осъществяват с ЕС и повечето чуждестранни инвестиции идват оттам. И никой не би си и помислил да търси работа или да учи в Русия. Когато става въпрос за личното благополучие, за личното бъдеще, предпочитанията на сърбите клонят към Запада – и най-вече към Австрия и Германия.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    52 12 Отговор
    Хахаха..... Сърбия незнам , но на ДВ направо им ЕМ !!!

    Коментиран от #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Оги

    65 11 Отговор
    Само прочетох заглавието и си казах на секундата - ДВ. Долни пропагандатори.

    Коментиран от #44

  • 4 Проруската не знам

    69 13 Отговор
    Ама гледам с проамериканската как ни тровите, ежедневно, ежеминутно!
  • 5 Мъжа на урсула

    55 12 Отговор
    Тая бедна Русия и тоя зъл Путин не ви дават мира бе...
    Ама все по границите и висите. А после на килимчето в Кремъл
  • 6 Зеле в боб

    59 12 Отговор
    На Дойче веле пропагандата е най-отровна.
  • 7 фен

    54 12 Отговор
    За ДВ истината е пропаганда! Който не е с нас, е против нас! Важното е, че все повече хора, у нас и в Европа, проглеждат одвъд атлантическата помия, която се излива от "медиите"!
  • 8 Проруската пропаганда е вид тежък опиат

    16 46 Отговор
    с вредни последици, който трови и нашия народ от столетия. Зависимостите са толкова големи, че отровените от нея намразват Родината си и заобичват най-големия ни враг - руският империализъм.
  • 9 Знаеш ли как руската пропаганда

    29 58 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    трови Сърбия?
    Точно както трови и България!
    И Унгария!
    Щото сме тъпи, страхливи, руски роби!

    Коментиран от #13, #35

  • 10 Минаващ

    38 12 Отговор
    На кой са нужни тези пропагандни статии?
    С какво тази статия е различна от обвиненията към руската пропаганда?

    Коментиран от #18

  • 11 9689

    18 11 Отговор
    Путин държи един бидон и с лъжичка дава цианкалий на наредените на опашка сърби.
  • 12 Вучич не е президент на сърбите,

    11 25 Отговор
    а на международните мафиотски синдикати!

    Коментиран от #17

  • 13 Пич

    34 11 Отговор

    До коментар #9 от "Знаеш ли как руската пропаганда":

    Прав си наполовина ! Роби сте , но не руски !!! Вече освен роби на Козяк , сте роби на Пеевски и ДПС ! Найс , а.....?!
  • 14 РЕАЛИСТ

    44 8 Отговор
    Сърбите още не са забравили, как НАТО хвърляше бомби по тях. Като пътувах през Сърбия се виждаха разрушените сгради, оставени за спомен. Не са забравили и кой им откъсна Косово и Черна гора. Не са забравили и как руски генерал на своя глава направи десант на летището в Прищина, преди пияндето Елцин да му заповяда да го подари на американците. Като поизмрат помнещите и дойде на власт някое пуделче, като нашите политици, могат като у нас да издига паметник на натовските пилоти, които да ги бомбандирали

    Коментиран от #19

  • 15 Гост

    34 6 Отговор
    А американците бомбардираха Сърбия.

    Коментиран от #28

  • 16 ТТТ

    4 15 Отговор
    Сърбите не знаят рузки.
  • 17 Бившият сътрудник на Вучич - Милош

    7 13 Отговор

    До коментар #12 от "Вучич не е президент на сърбите,":

    Вучевич:
    "Заведох дело срещу президента Александър Вучич и вътрешния министър Александър Вулин. Делото ще покаже дали има някакви връзки между държавното ръководство и клана Беливук. Доказателствата, които сме приложили, са много ясни. Вярвам в правосъдната система на нашата държава, така че всичко за мафиотския клан Беливук-Милкович ще бъде разкрито, нека се изяснят всички обстоятелства, нека прокуратурата да разбере кои са замесени“, Каза Вучевич.

    Коментиран от #24

  • 18 Очевидно е каква е разликата

    17 3 Отговор

    До коментар #10 от "Минаващ":

    Разликата между пропагандата и истината са ... фактите.
  • 19 Смех в блатото

    11 18 Отговор

    До коментар #14 от "РЕАЛИСТ":

    Сърбите са на Запад, другаре, а това мачка цялата ви пропаганда за "лошия" Запад и за "помнещите" сърби.

    Коментиран от #32

  • 20 Някой

    27 3 Отговор
    А как проамериканската пропаганда трови всички? Напишете за това.
  • 21 Сандо

    17 4 Отговор
    Е да,едните заливат с пропаганда,а другите - с бомби.Сами се ориентирайте кой е приятел.Според пишещият винаги истината ДВ това е запада.

    Коментиран от #23

  • 22 българия също е близка с русия

    12 8 Отговор
    не бива да се обръща голямо внимание на непредставеното от народа временно правителство в българия ,което всички знаят че е назначено от посолството и изпълнява неговите интереси

    Коментиран от #25

  • 23 Хмммм

    6 9 Отговор

    До коментар #21 от "Сандо":

    "Е да,едните заливат с пропаганда,а другите - с бомби"

    Кой бомби Украйна?
  • 24 Велко Беливук/Белята/ - един от видните

    5 8 Отговор

    До коментар #17 от "Бившият сътрудник на Вучич - Милош":

    мафиотски босове Велко играе важна роля в трафика на наркотици, минаващ през Балканите, и представлява ключова фигура с връзки в полицията, черногорската мафия и дори по върховете на властта.

    Макар че той сам би трябвало вече да е отписал последните, след като в показанията си публично обвинява президента Александър Вучич, вътрешния министър Александър Вулин и техни близки в това, че им е изпълнявал услуги години наред.
  • 25 Реалността

    10 11 Отговор

    До коментар #22 от "българия също е близка с русия":

    Назначено от пасоля беше правителството на руския чорап Радев.
  • 26 Васил

    15 14 Отговор
    И Сърбите като БZП и Възраждане са болни мозъци!
  • 27 Всъщност

    17 4 Отговор
    Доколкото знам , най-много за пропаганда в Сърбия харчи Великобритания . Мисля , че за тази година бяха 90 милиона . Поправете ме , ако греша сумата , но със сигурност са англичоците ! За какво ? Ами вероятно да насъсква сърбите срещу България .

    Коментиран от #29

  • 28 ТТТ

    10 18 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    А знае ли някой защо ги бомбардираха. Нима не помните, стотиците хиляди албанци, прогонени от домовете им. Имам познати и роднини сърби и те разказваха как специалцима из Боаграда са прогонвали местните шиптари. Кво се правите, че не знаете, а ако не знаете ми прочете. Има къде.

    Коментиран от #33

  • 29 Реалността

    15 15 Отговор

    До коментар #27 от "Всъщност":

    Единствената държава, която исторически е насъсквала Сърбия срещу България е Русия.
  • 30 ха ха хааа

    10 8 Отговор
    Много ме кефят Вучин и Путич на обща снимка , в цял ръст ... 🤭
  • 31 Програмист

    12 6 Отговор
    Как проамериканската пропаганда трови България
  • 32 РЕАЛИСТ

    16 9 Отговор

    До коментар #19 от "Смех в блатото":

    Сърбите, кога пътуваха и работеха свободно на Запад, ти си къташе 20 долара за Райфъл от Корекома. После им събраха попарата и разбраха , какви к ви са. Русия не остави сърбите нито първата, нито втората световна. Ние за разлика от тях сме фурнаджийски лопати. Ето защо сега в Русия викат" Този път Турция нападне ли България, ще ги оставим за още 500 години под турско?

    Коментиран от #34, #49

  • 33 Албанска подводница

    7 1 Отговор

    До коментар #28 от "ТТТ":

    По тази логика трябва и зайчарника да бомбардират, защото прогониха много хора от домовете им, да берат гъби и ягоди.
  • 34 Смех в блатото

    8 9 Отговор

    До коментар #32 от "РЕАЛИСТ":

    Сърбите и сега живеят на Запад и драпат да са част от ЕС. Явно "попарата" доста им е харесала.
  • 35 Мммда

    18 7 Отговор

    До коментар #9 от "Знаеш ли как руската пропаганда":

    Бате на запад вече свободата и правата са жестоко ударени. Демокрацията като страни в Германия, Австрия и т. н. е само на думи в момента. DW защо не напише една статия как полицайте в Г-я тероризират журналисти които критикуват управляващите: ""Tag X" in Leipzig: Polizei durchsucht Wohnung von Journalisten"(реална публикация на възмущение в немски ежедневник) в Русия свободата на словото е по-голяма в момента.
    DW eдолна пропаганда, без връзка с реалността!!!

    Коментиран от #36, #52

  • 36 Германец

    9 11 Отговор

    До коментар #35 от "Мммда":

    КАжи честно, вярваш ли и на ЕДНО от твърденията си?

    Коментиран от #50, #58

  • 37 Поправка

    14 4 Отговор
    Така работи дойче атлантическата демонизация на Русия. Неубедително, евтино, жълта политическа преса

    Коментиран от #39

  • 38 Откакто Дойче веле бе взето от ЦРУ

    15 3 Отговор
    Вече не може да му се вярва
  • 39 Достатъчно

    5 15 Отговор

    До коментар #37 от "Поправка":

    Руския фашистки режим си е достатъчно демоничен. Само трябва да се посочат дейстията му.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 проруската пропаганда

    13 6 Отговор
    Не трови... атлантическата пропаганда трови.. затова младите българи са натровени, болни и функционално неграмотни

    Коментиран от #43

  • 43 Любопитен

    11 9 Отговор

    До коментар #42 от "проруската пропаганда":

    А защо "младите българи" бегат на Запад а не в "прекрасната" Русия?

    Коментиран от #48, #51, #54, #57

  • 44 ЕВРОНЮЗ

    14 4 Отговор

    До коментар #3 от "Оги":

    Аз минавам направо на коментарите 😂..... Гьобелс Веле незнам дали е пропуснал да съобщи че от 80-те години още в Белград е изградена една от най големите централи на ЦРУ.. От там ръководеха войната врещу Югославия, от там беше писан сценария за обвинението срещу Сергей Антонов и атентата срещу папата, от там дърпаха конците на възродителния процес в България....... И така полека лека част пренесоха от тая централа на КОЗЯК.. За каква руска отрова говоря.???
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ц р у

    10 4 Отговор
    ние $м€ РАЗРАБОТИЛИ ПЛАН КАК нато($ащ) ДА НА ПА ДН€ СЪРБИЯ, ПОД ПР€Т€К$Т ,Ч€ ИМАТ ОРЪЖИЕ ЗА МАСОВО ПОРАЗЯВАНЕ,КАКТО САДАМ ХЮСЕИН....,ПЪК ПОСЛЕ ЩЕ КАЖЕМ,ЧЕ Е СТАНАЛА ГРЕШКА!
    ЕСТЕСТВЕНО,ЧЕ НАШИТЕ САМОЛЕТИ ЩЕ ИЗЛИТАТ ОТ РБ (Р€ПУБЛИКА БАНАНОВА) И ОТ ру мъния!
    P.S. ПРЕЗИДЕНТА НА украйна- ЯНУКОВИЧ ГО СВАЛИХМЕ, А ЕРДОГАН НЕ УСПЯХМЕ ЗАРАДИ РУСНАЦИТЕ !
  • 47 Правилно е написано единственото на

    11 4 Отговор
    финала : """" Във всеки случай руските позиции намират радушен прием навсякъде в Сърбия""".....и в България да допълня, и в България и в по голямата част на света. А атлантическата позиция е позицията единствено на фашизоидните "елити" затворени във собственият си лъскав виртуален и измислен свят
  • 48 Ами

    10 3 Отговор

    До коментар #43 от "Любопитен":

    ако запада не крадеше от нас и да богатее за сметка на нас, нямаше да бягат там да търсят по добър живот!

    Коментиран от #53

  • 49 Това, което не знаеш:

    9 6 Отговор

    До коментар #32 от "РЕАЛИСТ":

    - Заради Сърбия избухна Първата световна война. Сърбия беше разбита за две седмици, решаващ принос има българската армия. Германия и България победиха Русия и последната подписа на 3 март 1918 г. Брест-Литовския договор чрез който България стана 215 000 кв.км., а Русия загуби 1 млн.кв.км.
    - След 1948 г. Сталин прати няколко пъти агенти да убият Тито, който се предаде на Запада.
    Панимайш?
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Щото са натровени бре

    7 1 Отговор

    До коментар #43 от "Любопитен":

    Нали са ти го написали хората. Жертви са на вредната атлантическата пропаганда и им липсват морални и всякакви ценности. Разбирай прости неграмотни и бедни лумпенизирани младежи..
  • 52 Когато излезеш

    8 5 Отговор

    До коментар #35 от "Мммда":

    барем веднъж от България(да не кажа от твоето село), и видиш как е там лично с твоите очи, говориш лично ти с хората, които срещнеш, тогава ми разправяй, колко е зле. Давам ти бонус. Гледай посоката на мигрантският поток! Някой да се е върнал? Някой да е ПРЕемигрирал от там в Русия, Куба, С. Корея, Венецуела, защото е разочарован? Въпросът е риторичен. Отговори на себе си. Ама честно!

    Коментиран от #64

  • 53 Любопитен

    3 5 Отговор

    До коментар #48 от "Ами":

    Олигарсите на Путлер и Вучич ли са "западни"? Защото е всеизвестен факт, че ако някой е крал, то това са точно те.

    Коментиран от #56

  • 54 "бегат на Запад" ...бегат

    9 2 Отговор

    До коментар #43 от "Любопитен":

    Статистиката показва че примерно от българите във Великобритания едва 1,2% са с висше образование. Потвърдено от посланик Марин Райков ! Ей тези бегат .....братята роми и лумпенизираните среднисти и общаци

    Коментиран от #59

  • 55 КАСАПИН

    7 2 Отговор
    А КВО КАЗА МИТРОФАНОВА ПО ТОЯ ВЪПРОС
    А ЗАБРАЙХ РАЗТРЕПЕРАНИТЕ ОТ СТРАХ МИСИРКИ ОТ БНР ЗАБРАНИХА ИНТЕРВЮТО И
    ЩО БЕ МАМИНИ НАЛИ ИСТИНАТА Е НА ВАША СТРАНА
    АМИ МАЙ САМО ТЪПА ПРОПАГАНДА Е ВЪВ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ВИ
    АБЕ НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ ТОЛКОЗ ПАРИ ЗА НИЩО
  • 56 Крали са

    5 1 Отговор

    До коментар #53 от "Любопитен":

    А колоо те крадат сега? Колко милиарда текат към САЩ, които първо те разоръжиха, сега ще те въоръжават със старата си техника, която утре пак ще ти е ненужна! Или ще им купуваш газта и петрола на цени, които ич не са ти по джоба! Или ще им купуваш реакторите, а твоите ще ги подаряваш, а работещите затваряш! Загробен си за век напред! Но на такива като теб и е лесно! Очите им затворени, а онова на раменете го ползват за равновесие!
  • 57 Аз пък ще те питам друго

    7 4 Отговор

    До коментар #43 от "Любопитен":

    Защо тези "младите българи" дето бегали на Запад като се върнат в България всичко им се струва скъпо и не могат едно кафенце да си купят и само от най евтината биричка жулят по морето и се оглеждат плахо и жално ? Идват некакви жалкари от ФАЩ да си видят родителите и 5 лева у джоба немат ..... Един не съм видял с пари от САЩ да се върне ! А познавам много....
  • 58 Мммда

    7 1 Отговор

    До коментар #36 от "Германец":

