Last news in Fakti

8 Април, 2024 19:33 1 462 3

Солидни проблеми с Темида за сепаратист номер 1

  • рубен вагенсберг-
  • карлес пучдемон-
  • испания-
  • педро санчес-
  • каталуния

Карлес Пучдемон, който е депутат от Европейския парламент, както и депутатът от каталунския регионален парламент Рубен Вагенсберг, са били призовани да свидетелстват доброволно по видеоконферентна връзка от местата им на пребиваване извън Испания

Солидни проблеми с Темида за сепаратист номер 1 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Испанският Върховен съд днес призова избягалия от страната бивш лидер на автономната област Каталуния и ръководител на местните сепаратисти Карлес Пучдемон да се яви, за да даде показания в качеството си на обвиняем в разследване за тероризъм във връзка с протести след провалилия се референдум за независимост от 2017 г., предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В изявление на съда се казва, че Пучдемон, който е депутат от Европейския парламент, както и депутатът от каталунския регионален парламент Рубен Вагенсберг, са били призовани да свидетелстват доброволно по видеоконферентна връзка от местата им на пребиваване извън Испания.

Съдът насрочи изслушването им между 17 и 21 юни и добави, че точната дата ще бъде договорена по-късно.

Върховният съд започна разследване срещу Пучдемон и Вагенсберг "за престъплението тероризъм" във връзка със случай, засягащ тайна групировка, наречена "Демократическо цунами", която организирала протести срещу вкарването в затвора на няколко лидери на каталунските сепаратисти, участвали в противозаконния референдум за независимост от 2017 година.

По време на демонстрациите хиляди протестиращи блокираха достъпа до летището в Барселона и влязоха в сблъсъци с полицията и бяха отменени редица полети.

Шестдесет и една годишният Пучдемон избяга в Белгия, след като беше начело на опита за отделяне на Каталуния от Испания през 2017 г., който бързо се провали. Пучдемон все още е издирван в Испания по обвинения в злоупотреба с обществени пари.

Спорен законопроект за амнистия, изготвен от испанското ляво коалиционно правителство на малцинството, за да освободи от отговорност Пучдемон и стотици други поддръжници на каталунската независимост, бавно си проправя път през националния парламент, посочва АП.

Пучдемон обяви, че отново ще се кандидатира на каталунските регионални избори на 12 май и може да се върне в Испания, ако има шанс да бъде преизбран за регионален лидер. Той продължи политическата си кариера като самообявил се политически изгнаник в Белгия, откъдето през 2019 година спечели депутатско място в Европейския парламент.

Регионалният политик Вагенсберг се премести в Швейцария, след като срещу него започна разследване по-рано тази година.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мнение

    7 1 Отговор
    За Косово - може, за Каталуня - не може, ама им били признали паспортите. Пълна порнография.
  • 2 Дааааааам

    4 0 Отговор
    По тази логика и укропия е по този адет за сепаратизъм.
  • 3 Абе кви

    3 0 Отговор
    Народни референдуми, кви 5 лева? Ще гледате демокрацията през крив макарон.
    Урсула краде и за умрелите. В отделните евро страни никой не признава народните референдуми. Евала и на такава демокрация. За какво ни е? Някакви търтеи, докопали се до властта смятат,.че те имали право да нарушават конституцията!!! Е, това НЕ е демокрация!!!
Новини по държави: