Last news in Fakti

15 Декември, 2023 14:34 946 10

Белият дом в интензивни преговори с Израел за следващата фаза на войната в Газа

  • белият дом-
  • преговори-
  • хамас-
  • газа-
  • израел-
  • война-
  • джо байдън-
  • бенямин нетаняху

Джо Байдън предупреди тази седмица, че международното мнение се е насочило срещу Израел

Белият дом в интензивни преговори с Израел за следващата фаза на войната в Газа - 1
Снимка: БГНЕС

Вашингтон настоява Израел да съсредоточи войната в Газа върху прецизно насочване към лидерите на "Хамас", а не към широко разпространени бомбардировки и сухопътни операции, заяви съветникът по националната сигурност на Белия дом в петък, без да казва кога ще се случи промяната, цитирана от Ройтерс.

Досега Израел се съпротивляваше на нарастващия глобален натиск за овладяване на офанзивата, при която загинаха почти 19 000 палестинци след нападението на "Хамас", при което загинаха около 1200 души в южната част на Израел на 7 октомври.

"Ще има преход към друга фаза на тази война, която е фокусирана по по-прецизни начини върху насочването към ръководството и върху операциите, ръководени от разузнаването", каза съветникът Джейк Съливан пред репортери по време на посещение в Израел.

Най-важните военни цели на Израел включват Мохамед Дейф, който оглавява военното крило на Хамас и беше организатор на нападението на 7 октомври; вторият му в командването, Маруан Иса; и лидерът на Хамас в Газа, Яхия Синуар.

Съливан каза, че е обсъдил времето на такъв преход в срещите си с израелския премиер Бенямин Нетаняху, военния кабинет и военните началници в четвъртък.

"Кога точно ще се случи това и при какви точно условия ще бъде продължаваща интензивна дискусия между САЩ и Израел", каза той.

След срещите израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че е казал на Съливан, че войната ще продължи "повече от няколко месеца".

Зад затворени врати Белият дом настоява за по-бързо прекратяване на фазата с висока интензивност на войната, заявиха американски служители.

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди тази седмица, че международното мнение се люлее срещу Израел заради високите цивилни жертви в Газа.

Съливан отказа да отговори на въпроса дали САЩ могат да задържат военната помощ, ако войната не навлезе във фаза с по-ниска интензивност с по-малко цивилни жертви, като заяви, че най-добрият начин за постигане на споразумение е в частни дискусии.

Съливан каза, че САЩ искат "да видят резултатите", които съответстват на уверенията на Израел, че прави разлика между цивилни и бойци. Той разкритикува "Хамас", че използва цивилни като щитове, заявявайки, че бойци действат от училища и болници, обвинение, което групировката отрича.

Той трябва да се срещне с палестинския президент Махмуд Абас по-късно в петък.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 1 Отговор
    Добро заглавие❗
    САЩиянците преговарят с ивреити как да водят войната срещу палестинците ‼️
    Има ли още НЕразбрали ❓

    Коментиран от #8

  • 2 яйла

    4 0 Отговор
    "следващата фаза на войната в Газа" -Ако няма рима,забрави мъ!
  • 3 Да питам..

    4 5 Отговор
    Интересно..защо арабските и мюсюлмански държави, дето се правят на много възмутени, не прибраха поне жените и децата от Газа? Или им е по-изгодно да ги изтребват евреите и така да си решат проблемите, създавани от палестин ците.. само клявкат, а тайно са ЗА изтреблението им. И сега могат да вземат немалко деца , та поне тях да отърват от мъките..мм? ЗАЩО???

    Коментиран от #5

  • 4 дават пари и имат условие ,

    0 0 Отговор
    а на Нетаняху му е все едно . военните и мосад с ми 6 го информират и предлагат какво да правят военните крила на армиите на израел и той приема .
  • 5 Защото

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Да питам..":

    тези хора си имат земя, отнета им от фашистката държава изсраел и защото досега са приюти ли хиляди прогонени палестинци. Да приемат арабските държави населението на Газа, означава да съдействат на фашистката държава изсраел в етническото прочистване на Палестина. Но е излишно да се обяснява на хора, на които информацията им иде от сутрешния блок на би ти ви то или нова, според които историята започва на 7 октомври, игнорирайки 75 години ционистко-фашистката терор.
  • 6 Бесен язовец

    2 1 Отговор
    Пускайте водата в тунелите и приключвайте.
  • 7 Сателити

    0 0 Отговор
    Абе сега всичко се наблюдава от сателити и дронове, толкова ли е трудно да се открият шефовете на Хамас?
  • 8 Има

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    еврейските слуги и евреите!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.