Last news in Fakti

14 Януари, 2024 17:01 3 385 37

Добре дошли в 2034

  • глобално затопляне-
  • ядрена война-
  • русия-
  • сащ-
  • близък изток

Това е отрезвяваща оценка - и индикатор, който ще планираме да наблюдаваме година след година, за да разберем по-добре накъде върви светът

Добре дошли в 2034 - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Представете си свят с конкуриращи се центрове на власт, нестабилна Русия, която се препъва в епохата след Путин, въоръжен с ядрено оръжие Иран, появяващ се в разгара на непокорна ядрена епоха и Организация на обединените нации, неспособна да изпълнява основните си функции - включително да събере страните по света да се справят с проблеми като изменението на климата, които никоя държава не може да реши сама и които представляват сериозна заплаха за глобалната сигурност и просперитет, пише Atlantic Council.

Това е само бегъл поглед към бъдещето, което водещи глобални стратези и специалисти по прогнозиране представиха, когато Центърът за стратегия и сигурност Скоукрофт към "Атлантическия съвет" ги анкетира за това, как очакват светът да се промени през следващите десет години.

Ако това скициране ви навява мрачни мисли, тук сте в добра компания: 60 процента от експертите, участвали в нашето годишно проучване Global Foresight, смятат, че светът ще бъде по-зле след десетилетие. Но въпреки песимизма относно цялостната посока на глобалните дела, изразен от мнозина, отговорите им също дадоха причина за надежда, когато зададохме по-конкретни въпроси относно геополитиката, околната среда, разрушителните технологии, глобалната икономика и други области.

288-те анкетирани работят в различни области, включително частния сектор (27 процента), нестопански организации (18 процента), академични или образователни институции (16 процента), правителство (16 процента), независими консултанти (14 процента) и многостранни институции ( 4 процента). Те също са разпръснати във възрастови групи, като 10 процента са между осемнадесет и тридесет и пет години, 23 процента между тридесет и шест и петдесет години, 37 процента между петдесет и една и шестдесет и пет години, а останалите 29 процента са на шестдесет и шест или повече години.

И така, какво очакват те през следващото десетилетие? По-долу са десетте най-големи констатации на проучването.

1. Перспективата за нормални отношения между Израел и Саудитска Арабия остава положителна - и палестинска държава може да е по-вероятна, отколкото изглежда

Може ли настоящите конвулсии в Близкия изток да предвещават големи трансформации през следващото десетилетие? Забележително висок процент от анкетираните смятат така, като се има предвид, че проучването е проведено след терористичните атаки на Хамас срещу Израел на 7 октомври и в разгара на последвалата война в Газа.

Избухването на военните действия изглежда нанесе голям удар върху напредъка, който саудитските и израелските лидери постигнаха към историческо споразумение за нормализиране на отношенията между техните страни. Някои експерти всъщност твърдят, че една от основните цели на атаките от 7 октомври е била да се провали сделката.

Въпреки това ясно мнозинство от респондентите - около 60 процента - очакват Израел да нормализира дипломатическите отношения със Саудитска Арабия до 2034 г., което предполага, че основните условия, които са обединявали двете страни преди войната, обхванала региона, могат да надживеят битките.

Може би още по-изненадващо, почти всеки пети анкетиран вярва, че до 2034 г. Израел ще има нормализирани дипломатически отношения с независима, суверенна палестинска държава. Въпреки че това беше възглед на малцинството, той показва алтернативен прочит на опустошението от последните няколко месеца: че в дългосрочен план насилието, което прави мира да изглежда толкова далечна възможност, в крайна сметка би могло да поднови призивите за решение с две държави за прекратяване низраелско-палестинския конфликт. Малко по-малък процент от анкетираните също така очакват нормализиране на отношенията между Израел и Ливан след десетилетие.

Дори и всичко това да се случи обаче, не очаквайте мирът да избуява в целия регион. Малко експерти вярват, че Израел ще има нормализирани отношения със Сирия (4 процента) или Иран (2 процента) до 2034 г.

2. Има нарастващи съмнения относно стремежа на Китай да завладее Тайван насилствено

Анкетираните са по-убедени в продължаващата политическа стабилност в Китай, отколкото в други световни сили. Например 86 процента вярват, че Китайската комунистическа партия все още ще бъде на власт до 2034 г., докато само 3 процента очакват обратното. Само един респондент смята, че страната ще се превърне в провалена държава през следващото десетилетие, цифра, която се закръгля надолу до 0 процента от общия брой. За Съединените щати тази цифра е 5 процента. За Русия това е 11 процента.