    Постави швабското заглавие в търсачката и ще попаднеш на статията. От 13 години живея в Германия и мога да ти гарантирам написаното. Без разрешение от съответната община не можеш и да протестираш(много демократично). За последните 2-3 години приеха и закон за национализация по усмотрение(комнизм) и след това заплашиха доствчиците на електроенергия, че ще ги на>ционализират ако повишат цената(при нас се повиши електричеството драстично за бизнеса, в Г-я с някой друг цент).
    Дали в Русия, дали в западнала вече западна Европа демокрацията е един и същ тоталитаризм, за момента демокрацията е само в източна Европа, но с тия промени които се правят от нашите лизачи, за да си спасят кожата от панделката и ние вървим към тоталитаризма от миналото и то в доста по-лошо вариант.

    Коментиран от #62, #65

  • 59 да питам

    3 5 Отговор

    До коментар #54 от ""бегат на Запад" ...бегат":

    А вие " виШистите " сте у русия , а ?🤭
  • 60 Няма по вредна и агресивна

    11 2 Отговор
    от атлантическата пропаганда ! Натрови яко децата и внуците ни. Направи ги кретени с пастет вместо мозък в главите. Сина ми е учител на 10 клас и го помолих да пита децата какво е "Епопеята на Драва" А познайте приятели ..от 82 деца в елитна гимназия нито едно дете не е чувало и не знае .......10 клас !
  • 61 Уса

    10 5 Отговор
    Никъде в България не видях руска пропаганда,но добре познатата за мен американска е на всеки ъгъл и хората не я познават много добре и често я приемат за руска.Колкото и пъти да се хващате на американското "хоро"толкова пъти ще съжалявате,защото на него умните не се хващат,знаят защо
  • 62 А в Русия можеш ли?

    3 4 Отговор

    До коментар #58 от "Мммда":

    А? Пишман германецо! Или си от тея дето са "социални" имигранти и си мързелуваш на гърба на работливите германци, точно калто циганите ни? И си искал да протестираш за увеличаване на социалните придобивки?

    Коментиран от #75

  • 63 ЕвроАтлантически варварин

    10 3 Отговор
    А пък американската пропаганда превърна България във варварска страна
  • 64 Мммда

    5 2 Отговор

    До коментар #52 от "Когато излезеш":

    От 18 години се разхождам из Европа и съм обиколил почти всички страни в ЕС, но след 2020 година нищо не е така както беше някога.
    Понеже живея в Германия от доста време, още през 2017 някъде журналистите започнаха да коментират започналата подмяна на населението на страната и 2019 година излезе една статистика, че половината от учениците са мюсюлманчетта в немските училища. И след 2020 започнаха да цензурат печата и въведоха много допълнителни задължения и ограничения.

    Коментиран от #68

  • 65 Германец

    7 4 Отговор

    До коментар #58 от "Мммда":

    Защо не живееш в "прекрасната" Русия, а си се запънал в "гадната" Германия, другарю, това не противоречи ли на всичките ти драсканици? Че и 13 години. Само не ми казвай, че "много си искал", защото няма кой да вярва на подобни несъответстващи не действията ти твърдения.

    Впрочем, разликата между това да искаш разрешение за да правиш протест в Германия и в диктатура като Русия е, че ако протеста ти е мирен, ти се гарантира разрешение, в Русия на практика протести от всякакъв характер са забранени - случат ли се, започват репресиите срещу протестиращите.

    Коментиран от #71, #83

  • 66 Петър Стоянов

    5 7 Отговор
    „Народ, който блуждае из Европа и търси какво може да се разруши, унищожи, ей така, само за развлечение“. (Достоевски).
    „Русия представлява ужасно зрелище на страна, в която няма никакви гаранции за личността, честа и достойнството, но няма даже и полицейски порядки, има само огромни корпорации от разни служебни крадци и грабители“. (Белински).
    „Русия – това е един огромен дом за ум0побъpкани“. (Гипиус).
    „Тежкият руски дух няма какво да диша и не може да лети“. (Александър Блок).
    „Длъжен съм да изкажа своя печален поглед към руския човек – той има такава слаба мозъчна система, че не е способен да възприема действителността като такава. За него съществуват само думите. Неговите условни рефлекси са координирани не с действията, а с думите“. (И. П. Павлов).
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Германец

    3 3 Отговор

    До коментар #64 от "Мммда":

    Както обикновено, путинистите си служат само с лъжи и конспирации, за да си оправдават паралелната реалност.

    Я дай източника на тази "статистика" да видим дали е вярно това, което пишеш.

    Коментиран от #72, #86

  • 69 Порно

    1 6 Отговор
    Разделете Косово между Сърбия и Албания, и руското влияние ще изчезне като с магическа пръчка. Вместо това натискате сърбите да приемат безусловно Косово, и оставят Косовска митровица на милоста на шиптърите. И това при положение, че 5 държави от ЕС не са признали Косово и не възнамеряват.
  • 70 Истината е че

    6 3 Отговор
    Така наречената "проруска пропаганда" съвпада на 100% с позициите на поне 80% от българите и когато тези българи гледат и четат български медии пропити от омраза и атлантически пръдни почнаха сами да си говорят и предимно да споменават майките на малоумните и агресивни атлантически недоразумения гостуващи и пишещи по медиите. Последен пример днес: Александър Йорданов по БНТ 1 .... що псувни е отнесъл тоя, просто не ми стига фантазията да си го представя.....

    Коментиран от #73

  • 71 Разликата е само една

    5 1 Отговор

    До коментар #65 от "Германец":

    В Русия са забранени вредните НПО-та на САЩ и се гони всеки, който обслужва техни интереси!

    Коментиран от #77

  • 72 И аз го потвърждавам

    3 2 Отговор

    До коментар #68 от "Германец":

    """половината от учениците са мюсюлманчетта в немските училища""" ......не точно половината но около 37-38 %

    Коментиран от #76

  • 73 Истината

    4 5 Отговор

    До коментар #70 от "Истината е че":

    Истината е, че в България всички, които драпат за руските интереси отричат, че са русофили. Копейкин, Нинова, Радев, ит.н. Това говори достатъчно за това колко сте. Ако мислеха, че сте 80% щяха навскяъде да го заявяват.

    Коментиран от #78

  • 74 Павел пенев

    3 4 Отговор
    Антируската пропаганда трови цяла Европа.
  • 75 Мммда

    1 2 Отговор

    До коментар #62 от "А в Русия можеш ли?":

    Никога не съм бил на социална им, дават ти колкото да не умреш от глад и никой от социална им не тежи на гърба на работещите, защото парите им остават в икономиката, единственото което е минус е, че по-голямата част от кинтите отиват в джоба на управляващите, които чрез овладяване на имотния пазар си гласуват, по големи социални добавки за наемите и те полетяха нагоре с около 30% за последните 4-5 години.

    Коментиран от #93

  • 76 Германец

    3 1 Отговор

    До коментар #72 от "И аз го потвърждавам":

    Той и колегата ти го твърди.

    Към теб същото: дай си източника на тези "данни"
  • 77 Германец

    3 0 Отговор

    До коментар #71 от "Разликата е само една":

    Дори и ти не си вярваш и си личи.

    Коментиран от #80

  • 78 А кои са тези руски интереси

    7 3 Отговор

    До коментар #73 от "Истината":

    Че от сутрин до вечер, с тези лъжи с детски интелект ме отвратихте от ПП, ДБ и ГЕРБ! Толкова жалки хорица събрани на едно място с една цел кражби и лъжи, не бях виждал!

    Коментиран от #81

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 На кое не вярвам

    2 0 Отговор

    До коментар #77 от "Германец":

    Да не вярваш на нещо което е факт, а да вярваш на лъжи, не ме кефи да ти кажа! Изглежда ми жалко занимание!

    Коментиран от #82

  • 81 Истината

    5 3 Отговор

    До коментар #78 от "А кои са тези руски интереси":

    Как кои?

    България да остане под енергийния, военния, икономическия и политическия ботуш на руските фашисти.

    Коментиран от #84

  • 82 Германец

    1 0 Отговор

    До коментар #80 от "На кое не вярвам":

    Фактите се доказват. Ти доказателство на твърдението си не си предложил.

    Коментиран от #87

  • 83 Мммда

    2 1 Отговор

    До коментар #65 от "Германец":

    От около година си местя багажа и се прибирам към Бг, не ми се експериментира повече. Голяма цигания, все повече просяци, бездомни, кражби. Тая седмица се стигна до молба на полицията към гражданите, да не ги критикуват, че вече не са в състояние да ги пазят и ако е възможно да им помагат като доброволци. Много е добре работата, чудо направо.

    Коментиран от #85

  • 84 Това ми звучи

    5 1 Отговор

    До коментар #81 от "Истината":

    като България да е под марсиански ботуш! Та пак да питам! Кои са тези руски интереси? Щото на България, а и на всяка незавиисима страна, както и на всеки търговец, идеята е да купува евтино и да продава скъпо! А не обратното, което звучи по детски глупаво! И това, не се променя с глупостите и лъжите за русофили, путинисти, цветове и посоки и всякакви тъпотии в зора си да си продадете бъдещето!

    Коментиран от #88

  • 85 Германец

    5 2 Отговор

    До коментар #83 от "Мммда":

    Аааа, да, "около година си местя багажа", обаче все стои в "гадната Германия". "Багаж" се мести за една седмица макс. Виждал съм ДЕСЕТКИ мои познати българи да се местят за толкова от една държава в друга. А ти написах да не ми излизаш с "много исках".

    Пак да те питам, защо не живееш в "прекрасната" Русия и поначало, защо се получава това разминаване между думите ви и действията ви?
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Доказват се голите приказки

    1 3 Отговор

    До коментар #82 от "Германец":

    А те не са факти, както ги наричат грантаджийските медии! Фактите са в действията! А те са се доказали като сса се случили! Да ти кажа, тъпо ми звучи напъна да си продаваш бъдещето! Голям зор да си бедна и обрана и излъгана от продажници като ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС! Хората с морал и ценности, не споделят подобна глупост!

    Коментиран от #90

  • 88 Истината

    1 0 Отговор

    До коментар #84 от "Това ми звучи":

    Аз съм ги изброил, другарю, не мога да ти помогна ако не можеш да разбереш какво значи написаното (или в твоя случай, ако се правиш, че не разбираш написаното).

    Коментиран от #91

  • 89 Забелязал!

    7 2 Отговор
    В Сърбия е по подобен начин както и тук... С долнопробни руски и русофилски лъжи се манипулират малограмотни индивиди които са лишени от гънки по мозъка.
  • 90 Германец

    1 0 Отговор

    До коментар #87 от "Доказват се голите приказки":

    Фактите се доказват като се посочат данни за тях. Такива не представяш, но ми звучиш познато с копи пейст репликата, която вмъкваш във всеки пост. Явно така касираш после.

    Коментиран от #94

  • 91 Какво си изброил

    0 2 Отговор

    До коментар #88 от "Истината":

    Глупости и опорки с общ характер с които по детски ме заливате по цял ден и ме отвращавате от тези продажници ПП, ДБ и ГЕРБ, дето ви опростачват!
  • 92 Да, ама не...

    4 2 Отговор
    Точно пък сърбите ли имат най слабата представа за запада, че да вярват на руската пропаганда? Само до преди 30 години се движеха по свободно и от американците по света, защото тогава на американци не беше разрешено да ходят в Китай, но сърби нямаха ограничение. Това, че управниците им са корумпирани комунисти, също като нашите е съвсем друга тема, а за такива подкупни московски протежета Русия харчи най много пари.
  • 93 Значи не ставаш за нищо

    3 2 Отговор

    До коментар #75 от "Мммда":

    Пробвай в Русия. Нали там е по-добре. И спри да хленчиш.
  • 94 Ами представи де

    2 0 Отговор

    До коментар #90 от "Германец":

    Защо ми тиражираш лъжи и опорки? Ако целта е да ме отвращаваш от ПП, ДБ и ГЕРБ, постигнала си го!
  • 95 DW ceга пък "Плачете" за Сърбия по

    4 2 Отговор
    Точно Плюете по Сърбия! Майдан няма да ви се получи в Сърбия, те на са Унраинци!? Плачете и Плюйте DW, за това са ви създали и за това ви плащат!!
  • 96 Отвратен

    4 2 Отговор
    Ако някой не е забелязал ментето диктатор онзи ден като отговаряше на въпросите от руснаците се държеше абсолютно неадекватно все едно в Украйна не умират всеки ден по 1000 руснаци. Това нормално поведение ли е на държавник...? Тук да умрат 5 човека е национална трагедия, а за този сатрап 300 хиляди убити и ранени руснаци е нищо...

    Коментиран от #98

  • 97 Тези

    3 1 Отговор
    И в Бг е същата работа с медиите само че подходът е друг поради факта че тези които са за русняците са малцинство и са на измиране.Държат всички медии и партии явно и под прикритие с назначени шефове и гл. редактори.В крит.ситуации им лъсват пагоните както сега с този паметник.Тежко е положението за българите ако не се осъзнаят защото онези инфантили от запад нищо не правя да помагат.А онези от изток продължават да се заселват.
  • 98 Мдааа

    3 5 Отговор

    До коментар #96 от "Отвратен":

    Когато си КГБист нищо не ти е "адекватно", независимо от това колко добре мислиш, че играеш играта.

    Путлер е типичен диктатор фашист, и го чака участта на такъв.
  • 99 Митрофанова кво каза

    2 1 Отговор
    Вчера при Волгин?
  • 100 445556

    4 5 Отговор
    Преди тази война имах някакви нормални симпатии към руснаците, но оттогава станах русоФоб и русофилофоб... Ненапразно наричат Русия империя на злото. Бездуховна, шовинистична и алкохолизирана в голямата си част, нация...
  • 101 Тези

    3 3 Отговор
    Тези от Запад са дали на Сърбия над 2млрд. евро от 19 год насам.Плюс още 200 млн. тази година.На една враждебна политика.На България която изнемогва под руската пропаганда и руски агенти на влияние нищо.Не инвестират,не поддържат медии даже Евронюз кани редовно проруски коментатори,а шеф на фейсбук е проруски човек.
  • 102 Паметта на

    2 3 Отговор
    Сърбите не е къса както на Дойче Зеле!
    Те помнят бомбардировките на Белград от НАТО и запада, барабар с Германия. Русия не ги е бомбардирала!
    Германия развали съюза на Сърбия с Черна гора, Крайна я включиха в Босна и Хецеговина, Косово го отделиха итн. И всичко това направи “демократичния запад”.
  • 103 Не е лошо

    5 1 Отговор
    Сърбите да си припомнят мизерията , бедността, дефицита на стоки с робското крепостничество на закрепостените българи , която виждаха когато идваха в България и когато България бе най вярната и предана страна на СССР на Балканите и от целия соц. лагер, а отношенията между България и Русия бяха толкова "братски" и близки, че Москва директно влияеше и контролираше всички процеси на политическо - икономическите И военни дейности в България защото българите им бяха “братя по оръжие” на руснаците, Докато сърбите тогава се радваха на американското благоразположение с щедро финансиране , магазините им бяха препълнени с изобилие от западни стоки и се разхождаха свободно по света, като гордо се подиграваха и надсмиваха над българите за робската им преданост и зависимост, с подчинение на Рушия...!!!
  • 104 Рико

    2 0 Отговор
    На Балканите има 9 НАТО държави - НАТО не се интересува от Белград; в ЕС има 27 държави - ЕС не се интересува от Белград. Ако Сърбия не се припознае като европейска държава, просто ще бъде оставена на доизживяване в периферията на континента.
  • 105 плачещият идиот паси

    1 0 Отговор
    "Как проруската пропаганда трови Сърбия" Англосакcонската престъпна сган да я лекува нали са специалисти по всички болести.