Last news in Fakti

15 Декември, 2023 04:43 1 571 11

Бивш служител на ФБР, работил за руския олигарх Дерипаска, влиза в затвора за 4 години

  • фбр-
  • олег дерипаска-
  • чарлз макгонигал-
  • присъда

55-годишният Чарлз Макгонигал се разкая за деянията си

Бивш служител на ФБР, работил за руския олигарх Дерипаска, влиза в затвора за 4 години - 1
Снимка: Фейсбук

Бивш високопоставен служител на контраразузнаването на ФБР беше осъден в четвъртък да прекара повече от четири години в затвора за нарушаване на санкциите срещу Русия, след като се оказа че е работил за руски олигарх, след като приключил правителствената си кариера, предаде Асошиейтед прес.

55-годишният Чарлз Макгонигал беше осъден на четири години и два месеца затвор от федералния съд в Манхатън от съдия Дженифър Х. Риърдън, която каза, че Макгонигал е навредил на националната сигурност, като многократно е пренебрегвал санкциите, имащи за цел да се окаже икономически натиск върху Русия.. Освен това той беше глобен с $40 000.

Тя наложи присъдата, след като прокурор определи престъплението на Макгонигал като алчно заграбване на пари, което използва знанията, които той е натрупал в кариерата си във ФБР, за да стане приближен на руския милиардер Олег Дерипаска, когото човек, някога е разследвал.

Дерипаска е под санкции на САЩ от 2018 г. по причини, свързани с окупацията на Крим от Русия.

Макгонигал каза на съдията с треперещ глас, че изпитва „дълбоко чувство на разкаяние и съжалявам за действията ми“.

„Признавам повече от всякога, че съм предал доверието на близките си хора,” той каза. “До края на живота си ще се боря да си върна това доверие.”

Докато напусна съда след това, държейки се за ръка със съпругата си Памела, той каза само: “Весели празници на всички.”

Прокурорите твърдят, че Макгонигал се е опитвал да помогне на Дерипаска да излезе от списъка със санкции и е преговарял заедно със съзаговорници за получаване на хонорар от 650 000 до 3 милиона долара за търсене на електронни файлове, разкриващи скрити активи от 500 милиона долара, принадлежащи на бизнес съперник на олигарха.

Адвокатът на защитата Сет ДюШарм настоя за присъда без лишаване от свобода, цитирайки постиженията в кариерата на Макгонигъл, включително работата му след терористичните атаки от 11 септември и разследването му на два смъртоносни терористични атентата в посолства на САЩ в Африка през 1998 г.

Но помощник прокурорът на САЩ Хаган Скотен се застъпи за максимална петгодишна присъда, като каза на съдията, че Макгонигал е печелил над $200 000 годишно, преди да се пенсионира от ФБР, и че е получавал над $850 000 годишно в частния сектор като ръководител на сигурността за известна международна корпорация, когато той извърши престъплението си.

“Бедността не е мотивирала това престъпление, ваша чест. Алчността го направи,” каза той.

Скотен каза, че Макгонигал е имал една от най-важните контраразузнавателни длъжности в света, когато се е оттеглил от работа във ФБР, което е трябвало да бъде “коронното постижение в една забележителна кариера във ФБР”.

В съобщение прокурорът на САЩ Деймиън Уилямс каза, че присъдата на Макгонигъл е доказателство, че всеки, който наруши санкциите на САЩ, “ще плати тежко наказание.”

“Чарлз Макгонигал наруши доверието, което страната му гласува, като използва високопоставената си позиция във ФБР, за да подготви бъдещето си в бизнеса. След като напусна държавната служба, той застраши нашата национална сигурност, като предостави услуги на Олег Дерипаска, руски магнат, който действа като агент на Владимир Путин.”

Макгонигал, който живее в Манхатън, беше отделно обвинен във федералния съд във Вашингтон, окръг Колумбия, за укриване на най-малко 225 000 долара в брой, които той твърди, че е получил от бивш служител на албанското разузнаване, докато е работил за ФБР.

Макгонигал беше специален агент, отговарящ за отдела за контраразузнаване на ФБР в Ню Йорк от 2016 до 2018 г. Той ръководеше разследвания на руски олигарси, включително Дерипаска.

Окръжният съд на САЩ за окръг Колумбия потвърди санкциите срещу Дерипаска, като установи, че има доказателства, че той е действал като агент на руския президент Путин.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    11 0 Отговор
    СПОРЕД ВАС ТОЗИ АМЕРИКАНЕЦ ЩЕ УМРЕ ЛИ
    КАТО БЕДЕН ЧОВЕК ???
    .....
  • 3 Лов на

    15 0 Отговор
    Вещици! Скоро ще арестуват и астронавтите, живели заедно с руски космонавти в МКС!

    Коментиран от #5

  • 4 Тоя май

    5 1 Отговор
    Е с български корени

    Коментиран от #8

  • 5 Атлантист-

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Лов на":

    Макартизмът се завръща. Атлантическата Диктатура успешно е установена в държавите от Колективния Запад, който вече включва и източно-европейските колониални марионетки. Ет я Свободата и Демокрацията, която очаквахме след 10 Ноември. Затова пък останалата част от Света успешно се бори за многополярна политическа и икономическа Свобода. Амин
  • 6 666

    3 2 Отговор
    Северна корея с трети пол и бездомници.
  • 7 Американска Северна Корея

    5 0 Отговор
    Какво стана с Асанж?
  • 8 Нагъл демокрад

    2 6 Отговор

    До коментар #4 от "Тоя май":

    Май всички американци са със съветски корени.
  • 9 Мишо

    0 0 Отговор
    А Хънтър Байдън кога?

    Коментиран от #10

  • 10 Я па ти,

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мишо":

    САЩ са демокрация, а Русия жестока диктатура.
  • 11 Нали непрекъснато

    1 0 Отговор
    ни се внушава, че Щатите са рая на свободната стопанска инициатива, на иновациите, а той човека опрял до парите на Дерипаска, до активите на бившата съветска държава, която сега всички се надпреварват да демонизират.
    Дължи едно благодаря на мъдрото съветско ръководство, което остави заводи, та да могат с такива, като Дерипаска и този да си ги прехвърлят по офшорките.