Този експертен консенсус се противопоставя на спекулациите сред някои наблюдатели, че последните събития, като икономическите борби в страната и протестите, които доведоха до внезапния край на политиката на Си Дзинпин за "нулев COVID", може да застрашат режима.

И все пак резултатите от проучването поставят под съмнение и друг разказ за Китай - по-известен по-рано през този век - като неудържим бъдещ глобален хегемон. Възприятията за Пекин може да започнат да се променят.

По един от най-неотложните въпроси на хоризонта - дали Китай ще се опита да си върне Тайван със сила през следващите години - респондентите изразиха известен скептицизъм. Докато половината очакват това да се случи през следващите десет години, делът на тези, които предвиждат такава военна операция, е намалял значително от 70 процента от респондентите, когато зададохме същия въпрос в миналогодишното проучване. Също така важно: Една от големите промени от 2022 г. до 2023 г. е увеличаването на процента на експертите, които заявяват, че "не знаят" дали Китай ще опита повторно обединение със сила.

Едно потенциално обяснение за тези промени е, че експертите преоценяват или намеренията на Китай, или неговите възможности по отношение на Тайван в светлината на събитията през последната година. Трудностите, с които се сблъска Русия във войната си срещу Украйна или икономическите проблеми на Китай например, може да накарат Пекин да не желае повече да поема рисковете от големи военни действия.

Проучванията също изглеждаха разделени по отношение на по-широката глобална роля на Китай през следващото десетилетие. Например 44 процента смятат, че светът до голяма степен ще се раздели на блокове, обединени от Китай и обединени от САЩ, през този период, което ще доведе до двуполюсен свят, но 39 процента не са съгласни. По същия начин 33 процента са съгласни, че Китай и Русия ще станат официални съюзници до 2034 г., затвърждавайки по-малко формалното партньорство "без ограничения", което двете страни имат в момента, но 37 процента твърдят обратното. Към нова студена война ли вървим? Нашите респонденти не са толкова сигурни.

3. Подгответе се за катаклизми в Русия, включително възможен конфликт между Русия и НАТО

Отбележете в календарите си: Някъде през следващото десетилетие, според много респонденти, нов лидер вероятно ще поеме контрола над Русия - при неизвестни обстоятелства и сред потенциални сътресения. През декември Владимир Путин, който доминира руската политика от 1999 г. насам, обяви плановете си да направи това, за което на два пъти промени конституцията на Русия, за да стане възможно: да търси повече време на власт. Широко се очаква той да спечели президентските избори в страната през март, но анкетираните от нас експерти не очакват неговото управление да продължи десетилетие: 71 процента казват, че той няма да бъде президент на Русия до 2034 г., а други 22 процента не са сигурни .

Ще сложи ли възрастта край на управлението на Путин - той ще бъде на осемдесет и две през 2034 г. - или ще се намесят политически събития? Голяма част от анкетираните очакват значителни сътресения в Русия през следващото десетилетие. В резултат, подобен на един от най-големите констатации от миналогодишното проучване, 35 процента от анкетираните вярват, че Русия ще се разпадне вътрешно през следващите десет години поради събития като революция, гражданска война или политическа дезинтеграция. За тези, които смятат, че Путин вече няма да бъде президент през 2034 г., тази цифра нараства до 40 процента. Дори сред онези, които смятат, че Путин все още ще управлява Русия през 2034 г., почти една четвърт въпреки това очакват страната да се разпадне.

Около 11 процента от респондентите посочват Русия като страната, която в момента не е провалена държава, но е най-вероятно да стане такава през следващите десет години - по-нисък от миналогодишното проучване и малко малцинство, но все пак най-високият процент, който всяка страна е получила .

Само 6 процента от анкетираните вярват, че Путин ще успее да постигне военната си цел да превърне Украйна в държава-сателит на Русия през следващото десетилетие. Но как евентуалните провали в Украйна ще се отразят на политическото му дълголетие, остава да видим. Дори юнският поход към Москва на командира на групата Вагнер Евгений Пригожин в крайна сметка не изглежда да застраши властта на Путин, предвид бързото потушаване на бунта и смъртта на Пригожин два месеца по-късно в самолетна катастрофа.

Тези, които очакват Русия да се разпадне, са по-склонни да предвидят, че Москва се занимава с тревожна дейност: 38 процента вярват, че страната и НАТО ще водят война през следващите десет години, в сравнение с 25 процента от другите анкетирани, а 20 процента смятат, че че Русия ще използва ядрено оръжие през следващото десетилетие, в сравнение с 11 процента от други експерти.

Като цяло, в друга значима констатация, почти един на всеки трима респонденти (29 процента) поне донякъде е съгласен, че Русия и НАТО ще участват в пряк военен конфликт през този период от време - малко по-висок процент, отколкото в проучването от миналата година.

4. Военното надмощие на САЩ ще продължи и перспективите за други елементи от тяхната сила се увеличават, с изключение на дипломатическото влияние

До 2034 г., според голямо мнозинство (73 процента) от анкетираните, светът ще бъде многополюсен, с множество центрове на власт, за разлика от еднополюсния момент, последвал разпадането на Съветския съюз, оставяйки Съединените щати като последната суперсила.

Но в същото време повечето очакват Съединените щати да запазят превес на властта в няколко ключови измерения. Осемдесет и един процента от анкетираните очакват Съединените щати да останат доминиращата военна сила в света през 2034 г. Подобно голямо мнозинство (79 процента) очакват, че американските съюзи и партньорства за сигурност в Европа, Азия и Близкия изток, изковани в течение на Студената война и еднополюсният момент, ще издържат - забележително очакване, като се има предвид, че тези съюзи и партньорства могат да бъдат основен предмет на дебат по време на президентските избори в САЩ през 2024 г. Трябва да се отбележи, че по-малко мнозинство - 63 процента - вярва, че Съединените щати ще бъдат доминиращият източник на технологични иновации до 2034 г., а малко над половината (52 процента) казват, че ще бъдат доминиращата икономическа сила.

Това ниво на увереност в дълголетието на властта на САЩ всъщност е по-високо от нивото, изразено от респондентите, когато проведохме последното си проучване в края на 2022 г. Изключението е в дипломатическата сфера, където отново само една трета от респондентите очакваха Съединените щати да бъдат доминиращата дипломатическа сила в света след десет години.

Дори експерти, които очакват глобалното военно господство на Съединените щати да издържи, не смятат, че това ще бъде достатъчно, за да поддържа статут на единствена суперсила. Онези, които си представят Съединените щати като доминиращата военна сила през 2034 г., са също толкова склонни да очакват, че светът ще бъде многополюсен през тази година (73 процента), колкото и онези, които не вярват, че военното господство на САЩ ще продължи в десетилетието (72 процента). И докато тези, които предвиждат бъдещо военно господство на САЩ, е по-вероятно също да очакват Съединените щати да запазят своите европейски, азиатски и близкоизточни съюзи и партньорства за сигурност, важно е да се има предвид, че поддържането на тези съюзи и партньорства също изисква вид Дипломатическото влияние на САЩ, че респондентите са по-малко оптимистични за напредъка.

С тази динамика в играта през следващото десетилетие, ще превърне ли Европа всички приказки за "стратегическа автономия" в действие, като поеме повече отговорност за собствената си сигурност? Само 31 процента от анкетираните вярват, че континентът ще е постигнал "стратегическа автономия" до 2034 г. Дори самите европейци са до голяма степен разделени: 40 процента смятат, че ще имат такава автономия, но 36 процента не са съгласни. Сред респондентите извън Европа половината не виждат това да се случи, докато само 29 процента го вярват.

Общите данни от проучването също отразяват най-вече перспективите на САЩ. Сортирането на респондентите по държава на гражданство разкрива по-разнообразни възгледи за естеството и дълголетието на властта на САЩ. Например, докато респондентите от Латинска Америка и Карибите са малко по-склонни от респондентите като цяло да очакват военното господство на САЩ да се запази през 2034 г., те са много по-малко склонни от други участници в проучването да кажат същото за силата на САЩ в други области.

Стряскащите 30 процента от анкетираните в Латинска Америка също прогнозират, че Съединените щати ще се разпаднат вътрешно през следващото десетилетие поради причини като революция, гражданска война или политическа дезинтеграция (в сравнение с 9 процента сред другите анкетирани).

Това говори за по-широка потенциална уязвимост за Съединените щати през следващото десетилетие, която не се вписва добре в една единствена категория власт: техните вътрешни политически разделения и предизвикателства. Близо 12 процента от респондентите като цяло очакват Съединените щати да се разпаднат до 2034 г. - много по-нисък процент от онези, които смятат същото за Русия, както е отбелязано по-горе, но по-висок процент от тези, които казват същото за други сили като Китай ( 7 процента) и Индия (6 процента). Около 5 процента от анкетираните определят Съединените щати като страната, която в момента не е провалена държава, но е най-вероятно да стане такава през следващите десет години - по-малко от тези, които посочват Русия (11 процента) и Пакистан (8 процента), но приблизително равен на процента на анкетираните, които цитират Афганистан, Аржентина и Ливан. Само малки малцинства изразяват тези възгледи, но въпреки това си струва да им се обърне внимание.

5. Анкетираните имат ниско доверие в ООН

Докато много респонденти очакват светът след десет години да бъде многополюсен, те също така предвиждат предизвикателства пред международните организации, които биха могли да посредничат между конкуриращи се центрове на власт. Многостранните институции, създадени след Втората световна война - Организацията на обединените нации (ООН), Световната банка и Международният валутен фонд (МВФ), наред с други - бяха проектирани отчасти като места за съперничещи си сили да разрешават различията си, без да прибягват до военни средства. Експертите, които анкетирахме обаче, не очакват тези институции да бъдат напълно способни да играят тази роля през следващото десетилетие.

Най-фрапиращата липса на доверие е в ООН. Едва 2 процента от респондентите казват, че до 2034 г. организацията като цяло ще бъде напълно способна да разреши предизвикателствата, които са в основата на нейната мисия, а други 23 процента заявяват, че ще бъде в известна степен способна да го направи. Що се отнася до Съвета за сигурност на ООН, никой - буквално нула респонденти - не вярва, че той ще бъде напълно способен, а само 17 процента очакват, че ще бъде донякъде така. Това контрастира с 68 процента, които смятат, че Съветът за сигурност ще покаже различна степен на неспособност.

Тази липса на доверие е характерна за демографските данни на проучването. Това, което изглежда отличава онези, които имат поне малко доверие в Съвета за сигурност, е убеждението, че той ще се реформира: седемдесет и шест процента от тези, които смятат, че Съветът за сигурност ще бъде донякъде способен да изпълни мисията си през 2034 г., също вярват, че най-малко един нов постоянен член ще бъде добавен към тялото през следващите десет години (най-вероятните кандидати: Индия, Германия и Япония). Сред онези, които казват, че Съветът за сигурност няма да е в състояние да изпълнява функциите си, само 53 процента смятат, че ще бъде добавено поне едно ново постоянно място.

Обединените нации са просто най-яркият пример за приглушена вяра в многостранните институции. Много малко респонденти очакват някой от големите международни органи, за които попитахме, да е напълно способен да си върши работата. Въпреки това повече от половината експерти, които анкетирахме, вярват, че МВФ, Световната банка и Групата на седемте (G7) ще бъдат поне донякъде способни да направят това. Дори тази увереност обаче може да отразява по-скоро западната перспектива на нашия набор от проучвания, отколкото по-широк глобален консенсус. Само 36 процента от респондентите от Латинска Америка смятат, че до 2034 г. МВФ ще бъде поне донякъде способен да се справи с предизвикателствата, които са централни за неговата мисия и само 35 процента казват същото за Г-7.

6. Следващата ядрена ера ще бъде неуправляема - с повече оръжия, по-малко предпазни възможности и възраждаща се заплаха от ядрен тероризъм

Изглежда, че навлизаме в трета ядрена ера след тези, които се случиха по време на Студената война и периодите след нея. А липсата на международно управление вероятно ще бъде една от определящите характеристики на новата ядрена ера, тъй като геополитическата конкуренция се засилва и договорите за контрол на ядрените оръжия се разпадат. Какво се случва, когато парапетите за ограничаване на натрупването, разпространението и използването на ядрени оръжия бъдат премахнати?

Огромно мнозинство от респондентите предвиждат разпространение: 84 процента казват, че поне една държава без ядрено оръжие ще се сдобие с тези оръжия до 2034 г. Най-вероятната страна, цитирана от 73 процента от експертите, е Иран, но значителен брой също очакват Саудитска Арабия Арабия (40 процента), Южна Корея (25 процента) и Япония (19 процента) да се присъединят към ядрения клуб. Тези числа са подобни на резултатите от миналогодишното проучване, но една разлика е тревожна. В проучването, проведено в края на 2022 г., средно респондентите смятат, че 1,4 нови участници ще имат ядрени оръжия в рамките на едно десетилетие. Сега това се е повишило до 1,7. Въпреки че това може да изглежда като малко увеличение, това предполага, че в сравнение с 2022 г. експертите сега смятат, че ядрените оръжия ще се разпространяват по-бързо - всъщност с около 21 процента по-бързо.

На въпросът, кои актьори се очаква действително да използват ядрено оръжие през следващите десет години, 20 процента от нашите експерти казаха терористична група - спрямо едва 3 процента миналата година. В тазгодишното проучване ние включихме изрично терористичните групи сред нашите опции с множество възможности за избор, докато в миналогодишното включихме по-обща опция "друга държава или недържавен актьор", което може да обясни част от разликата спрямо предходната година. Но фактът, че всеки пети респондент прогнозира такъв тревожен сценарий, все още е забележителен и тревожен. Около 14 процента от анкетираните очакват Русия да използва ядрено оръжие до 2024 г., докато приблизително 15 процента прогнозират, че Северна Корея ще го направи. Но по-положително: повече от 60 процента от анкетираните вярват, че ядрени оръжия няма да бъдат използвани през следващото десетилетие.

7. Нито Русия, нито Украйна вероятно ще постигнат всичките си военни цели, но мнозина виждат бъдеще за Украйна в Европейския съюз и НАТО

Сред основните цели на Украйна във войната ѝ с Русия е да си върне територията в източната част на страната и Кримския полуостров, които Русия завзе по време на първото си нахлуване в страната през 2014 г. и второто си нахлуване през 2022 г. Докато само 12 процента от анкетираните очакват Украйна да си възвърне контрола върху територията си отпреди 2014 г. до 2034 г., малко под половината (48 процента) очакват, че ще си възвърне властта над украинската територия, която държеше преди пълномащабното нахлуване на Русия през 2022 г.

Що се отнася до усилията на Путин да подчини Украйна, дългосрочната перспектива за Москва не изглежда добра: само 6 процента от анкетираните смятат, че Украйна ще се окаже зависима от Русия или по друг начин в нейната орбита до 2034 г.

Целите на Украйна също включват присъединяване към НАТО и Европейския съюз като средство за интеграция със Запада и гарантиране на бъдещата ѝ сигурност. Малко мнозинство от респондентите (54 процента) очакват да видят Украйна в Европейския съюз през следващите десет години - всъщност процес, който Киев и Брюксел вече са задвижили (въпреки че остават много препятствия). Четиридесет и четири процента също така очакват, че Украйна ще се присъедини към НАТО през този период, като тази перспектива вероятно ще бъде обсъдена на предстоящата среща на върха на Алианса във Вашингтон това лято. Тези очаквания се припокриват с възгледите за бъдещата независимост и територия на Украйна по може би предвидими начини. Например сред респондентите, които вярват, че Украйна ще бъде суверенна, независима държава след десетилетие, 64 процента казват, че Украйна също ще бъде член на ЕС дотогава, в сравнение с 40 процента за други респонденти.

8. Изменението на климата е най-голямата заплаха за глобалния просперитет - и намаляването на емисиите все още може да е далече

Най-голямата заплаха за глобалния просперитет през следващото десетилетие е изменението на климата, според множество респонденти, като 37 процента го избират като своя основна грижа - значително пред войната между големите сили (25 процента), втората най-цитирана опция. Изменението на климата също така е най-често цитираната област, в която респондентите очакват най-голямо разширяване на глобалното сътрудничество през следващите десет години (49 процента), доста пред управлението на технологиите и общественото здраве като следващите най-идентифицирани области на приблизително 14 процента. Трябва да се отбележи, че когато зададохме този въпрос през 2022 г., значително повече 25 процента от респондентите избраха общественото здраве. С отслабването на пандемията от COVID-19 приоритетът, даден на това, може да намалява, въпреки че рискът от нови пандемии, които изменението на климата може да изостри, не е намалял.

Възгледите за риска и реакцията са свързани. Тези, които виждат изменението на климата като по-сериозна заплаха, очакват повече растеж в международното сътрудничество за противодействие, като 63 процента от тях идентифицират проблема като този, който ще генерира най-голямо увеличение на глобалното сътрудничество; обратното също е вярно. В една интересна част от данните, респондентите, които работят в частния сектор, който ще трябва да създаде или комерсиализира технологията, необходима за смекчаване на изменението на климата, изглеждат по-малко загрижени за потенциалното въздействие на изменението на климата върху глобалния просперитет: само 23 процента го идентифицират като най-висок риск в сравнение с 32 процента, които сочат война на големи сили.

Относителният оптимизъм относно способността на страните да работят заедно за справяне с изменението на климата е смекчен от относителния песимизъм относно това колко ще постигне това сътрудничество по отношение на намаляването на емисиите на парникови газове. 53 процента от анкетираните не вярват, че глобалните емисии на парникови газове ще достигнат връх и ще започнат да намаляват до 2034 г., в сравнение с 44 процента, които смятат, че ще го направят. Междуправителственият панел по изменение на климата казва, че глобалните емисии на парникови газове трябва да достигнат своя връх преди 2025 г., за да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива. Колкото по-късен е пикът на емисиите, толкова по-рязко ще трябва да спаднат, ако страните искат да постигнат целите, определени в Парижкото споразумение от 2015 г. за ограничаване на затоплянето до 2 градуса по Целзий. Може би като признание за тези съображения, повече от половината от анкетираните смятат, че до 2034 г. хората ще са започнали умишлено, широкомащабно геоинженерство на планетата, за да намалят въздействието на изменението на климата или да постигнат други цели.

9. Тъй като социалните медии продължават да потъват към токсичност, изгрява епохата на Изкуствения интелект (като тези под петдесет са значително по-загрижени)

Ето голямата картина на нашите открития по отношение на технологиите: респондентите като цяло имат много негативна представа за социалните медии и донякъде положителна представа за изкуствения интелект (AI - ИИ). Но с по-дълбоко вглеждане картината става по-сложна.

Предпазливостта към социалните медии, изразена от експертите в миналогодишното проучване, е толкова широко разпространена, колкото винаги: Тази година осем от всеки десет анкетирани (81 процента) казват, че социалните медии като цяло ще имат отрицателно въздействие върху глобалните дела през следващите десет години .

Що се отнася до AI, въпреки година на шумни спекулации за това, че днешният полезен чатбот ще се превърне в утрешната суперинтелигентна сила извън човешкия контрол, респондентите се чувстват сравнително добре. Петдесет и един процента вярват, че изкуственият интелект ще има донякъде или много положителен ефект върху глобалните дела през следващото десетилетие, в сравнение с 38 процента, които казват обратното.

Зад тези цифри обаче стоят забележителни разногласия относно ИИ в рамките на демографските групи. Мъжете, например, са по-склонни да си представят, че ИИ има положително въздействие (53 процента положително срещу 36 процента отрицателно), като жените са разделени поравно (44 процента както за положително, така и за отрицателно). Тези, които работят в частния сектор, са много по-позитивни за AI; всички останали респонденти от групи по заетост с достатъчно отговори за анализ са отрицателни или приблизително равно разделени.

По-впечатляващо е разделението между възрастовите групи, като границата е около петдесет години. 56 процента от хората над петдесет години прогнозират добър ефект от ИИ и 33 процента лош. Цифрите са почти точно обратни сред тези под петдесет години: 39 процента от по-младите респонденти очакват AI да има добри ефекти през следващото десетилетие, докато 52 процента очакват лоши ефекти.

Двадесет и четири процента от анкетираните под петдесет също казват, че управлението на технологиите ще бъде областта, която ще претърпи най-голямо разширяване на глобалното сътрудничество през следващото десетилетие, подчертавайки по-голямата степен на загриженост сред по-младите поколения. Сред по-възрастните респонденти тази цифра пада до едва 9 процента.

Защо може да съществува тази разлика във възприятията между възрастовите групи? Не става ясно от данните, но е възможно "дигиталните" по-млади хора да са по-способни да видят опасностите от новите технологии. Или може би, тъй като по-младите хора са склонни да имат по-ниски нива на старшинство на работното място, те може да са по-притеснени от автоматизацията, която застрашава собствените им възможности за заетост.

10. Експертите са категорично песимистично настроени за предстоящото десетилетие - независимо от тяхната възраст, пол или страна на гражданство

Тази година за първи път зададохме въпрос, който се надяваме вече да задаваме на годишна база като средство за проследяване на настроенията относно глобалната перспектива: "Като цяло, смятате ли, че светът след десетилетие ще бъде по-добър или по-зле, отколкото е днес?" Нашите базови резултати разкриват набор от анкетирани експерти, които са повече загрижени, отколкото обнадеждени: 60 процента казват, че светът ще бъде по-зле, докато 40 процента очакват да бъде по-добре. Това съотношение е изненадващо широко разпространено, без да се забелязва статистически значима разлика при сортиране на извадката по пол, възраст, страна на гражданство или сфера на заетост.

Това е отрезвяваща оценка - и индикатор, който ще планираме да наблюдаваме година след година, за да разберем по-добре накъде върви светът.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    42 3 Отговор
    Само в Украйна бяха съсипани много ресурси.След Третата световна война ще свършат всички ресурси и за всеки ще има по паничка щурци и кат дрехи годишно.
  • 2 Сатана Z

    47 3 Отговор
    Ние живеем в 1984 на Оруел.Нищо не може да ни изплаши след това,ако това е целта на неофашистите .
  • 3 Представих си

    67 4 Отговор
    свят без ФАЩ и изсраел. Прекрасен е.
  • 4 ццц

    54 1 Отговор
    Не ме плашат никакви сценарии. Тревожат ме "спасителите" които неминуемо ще се явят да спасяват хората.
  • 5 БАЙ КУРТИ

    54 4 Отговор
    Представете си, че през 2034 г. ГОВЕДАРИТЕ са се свили в черупката, няма триполови , СОРОСОИДИ, и производните им. Е тогава наистина ще има благоприятно развитие на СВЕТА.
  • 6 САЩИСАН ВИЕ НА ПОЛЯНА 2

    43 3 Отговор
    АУУУУ ЧЕ КАК ТЪЙ СВЕТА Е СЪЩЕСТВУВАЛ ДО 1900 ГОДИНА БЕЗ ВЕЛИКИЯ СИ МИЛОСТИВ И ДЕМОКРАТИЧЕН ХЕГЕМОН САЩ
    АУУУУУУ АМ СИГА КО ШЪ ПРАЙМ КАТ НЕ МОЖЕМ ДА КРАДЕМ ТОЛКОВА МНОГО ОТ ОСТАНАЛИЯ СВЯТ
    АУУУУУУ А КИТАЙ СТАВА ВСЕ ПО КОРАВ А РУСИЯ ВСЕ ПО ТВЪРДА
    АЙДЕ САЩИСАН ВИЕ НА ПОЛЯНА


    КОЛЕГА ОТКРАДНАХ ТИ НИКА АМА МНООО МЕ КЕФИ ИЗВИНЯВАЙ
  • 7 Да, бе

    47 3 Отговор
    Като задаваш неправилните въпроси е нормално да получиш и съответните отговори... Например военната хегемония на САЩ и сега се оспорва от половината свят, а до 10 години ще е още по-зле за империята на злото и пионките и.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 инфо

    44 0 Отговор
    Поредните безумни и безсмислени спекулации от банда нищоправци. Некадърни анализатори и "прогностици" "съветват" безскрупулни и алчни "лидери", които заработват за собствен просперитет и в ущърб на всеки нормален човек.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Урюрвкос

    22 2 Отговор
    за Тексас нищо не пишат коя година тръгва в свободно плаване, за Каталуния, Корсика Ирландия

    Коментиран от #22

  • 12 Пр@сто тии!

    33 9 Отговор
    Не е нужно човек да есперт или екстрасенс за да предвиди какво ще се случи след 10години!Според мен тогава Русия,Китай и Държавите от БРИКС ще са хегемона в света!Сащ ще е със залязващи функции фалирала слаба държава,раздирана от вътрешни конфликти!Европа ще се бори(воюва) с мигрантите,ес и нато няма да съществуват! България ще се моли за членство в БРИКС,но безуспешно!Само благодарение на Турция,ще ни има още като Държава! Русия ще ни изостави!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Краватар

    37 3 Отговор
    Козяците в безсилието си го удариха на фентъзита
  • 15 ха ха

    32 0 Отговор
    абе да преживеем тая година , а до 34 може да трябват нови географски карти
  • 16 Хохо Бохо

    7 37 Отговор
    Едно е сигурно - в 2034 година Сибир ще бъде една процъфтяваща китайска провинция...
  • 17 Не го четох

    42 1 Отговор
    Майко мила. Колко ли плащат за толкова дълъг и безсмислен материал? За една позната мисирка питам..
  • 18 По вероятно САЩ

    28 3 Отговор
    По-вероятно е САЩ да изпаднат в гражданска война - тези които бъхтят на по 2-3 места срещу паразитите на обществена издръжка. Работещите пуритани ще въстанат срещу готованците. Войната ще започне от Тексас или Калифорния.
  • 19 пешо

    28 1 Отговор
    надали някой ще прочете тая глупост до край
  • 20 Турбонегро

    3 20 Отговор
    Ако САЩ и Русия ги няма ще е супер

    Коментиран от #28

  • 21 Баба Ванга

    12 4 Отговор
    Ако веднага не се пренасочат многомилиардните военни бюджети към космически разработки, ще стане още по-зле. Ресурсите на планетата не могат да поддържат стабилна популация над 10 милиарда, а бройката вече надхвъли осем.
  • 22 да бе

    15 2 Отговор

    До коментар #11 от "Урюрвкос":

    миналата година група сенатори републиканци бяха обявили, че през 2024 година ще инициират началото на организиране провежданеио на референдум за независимост на Тексас, ще чакаме да видим, па знае ли се какво ще стане, че тя Земята е кръгла и се върти. пък и всичко тече и се изменя.
  • 23 Иван Иванов

    15 0 Отговор
    Пропаганда,никой не е бил с машина на времето в бъдещето да ви твърди тези глупости.СССР се разпадна и настъпи хаос,САЩ се справят лошо като хегемон факт, България се държи като колония на USA.Трябва да сме неутрални за да оцелеем до 2034.Трябва да мислим само за България ако трябва да влезем в други съюзи
  • 24 Меко казано

    10 0 Отговор
    От ядрените държави най-вероятно да бъде притисната в ъгъла да го употреби е Израел - малка територия,малко население и 100 милиона недолюбващи го , меко казано.
  • 25 Според статистиката

    10 0 Отговор
    Едва 25% от взимащите над 3750 в страната са IT. Другите са мениджъри и държавни служители.. докога ще храним лапачи, дето дори не си плащат осигуровките сами?! Докога ще издържи населението преди да хване лопатите? 2034-а е доста далеч, революциите ще се случат доста по-скоро
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Тоест тре да има само

    2 7 Отговор
    един център, умнокрасив, на Запад, с лидер САЩ.
    И тогава всичко ще е тип-топ.

    Коментиран от #32

  • 28 САЩ и Русия ги нямаше

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "Турбонегро":

    преди около 100-200 години, поне не в такива мащаби.
    И кво, да не би да беше супер, британците си правеха каквото си искат.
    Все ще се намери някой който да си мисли че е по-силен от другите.
  • 29 Някой

    16 1 Отговор
    Статията е бълвоч и не се чете. По-големи глупости може да се чуят само от Зеленски и нашето Кире Простото.
  • 30 Да имплозира

    9 0 Отговор
    Дали ще има през 2034г. ЕС за да влезе там Украйна не знам, но е силно вероятно 10г. по-рано ,тоест тази година да имплозира.
  • 31 Събрали се платени от

    12 0 Отговор
    Посолството "атлантици" и какво да очакваш от такива, като прогнози? Все очакват "тотални катастрофи" и че "всичко щяло да потъне"! Ще "потъне" но за тях. И все им пречат Русия, Китай, Иран.... И искали Русия да се разпадне? А не може ли тяхната империя на злото да се разпадне?! Противоречия и то никак не малки има и в сащ и в колониите им, Европа. Хората вече разбраха кой и как ги управлява и на къде ги води. Стига вече войни и Майдани. Едни само печелят от смъртта на другите.
    Пък и имали право те да определят, кои са "виновни" за това. Тайван Е Китай и какво само и там ръчкат? Пречи им Китай да живее добре. Абе като прочетох, кои правят тези прогнози, всичко ми стана ясно. Те са от "добрите" "про100-и" и "светът щял да загине"!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 насилствено ваксиниран

    3 0 Отговор
    2034 ние и децата ни няма да доживеем, защото като съборите и Путин ще ни ваксинирате задължително и ще ни дръпнете шалтера надолу. Остава само омразния ви Аллах, но и за него сте приготвили остра брадва и дръвник и го търсите трескаво през изкуствен интелект, камери ,сересета, телефони и микрофони.
  • 36 Само да питам

    1 0 Отговор
    Кой мазохист прочете това от заглавието до последното изречение ?!?!???
  • 37 деменцията джо

    1 0 Отговор
    Затова ,че климатът се променя и вие цивилизовани , демократични, свободни страни ще останете без вода и природни ресурси за всичко това пак Путин или Русия е виновна ? . Излиза ,че всичко ей така даром да ви даде пак ще бъдете недоволни , ненаситни, колонизатори престъпници.