Last news in Fakti

31 Март, 2024 14:33 2 687 18

Когато не вали достатъчно: тежка суша измъчва Каталуния

  • суша-
  • климат-
  • испания-
  • каталуния-
  • глобално затопляне

Испанските синоптици така и не съумяват да намерят окончателно обяснение за продължаващата суша

Когато не вали достатъчно: тежка суша измъчва Каталуния  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На видно място в Барселона са поставени плакати с надпис: "Суша! Помогнете за пестенето на вода". От поне три години в Каталуния пада твърде малко дъжд. Безводието засяга тежко местното население и туристите, пише ARD.

Язовир „Сау" на 100 километра от Барселона всъщност не предлага нищо особено за гледане: той просто снабдява испанската метрополия с питейна вода. Напоследък обаче около язовира се стичат посетители, които тревожно гледат надолу към спадащите води. Като Афродита от пяната сред тези води неочаквано се показва една стара черква, появяват се и стари къщи от миналия век. Гребната база изведнъж се е оказала високо горе над тези развалини, далеч от водата – лодките на гребците са там, където навремето е бил брегът на язовира.

Картината е доста призрачна, пише Себастиан Кистерс от обществената медия АРД. Равнището на язовира е паднало под 10% от капацитета на съоръжението и вече има реален риск водата да не може да се използва за пиене.

Извънредни мерки

Правителството на Каталуния още преди седмици обяви извънредно положение заради сушата, припомня на свой ред британската обществена медия БиБиСи. Хилядите туристи, които посещават всекидневно Барселона, още на летището, в метрото или пък в хотелските си стаи получават брошури, насочващи вниманието им към изострената ситуация. Да си мият зъбите с вода в чаша, не от крана, а в тоалетната по възможност да използват икономичния бутон на казанчето – такива препоръки получават туристите от градската управа, четем още в публикацията на АРД.

Когато "водата вече не пада от небето"

В Барселона се надига ропот. Често ще чуете, че водата се превръща в петрола на бъдещето: дефицитна и скъпа суровина. Селското стопанство в Каталуния вече е принудено да икономисва вода в непознати досега мащаби. Цветята и плодовите дръвчета вече не бива да се поливат с питейна вода. Фонтаните са изключени, обществените душове по плажа също не работят. В много хотели администрацията дори се е изхитрила да махне запушалките от ваните, за да попречи на гостите да взимат вана.

Испанските синоптици тъй и не съумяват да намерят окончателно обяснение за продължаващата суша. Знае се само едно със сигурност: в района на Барселона вече от три години няма достатъчно ветрове, които да докарват облаци и влага. Инсталациите за обезсоляване около града работят денонощно, за да осигуряват питейна вода от морето.

„Пестете вода! Тя вече не пада от небето!" – с такива остроумни текстове общинските власти призовават към икономии. Съответните плакати са разлепени и в курортните комплекси на Коста Брава северно от Барселона. Тамошните хотелиери много се тревожат в навечерието на сезона. Вярно, че басейните още са пълни от миналата година, но когато времето се стопли, водата ще започне да се изпарява. А доливане на басейните е забранено.

В Лорет де Мар хотелиерите са събрали 1,5 милиона евро за нова инсталация за обезсоляване на морска вода за басейните. „Това ни е единственият шанс да държим басейните пълни в този сушав период", казва шефът на Сдружението на хотелиерите Енрик Дотрас. През май инсталацията трябва да заработи. Част от хотелите вече предупредиха гостите, пристигащи за великденската ваканция, че басейните и уелнес центровете ще останат затворени.

Не са изключени социални бунтове

Някои природозащитници обаче смятат, че ограниченията, наложени на туристите, не са достатъчни и настояват туризмът като цяло да бъде ограничен. „От януари насам цената на водата вече скочи с 30%. За тази криза плащат местните хора, докато туризмът се отървава просто така. Това може да доведе до социални конфликти. Те вече дори назряват", казва Данте Масхио от екологичната организация „Водата е живот".

Барселона е една от най-посещаваните туристически дестинации в света. А през лятото тук ще се състои голямо спортно събитие – световноизвестната ветроходна регата „Купата на Америка". Тогава към града ще се стекат още повече туристи от обичайното, казва Масхио. Откъде ще намерим вода и за тях? – логично се пита екоактивистът, цитиран от германската обществена медия АРД.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 планетата е просто един организъм

    23 0 Отговор
    в който живеят милиони видове организми във симбиоза,но хората разрушиха тази симбиоза и отдавна са се превърнали в голям злокачествен тумор на планетата

    Коментиран от #11

  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    16 1 Отговор
    ХИДАЛГОВЦИТЕ ВЕЧЕ НЯМАТ И КОЛОНИИ ДА ОГРАБВАТ.... ГОЛЯМ ГИ ЧАКА
  • 3 добре, че сме далеко

    17 2 Отговор
    иначе да са подписали дългосрочно подаряване на наша вода
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 туристите да се задължат

    10 3 Отговор
    да носят по една туба 20 литра вода и да я изсипват в язовира

    Коментиран от #7, #16

  • 6 Пудждемонт

    5 2 Отговор
    Бравос вода немаме! Вината е на Педро Санчез! Да живее Каталуния! Пудждемонт
  • 7 Пудждемонт

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "туристите да се задължат":

    Бат бойко като иди у Барцелона ке им напълни резервоара. Кажи на испанците да не ходят там само чужденците са добре дошли
  • 8 САТЪРА НА ХАНА

    20 7 Отговор
    ИСПАНИЯ Е ОТКРАДНАЛА ОТ ЮЖНА АМЕРИКА
    4000 ТОНА САМО ЗЛАТОТО
    ....
    И ДЕБИЛИТЕ НЕ СА СИ ПОСТРОИЛИ С ТИЯ ПАРИ
    ДОСТАТЪЧНО ЯЗОВИРИ :))
    ДОКАТО БЪЛГАРСКИТЕ КОМУНИСТИ В МАЛКА И БЕДНА БЪЛГАРИЯ ГО НАПРАВИХА :))

    Коментиран от #10, #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пудждемонт

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Он франко им строил резервоарите. Бравос на Франко сега само леви управляват. Оти чакаш на дъжда. Он да им дава вода от Средиземно море оти нема пари да се изтърсват чужденците по плажовете на Салоу. Абе комшо я ту кажа без пари от слънцето и морето тия от Каталуния ще оцелеем ама Испания Нема брате. Само Педро е виновен
  • 11 Госあ

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "планетата е просто един организъм":

    Празноглавите западни престъпници и проститутки създали алчния капитализъм. Лошото е, че и Изтока се подведе но се надявам скоро да вкарат плановата икономика в целия свят. Единственото спасение.

    Коментиран от #12

  • 12 Бухаха

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Кой къде се поведе бе другарю
    В Индия са два милиарда бацила как мислиш че са с водата? Ганг и Яндзъ са най-замърсените реки в света

    Коментиран от #15

  • 13 Айдаа

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Селски 4000 тона е имало само на единия кораб
  • 14 Скоро

    3 0 Отговор
    И в България
  • 15 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бухаха":

    Гле’и са, виж каква е площта на сушата на Китай и виж на Италия или на англичанчетата примерно. И не ми разпраай приказки. Относно начина на живот и приоритетите на Изток, нямаш никаква представа. Не случайно пиша, че и Изтока се подведе.
  • 16 Така е на Златни пясъци

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "туристите да се задължат":

    персонала в кухнята носи вода в бутилки от магазините и с нея готви,а как се мият чинии,затова е толкова скъпо
  • 17 дядо поп

    1 0 Отговор
    Само където снимката е от морски или океански бряг , където според затоплянето нивото на водата се покачва!
  • 18 хмм

    0 1 Отговор
    Зуека през ден се хвали, че е много гот в Испания. Ма той от рисуване няма време за къпане.
Новини по държави: