Last news in Fakti

8 Януари, 2024 18:18 3 846 4

Мадрид направи крачка назад! Испания призна косовските паспорти, но се дърпа за независимостта на Прищина

  • испания-
  • косово-
  • прищина-
  • европейски съюз-
  • сърбия-
  • хосе мануел албарес-
  • каталуния

Испания стои твърдо на тази позиция, но никога няма да бъде пречка за диалога между Белград и Прищина или между Прищина и ЕС

Мадрид направи крачка назад! Испания призна косовските паспорти, но се дърпа за независимостта на Прищина - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Испанският външен министър Хосе Мануел Албарес заяви днес, че Мадрид вече признава паспортите на Косово, но остава твърд в позицията си да не признава независимостта на страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

На 1 януари влязоха в сила правила, които позволяват на притежателите на косовски паспорти да пътуват в Шенгенското пространство без визи, което доведе до фактическото признаване на косовските паспорти от Мадрид. Досега Испания единствена сред петте държави от ЕС, които не признават независимостта на бившата сръбска провинция, отказваше влизане на притежателите на косовски паспорти, дори ако те имаха шенгенска виза.

"Испания прилага тази мярка (за освобождаване от визи) като член на Шенгенското пространство", заяви Албарес пред журналисти.

Но "позицията на Испания не се е променила. Испания все още не признава суверенитета или независимостта на Косово, тъй като не признаваме едностранни декларации за независимост", добави испанският външен министър, чиято страна е изправена пред сепаратистки настроения в Страната на баските и Каталуния.

Въпреки че Испания стои твърдо на тази позиция, но никога няма да бъде пречка за диалога между Белград и Прищина или между Прищина и ЕС. Подкрепяме усилията на Брюксел за насърчаване на този диалог, подчерта Албарес.

Испания, Кипър, Гърция, Румъния и Словакия са петте държави от ЕС, които не признават Косово, обявило независимост от Сърбия през 2008 г.

В събота косовските власти приветстваха признаването на косовските паспорти от страна на Мадрид.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    0 2 Отговор
    Ще пръ..дна от кеф! Ял съм боб със зеле!
  • 2 Иво

    13 2 Отговор
    Спомняме си песента "Косово е наше" ,тази е истината ! Разбиха република Югославия на малки държавици, Черна гора с излаз на море я приеха в НАТО , продължават да предизвикват платени продажници срещу Вучич,но номера им няма да мине!! Хвала на певците от всички етноси останаха единни !! Сърбия не забравя варварското нахлуване по въздух на НАТО и хвърляне бомби с обеднен уран ,от който загинаха стотици хора и продължават да умират от ракови заболявания,унищожиха им инфраструктурата! Няма изненада ,американският сценарии е прилаган по цял свят с непокорните!! Идва Видов ден !!
  • 3 КОТарАК

    1 3 Отговор
    Испания ни е единствената приятелска държава-не забравяйте това..ако може и да има такива държави и отношения...винаги са ни подкрепяли!
  • 4 5677778

    2 0 Отговор
    Супер сега пожелаваме много много косовари в Европа. Ще ги търсите сърбите....
Новини по държави: