Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 20:33 5 144 6

Жега посред зима! Испания регистрира рекордно високи януарски температури

  • испания-
  • балеарски острови-
  • андалусия-
  • каталуния

Необичайно топлото време в средата на зимата привлече хората на плажовете и уличните кафенета из цяла Испания

Жега посред зима! Испания регистрира рекордно високи януарски температури - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Испания е регистрирала най-топлия януари, откакто води статистика през 1961 година, като средните температури миналия месец са достигнали 8,4 градуса по Целзий, 0,4 над последния рекорд през 2016 година, съобщи Министерството на околната среда на страната, цитирано от Ройтерс, пише БТА.

Температурата в континентална Испания също така е била с 2,4 градуса над средната за януари, измервана в периода между 1991 и 2020 година.

Необичайно топлото време в средата на зимата привлече хората на плажовете и уличните кафенета из цяла Испания.

Министерството заяви, че времето е било „извънредно топло“ в южната и централната част на Пиренейския полуостров, както и в субтропичните Канарски острови. Било е „много топло“ в северната част на страната и в средиземноморските Белеарски острови, оставайки „нормално“ единствено в някои части на североизточната долина на река Ебро.

Сухото и слънчево време е изострило засушаването в Каталуния и Андалусия. Учените свързват с климатичните промени високите температури и сухото и ветровито време в много части на света, включително в Южна Европа.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    16 6 Отговор
    На НАТО ще им стане жега като полетят Буревестниците
  • 2 Желязков

    13 3 Отговор
    Дбес с Мирчев се на.срахме в Киев руснаците яко пуцат с ракети
  • 3 Реалист

    16 3 Отговор
    На откриването на европйскогейското първенство по фигурно пързаляне във Финландия домакините са пуснали на леда 59 тра.вестит който се е рзчепил на леда срама е бил световен за третополова Европа.
  • 4 Една Рускиня

    7 4 Отговор
    Хубаво време и много туристи във Испания, късаме се от работа чак гинеколога ми вика спирай се малко
  • 5 Баце

    12 4 Отговор
    И у нас е така, но това не означава, че няма да платим огромни сметки за ток и парно, за цените по магазините няма и да коментираме, апропо разбрах, че "безвъзмездно" сме от най-големите донори за 404 ?!???
    Въпросът е КОЙ плаща масрафа на "безвъзмездно"-то
  • 6 лятото ще ги

    3 4 Отговор
    изпържи
Новини по държави: