Last news in Fakti

9 Януари, 2024 15:35 1 156 5

Под външен натиск! Косово може и да се реши на компромис със Сърбия

  • косово-
  • сърбия-
  • александър вучич-
  • албин курти-
  • кейфор

Белград не признава обявената през 2008 година независимост на някогашната си област и все още смята Косово за част от територията си

Под външен натиск! Косово може и да се реши на компромис със Сърбия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Малки са шансовете Косово и Сърбия да постигнат напредък по отношение на диалога за нормализиране на отношенията си тази година, каза директорът на Центъра за либерални стратегии в София Иван Кръстев в интервю за „Болкан дебрийф“ (Balkan Debrief), цитирано от косовски медии, пише БТА.

Според Кръстев ако обаче настъпи промяна, "вероятността да се случи може да е в края на тази година", посочи той.

Международният натиск може да повлияе на намирането на решение, но Кръстев смята, че вътрешната политика ще бъде важна, защото и косовският премиер Албин Курти, и сръбският президент Александър Вучич ще трябва да убедят електората в своите страни, пише вестник “Репортери“. Затова за Кръстев това означава, че „игралното поле не принадлежи просто на великите сили. Местните лидери ще си кажат думата и могат да променят нещата, ако решат..."

Белград не признава обявената през 2008 година независимост на някогашната си област и все още смята Косово за част от територията си. Двете страни водят диалог за нормализиране на отношенията си с посредничеството на ЕС.

Провеждането на избори в северната част на Косово и създаването на Съюза на сръбските общини (ССО) са двете условия, които Курти трябва да изпълни, за да се върне към нормалността със своя съсед Сърбия. Кръстев смята, че под влиянието на голямата политика и особено на евентуалното завръщане на Тръмп в Белия дом „Курти може да потърси компромис, защото Косово може да загуби много повече от Сърбия от евентуална промяна в САЩ“.

От тази гледна точка на косовския премиер му остават само няколко месеца, за да се опита да постигне компромис и Кръстев смята, че, воден от несигурността на резултата от изборите в САЩ, „Албин Курти е наясно, че вероятно е по-добре за него да опита да намери решение по време на администрацията на Байдън, защото не знае какво ще дойде по-късно", пише още „Репортери“.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    7 0 Отговор
    Косово получи САЩинско признание , а Крим - НЕ 🤔🤔🤔 ЗАЩО ЛИ 🤔
    Дали защото в Крим няма Бондстийл🤔🤔
  • 2 хммм

    6 0 Отговор
    Косоварите поддадоха на напрежението....
  • 3 Трол

    7 0 Отговор
    Флагът на Косово много прилича на този на Украйна, който пък много прилича на този на ЕС.
  • 4 Краси Марков

    8 0 Отговор
    Слушах интервюто на Кръстев. Не съм убеден, че този човек знае за какво говори, когато става дума за Косово, но явно е наясно с механизмите в ЕС - малките смачкани и ще бъдат още по-смачкани (защото са малки), а големите са сити и хубави (но, според мен, не за дълго).
    Единственото хубавото е, че г-н Кръстев живее във Виена (а, слава Богу, не в София), където се пише сътрудник на някакъв "Институт за човешки науки" (Institute for Human Sciences) - сигурно оттам му плащат заплата.
    От друга страна, Balkan Debrief е издание на НПО "Атлантически съвет".
  • 5 добрите н-янки

    7 1 Отговор
    добрият дедо Жо Бай дрън може да направи още некоя измислена държава - я албанска, я румънска, не дай си боже още една българска или турска...за да "нема" бъдещи конфликти, ама ич да ги нема...