Last news in Fakti

11 Януари, 2024 15:37 876 4

Косово не се отказва! Прищина поиска подкрепа за получаване на статут на страна кандидат за ЕС

  • косово-
  • албин курти-
  • европейски съюз-
  • прищина-
  • сърбия

Балканската държава подаде официално молба за членство в Евросъюза на 15 декември 2022 година

Косово не се отказва! Прищина поиска подкрепа за получаване на статут на страна кандидат за ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Косовският премиер Албин Курти поиска от ирландския си колега Лео Варадкар подкрепа за това Косово да получи статут на страна кандидат в ЕС, съобщи вестник „Коха диторе“, цитиран от БТА.

На пресконференция след срещата си с Варадкар днес в Прищина Курти заяви, че развитието на Ирландия е вдъхновение за Косово. Курти благодари на Ирландия за подкрепата, която е оказвала на Прищина през различни етапи от историята.

Варадкар е на посещение в Косово, по време на което ще се срещне и с президента на Косово Вьоса Османи. Албин Курти написа снощи в социалните мрежи, че това е първото посещение на ирландски министър-председател в Косово.

„Ирландия е вдъхновяваща за нас, защото имаме прилики, които споделяме. От социална гледна точка нашите народи се отличават с топло гостоприемство. И двете страни се радват на непоклатим съюз и връзка със САЩ", каза Курти.

Косовският премиер каза още, че Косово очаква в бъдеще да задълбочи приятелството си с Ирландия.

„Очакваме да задълбочим приятелството между нашите две страни и да научим повече от опита и успехите на Ирландия. Ирландия подкрепя (присъединяването на Косово) в Съвета на Европа и членството ни (на Косово) в ЕС, за което поискахме подкрепа за (получаване на) статут на (страна) кандидат“, каза още Курти.

Косово подаде официално молба за членство в ЕС на 15 декември 2022 г.

Косовският премиер изрази благодарността на косовския народ към Ирландия и заради участието ѝ в мироопазващата мисия на НАТО в Косово (КейФОР).

Ирландският премиер каза, че е провел конструктивна среща с косовския си колега, като допълни, че на нея са били обсъдени двустранните отношения Косово – Ирландия.

Варадкар заяви, че бъдещето на Косово е в Европейския съюз.

"Ще подкрепя Косово, за да стане член на Съвета на Европа и да започне преговорите за членство в Европейския съюз. Косово показва ангажимент към европейските ценности. Вие хармонизирахте и политиките за сигурност с тези на ЕС, което е много важно”, каза Варадкар, цитиран от "Коха диторе".

Премиерът на Ирландия допълни, че диалогът между Белград и Прищина с посредничеството на ЕС е жизненоважен за постигане на хармония и за по-нататъшно развитие.

Варадкар каза, че ограничителните мерки срещу Косово, които ЕС наложи в края на юни миналата година, трябва да бъдат премахнати.

Според ирландския премиер Съюзът на сръбските общини (ССО) трябва да се създаде, но "не трябва да има микродържава в Косово".

Международната общност настоява Косово да създаде Съюза на сръбските общини, който да обедини около себе си общините в Косово със сръбско мнозинство. Неговото създаване се разглежда от международния фактор като „условие на условията“ за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия в рамките на диалога между двете страни, който се води под егидата на ЕС.

Прищина е против основаването му, тъй като се опасява, че той би могъл да се превърне в един вид Република Сръбска като тази в Босна и Херцеговина и да придобие изпълнителни правомощия. Освен това конституционният съд на Косово постанови, че създаването на такъв съюз е противоконституционно.

На пресконференцията Курти е заявил, че създаването на ССО "не е основен приоритет за нормализиране" на отношенията със Сърбия, а т. нар. Основно споразумение, постигнато между Сърбия и Косово в Брюксел на 27 февруари 2023 г., пише албанската редакция на Радио Свободна Европа.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    7 1 Отговор
    И как ще стане това,след като държави от ЕС не са я признали?Или и те като нашите политици си плюят върху правилата и законите?
  • 2 Гориил

    4 4 Отговор
    Ако този процес се проточи, регионът ще бъде изправен пред икономическа и финансова катастрофа. Ако резултатът е положителен, един от най-бедните и изостанали региони в Европа ще има минимална заплата три пъти по-висока от тази в Китай и два пъти по-висока от тази в Русия. Такива са парадоксите на европейската политика на ограбване и поробване.

    Коментиран от #3

  • 3 Чорбара

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    Смотаняко,кодово е само една област в Сърбия.Никога Испания (Каталуня ), Франция (Корсика),Белгия((Валония) ,Великобритания(Шотландия) няма да признаят тази провинция на Сърбия за държава.
  • 4 Интересно

    1 1 Отговор
    Приз Август 2019 свирих на голям фестивал край Призрен. Бяхме там четири дни. Всички търговски обекти работят с евро. Нямат собствена парична единица. А още не са част от ЕС. Интересно как стават тези неща...